Rujak manis - I

Indonesische fruitsalade

Rujak manis

Kijk voor meer informatie in de woordenlijst van ingrediënten Indonesisch - Nederlands

In de saus zitten de 5 basissmaken:
* zoet - gula Jawa of bruine basterdsuiker
* scherp - lombok, rawit of sambal
* zuur - tamarinde, citroensap, limoensap of azijn
* zout - zout of lichte sojasaus
* umami - trassi of petis udang

Hieronder een aantal verschillende recepten voor saus voor roedjak manis.

Welke recept je ook kiest, het belangrijkste is om goed te proeven en de smaak aan te passen om de balans te vinden tussen zoet, zuur, zout en pittig.
Verwarm de ingrediënten in een pannetje om de suiker te smelten.
Of gebruik kant-en-klare gula Jawa siroop, die hoef je niet te smelten.

Opmerkingen
Rujak manis betekent salade (of eigenlijk gemengd) en manis betekent zoet. Rujak manis is een zoete fruitsalade, maar wel met een pepertje. Oorspronkelijk van een beetje stevig fruit dat nog niet helemaal rijp is. Het tropisch fruit in onze supermarkten is dus perfect om rujak manis van te maken!

Voor een lekkere rujak manis kies je 3 à 4 van de volgende vruchten: ananas, mango, stervrucht, rozenappel, jackfruit, papaya, appel, granaatappelpitten, aalbessen of kruisbessen. Een lekkere toevoeging zijn blokjes komkommer. Maar mijn favoriete rujak manis is heel on-Indisch met alleen verse ananas, eventueel gegrild en als dessert geserveerd.

Bron: Jan Rijks


Robin’s saus voor rujak manis

  • 100 g gula Jawa
  • 1 eetl. tamarinde
  • 1 verse, rode chilipeper (voor de kleur)
  • 1 theel. sambal (voor de smaak)
  • 1 theel. zout
  • ½ theel. petis udang
  • ½ theel. zout
  • 1 à 2 eetl. water

Luie huisvrouwen rujak manis saus

  • 5 eetl. uit een pot rujak manis van Koningsvogel, smaakt best goed!
  • 1 chilipepertje, voor de kleur en homemade look

Groot Indonesisch kookboek van Beb Vuijk

  • 2 theel. sambal oelek of sambal terasi
  • 2 à 3 eetl. gula Jawa
  • 1 à 2 eetl. zoete kecap
  • 1 à 2 eetl. water
  • mespuntje zout
  • 1 eetl. keuken tamarinde

De authentiek Indonesische keuken van Lonny

  • 2 rode lombok of 1 eetl. sambal oelek
  • ½ theel. trasi bakar
  • 1 theel. asem of citroensap
  • mespuntje zout
  • ketjap manis, zoveel als nodig om tot dikke saus te maken

Indische keukengeheimen van Jeff Keasberry

  • 1 eetl. suiker
  • 400 g gula Jawa
  • 1 theel. trassi in 2 eetl. heet water
  • 1 eetl. sambal oelek
  • 1 propje asem in 2 eetl. heet water opgelost
  • zout

De Complete Indonesische keuken van Lonny, Saus voor rujak gobet (Java)

  • 3 rawit
  • 1 theel. tamarindepulp
  • 5 eetl. geraspte gula Jawa
  • 1 theel. trasi bakar
  • 5 cl water
  • zout

De Complete Indonesische keuken van Lonny, Saus voor rujak manis (Bali)

  • 3 rawits
  • 1 theel. trasi bakar
  • 2 theel. tamarindepulp
  • 100 g gesmolten gula bali
  • zout

Gepubliceerd door: Jan Rijks


Rujak manis - II

  • 75 g gula Jawa
  • 2 theel. asem
  • ¼ theel. sambal oelek
  • ½ eetl. kecap manis
  • 1 appel, Granny Smith
 
  • ½ eetl. citroensap
  • ½ kleine komkommer
  • 1 mango
  • 1 sinaasappel

In een vijzel met stamper (ulekan) gula Jawa tot kleine stukjes verbrokkelen.
1 eetl. warm water erdoor roeren.
Blijven roeren tot een gladde pap.
De asem erdoor roeren.
Op smaak brengen met sambal en kecap.
Goed door elkaar roeren.
In een schaaltje doen.
De appel schillen en klokhuis verwijderen.
In partjes snijden.
Besprenkelen met citroensap.
De komkommer schillen.
Overlangs halveren en zaadlijst verwijderen.
De komkommer in (brede) reepjes snijden.
De mango schillen.
Vruchtvlees rondom de pit afsnijden.
De mango in schijfjes snijden.
De sinaasappel pellen en witte velletjes verwijderen.
De sinaasappel in partjes verdelen en in stukjes snijden.
In een kom de appel, komkommer, mango en sinaasappel doen.
Tot het gebruik afgedekt in koelkast zetten.
Sausje door elkaar roeren.
(Als het sausje gestold is, nog een theel. koud water erdoor roeren.)
Over 4 schaaltjes verdelen.
Het vruchtenmengsel erover verdelen.

Bron: Esther's recepten


Rujak manis - III

Rujak manis

  • 1 komkommer
  • 1 mango of papaja
  • 2 eetl. Conimex Sweet Chilisaus
  • 2 eetl. keuken tamarinde
 
  • 1 eetl. palmsuiker of ¾ eetl. bruine basterdsuiker
  • 1 theel. sambal badjak
  • 1 theel. citroensap

Meng alle ingrediënten, behalve het fruit en de komkommer, in een kom en roer goed door.
Voeg het fruit en de komkommer toe.

Serveer deze salade naast Ikan bakar pedis.

Bron: Conimex

Terug