Foe yong hai - I

Kijk voor meer informatie in de woordenlijst van ingrediënten Indonesisch - Nederlands

  • 5 eieren
  • 1 ui
  • 1 teentje knoflook
  • ½ theel. peper
  • ½ rode paprika
  • 50 g gepelde garnalen
  • 75 g champignons
  • 25 g geraspte wortelen
  • 1 theel. zout
  • ½ eetl. suiker
  • 100 g kipfilet
voor de saus:
  • 1½ eetl. tomatensaus
  • ½ eetl. tapiocameel
  • 20 cl water
  • 1 gesneden prei, alleen witte deel
  • 2 teentje knoflook, fijngesneden
  • ½ rode paprika, gesneden

Klop alle eieren los en meng er een halve theelepel zout door.
Hak vervolgens de knoflook en de uien fijn en snij de paprika, de champignons en de kipfilet in wat grotere stukjes.
Verhit wat olie in een koekenpan en roerbak hierin de uien, de knoflook, de rest van het zout en de peper.
Zodra dit lekker begint te ruiken kan de kipfilet worden toegevoegd.
Blijf roeren totdat de kipfilet gaar is.
Nu de champignons en de garnalen erbij doen en blijven roeren totdat de champignons gaar zijn.
Roer dan de paprika erdoor.
Als deze zacht begint te worden de inhoud van de pan gelijkmatig verdelen.
Giet de eieren er over, maar beslist niet roeren.
Schakel de warmtebron in de laagste stand en sluit de pan af met een deksel.
Als de foe yoeng hay bijna klaar is en stevig genoeg, kunt u hem omdraaien.
De andere kant nog even bakken totdat deze ook gaar is.
Leg de foe yoeng hay aan de kant
Maak vervolgens de saus.
Los het tapiocameel op in het water.
Roerbak de knoflook in wat olie in een pan totdat deze lekker gaat ruiken.
Vervolgens de gesneden prei en de paprika erbij doen en blijven roeren.
Als deze gaar zijn mogen de tapiocaoplossing, de tomatensaus en de suiker erbij gedaan worden.
Blijf roeren totdat de saus gebonden is.
Schenk de saus in een schaal en leg de foe yoeng hay er in.
Dien het gerecht op als de saus nog warm is.

Bron: Smulweb


Foe yong hai - II

Foe yong hai

  • 100 à 150 g kipfilet (optioneel)
  • 50 g taugé
  • 30 g bamboe scheuten
  • 5 à 6 eieren
  • 3 stengels lente-ui
  • 1 prei
  • 2 tenen knoflook, geperst
  • ½ rode paprika
  • 5 eetl. melk
 
    • voor de saus
  • voor de saus
  • 5 eetl. ketchup
  • 1 eetl. gembersiroop
  • 1 eetl. kecap manis
  • 1 theel. sambal

Deze eerste stap is optioneel.
Wil je hem helemaal vegetarisch dan laat je de kip achterwege.
Kook één kleine kipfilet in een laagje water gaar in ongeveer 8 à 10 minuten.
Haal de kip daarna met twee vorken uit elkaar of snijd in hele kleine stukjes.
Snijd ondertussen de paprika in kleine blokjes, prei in smalle have maantjes, een handje bamboescheuten in stukjes en de lente-ui in smalle ringetjes.

Foe yong hai
Foe yong hai
Foe yong hai

Maak ook de taugé schoon.
Doe alle gesneden groenten en de kip in een ruime kom en klop hier grondig de eieren doorheen samen met melk.
Voeg ook de tenen knoflook toe en een flinke snuf zout en peper.
Voeg de sambal toe of een rode peper als je van wat meer pit houdt.
Neem een ruime koekenpan en bak een mooie dikke omelet.
De melk zorgt dat hij lekker luchtig wordt.
Maak ondertussen een sausje door de ketchup te mengen met gembersiroop, kecap en sambal.
Varieer met de ingrediënten voor meer pit of liever een wat zoetere saus.

Bron: Smaakmenutie


Foe yong hai - III

Foe yong hai

    • voor de omelet
  • 6 vrije uitloopeieren
  • ½ uitje, heel fijngesneden
  • 1 klein teentje knoflook, geraspt
  • 50 g champignons, in plakjes gesneden
  • 50 g taugé
  • 50 g winterpeen, in dunne reepjes gesneden
  • 1 rode paprika, zaadjes verwijderd en
    het vlees in dunne reepjes gesneden
  • 1 eetl. selderijblad, fijngesneden
  • ½ prei, groen in dunne ringen gesneden
  • 2 theel. suiker
  • 100 g kipfilet, in hele dunne reepjes gesneden
  • 50 g garnalen
  • 50 g krabvlees
  • zwarte peper naar smaak
  • 1 eetl. zonnebloemolie
 
    • voor de saus
  • 10 cl rijstolie, of zonnebloemolie
  • 4 teentjes knoflook in grove stukjes
  • 1 grote rode ui in grove stukjes
  • 20 cl passata, gezeefde tomaten, zie Tip
  • 20 cl water
  • 50 g fijne kristalsuiker
  • 4 eetl. witte azijn
  • 3 eetl. kruidenolie
  • 2 eetl. gembersiroop
  • 2 eetl. maizena, + 2 eetl. water
  • snufje zout
  • snufje fijngemalen witte peper

Klop de eieren los en roer daar alle overige ingrediënten door. De omelet bakken op een laag vuur met een deksel op de wok zodat het ei geheel stolt.

Tip
Ik gebruikte voor de passata die van Mutti.

Bron: Jan Rijks


Foe joeng hay - IV

fooyonghai (3K)

  • 1 pond gesneden soepgroenten
  • 10 eieren
  • 1 knoflook fijn maken
  • vietsien (Ve-Tsin)
  • peper

Eieren kloppen.
De groentensoep even aanfruiten met de knoflook.
Alles in de schaal doen met de geklopte eieren.
Vietsien en peper erbij.
Als ommelet bakken en met droge rijst eten.
Boven de ommelet tomatensaus er op doen.

N.B.
Als vegetarisch maaltijd best te eten.
Ik zou een fijne sambal badjak aanbevelen bij de witte rijst.
Gefruite uitjes zullen ook goed combineren.

Bron: Oorspronkelijk een recept van Tante Truus.
Gepubliceerd door: Jan (Tuan Belanda)

Terug