Rempah - I

pikante gehaktballetjes

Rempah

Kijk voor meer informatie in de woordenlijst van ingrediënten Indonesisch - Nederlands

  • 500 g rundergehakt
  • 100 g geraspte verse kokos
  • 1 ui
  • 2 teentjes knoflook
  • 6 kemiri noten
  • 2 theel. trassi
  • 3 theel. ketumbar, gemalen koriander
  • 3 dunne schijfjes laos
  • 5 blaadjes jeruk purut, heel fijn gesneden
  • 2 eieren
  • zout & suiker
  • ruim olie

Meng het gehakt met kokos, ui, kemiri, trassi, ketumbar en laos fijn in een blender.
Meng het gehakt samen met jeruk purut, eieren en zout en suiker naar smaak.
Vorm van het mengsel kleine balletjes en bak deze in hete olie rondom bruin.

Bron: Jan Rijks


Rempah - II

  • 500 g rundergehakt
  • 4 eetl. kokos
  • 1 ei
  • zout & peper
  • 3 eetl. olie
 
  • 20 cl water
  • 1 eetl. azijn geraspte
  • schil van citroen
  • 1 blaadje salam
  • 1 stukje santen van 1 cm

Meng het gehakt in een kom met de kokos, ei en wat zout en peper.
Alles goed doorkneden en kleine balletjes vormen.
Verhit de olie en bak de balletjes rondom bruin.
Voeg het water, azijn, citroenrasp, salam en santen toe.
Breng alles aan de kook.
Draai het vuur laag en laat de balletjes ca. 20 minuten sudderen tot ze gaar zijn en het vocht praktisch is verdampt.

Bron: Jan Rijks


Rempah goreng - III

Rempah goreng

  • 75 g kokos
  • 250 g rundergehakt
  • 4 geraspte kemirinoten
  • 1½ theel. ketumbar
  • 1 theel. knoflookpoeder
  • 1 theel. uienpoeder
 
  • 2 theel. laos
  • 5 druppels citroensap
  • 2 eieren
  • 2 theel. sambal oelek
  • 1 theel. djahé kecap naar smaak
  • zout naar smaak

Meng alle ingrediënten goed door elkaar.
Vorm hiervan kleine balletjes gehakt en bak deze in olie of margarine goudbruin.
Serveren bij de nasi of rijsttafel.

Ook als snack met een katjangsaus zijn ze niet te versmaden.

Bron: Jan Rijks


Rempah goreng Diana - IV

pikante gehaktballetjes stijl diana

  • 500 g gehakt, half om half
  • 1 ei
  • 4 tenen knoflook uitgeperst
  • 1 eetl. sambal oelek
 
  • 1 eetl. tomatenketchup
  • 1 eetl. kecap manis
  • zout & peper
  • paneermeel

Kneed het gehakt met het rauwe ei, sambal, tomatenketchup, knoflook, kecap, zout en peper goed door elkaar.
Daarna paneermeel toevoegen en vermengen totdat er stevige balletjes van gedraaid kunnen worden.
De balletjes kunnen naar keuze in de margarine of olie goudbruin gebakken worden.
Warm als koud op te dienen.
Altijd een succes bij een borrel of feestje.

Magnetron
Maak het gehakt aan zoals in het recept beschreven.
Verwarm ca. 3 eetlepels olie ineen grote schaal 3 minuten onafgedekt op 100%.
Schep de balletjes door de hete olie en verwarm ze onafgedekt 10 à 12 minuten op 70% tot ze gaar zijn.

Bron: Jan Rijks


Rempah goreng pedis - V

zeer pikante gehaktballetjes

  • 500 g gehakt, half om half
  • 5 eetl. paneermeel
  • ½ l sterke bouillon
  • 1 ei losgeklopt
  • 1½ eetl. sambal oelek
 
  • 1 theel. djahé
  • 3 eetl. bloem
  • 2 theel. aardappelmeel
  • zout
  • nootmuskaat

Meng het gehakt met het ei, sambal, zout, djahè, 4 eetlepels bouillon en de paneermeel.
Maak er balletjes van en rol ze door wat bloem.
Bak ze in hete olie goudbruin.
Giet er dan 2 kopjes water bij en laat dit ca. 10 minuten doorsudderen.
Haal de balletjes er dan uit en bind het overgebleven vocht met wat aardappelmeel.
Van te voren aanmengen met wat bouillon.
Giet wat saus over de balletjes en strooi er wat selderie over.

Serveer bij witte rijst, macaroni of bami.
Ook bij de borrel niet te versmaden.

Bron: Jan Rijks


Indonesische rempah

Indonesische gehaktballetjes met kokos

Rempah

Kijk voor meer informatie in de woordenlijst van ingrediënten Indonesisch - Nederlands

  • 300 g rundergehakt
  • 100 g kokos rasp
  • 2 tenen knoflook
  • 1 stengel sereh
  • 1 rode peper
  • 1 grote (of 2 kleine) sjalotten
  • 1 ei
  • 2 theel. laos
  • 1 theel. ketumbar
  • 1 theel. djintan

Haal van de stengel sereh het buitenste blad en verwijder de harde onderkant.
Snijd de sereh in smalle ringen en doe deze samen met sjalotten, peper en knoflooktenen in een hakker of kom van de (staaf)mixer.

Rempah
Rempah
Rempah
Rempah

Voeg tevens laos, djintan, ketumbar en een snuf zout toe.
Mix het geheel tot je een fijne bumbu hebt.
Neem een mengkom en meng de bumbu met rundergehakt, ei en geraspte kokos.
Voeg eventueel wat extra kokosrasp toe voor een steviger gehakt.
Draai balletjes ter grootte van circa 15 à 20 g (circa 25 à 30 stuks).
Haal de balletjes door de geraspte kokos.
Verwarm een laagje (zonnebloem)olie en frituur de balletjes in circa 5 à 6 minuten rondom krokant.

Serveer met sambal of chilisaus.

Bron: Smaakmenutie

Terug