Vietnamese loempia's - I

loempias:
  • 1 pond garnalen, diepvries
  • pondje schouderkarbonade
  • paar Chinese paddestoelen
  • cellofaanmie
  • beetje taugé
  • beetje geraspte wortel
  • rijstpapier
  • suikerwater
garnering
  • ijsbergsla, grote bladeren, niet in stukjes
  • munt
dipsaus:
  • nuoc mam (vissaus, Vietnamees of Thais)
  • water
  • azijn
  • aantal teentjes knoflook in kleine stukjes
  • beetje geraspte wortel
  • beetje suiker
  • druppels/straal chilisaus of pepertjes naar smaak (mengverhoudingen even zelf testen)

Garnalen pellen en fijnhakken met zon mooi joekel van een hakmes.
Sschouderkarbonade langdurig onder/boven/voor/achter mals hakken ook met dat hakmes (ach, je kan ook gewoon een pond half om half kopen).
Cellofaanmie tijdje in heet water weken.
Chinese paddos indien gedroogd ook in heet water wellen en in reepjes snijden.
Garnalen, varken, paddos en mie mengen/kneden, wortel en taugé er doorheen mengen.
Velletje rijstpapier op snijplank leggen, goed natmaken met suikerwater, mengsel erin, uiteinden dichtvouwen en rolletje maken.
Herhalen tot het mengsel op is.
Rolletjes paar minuten in frituurpan.

Serveertip
Rolletje in blad ijsbergsla, paar blaadjes munt en koriander erbij in, dippen in saus.

Bron: Smulweb


Vietnamese loempia's - II

Vietnamese loempia's

voor 12 porties

  • 2 sjalotten
  • 1 eetl. wokolie
  • 1 teentje knoflook, gepeld
  • 1 theel. donkerbruine basterdsuiker
  • 3 eetl. hoisinsaus
  • 2 theel. sambal oelek
  • 20 g pinda's
  • 45 g mihoen
  • 100 g little gem sla
  • 100 g komkommer
  • 100 g winterpeen
  • 125 g taugé
  • 12 grote ongekookte gepelde gamba's
  • 12 rijstvellen
  • ½ theel. munt

Pel en hak de sjalotten en hak ze fijn.
Verwarm voor de dipsaus de wokolie in een kleine steelpan.
Fruit de sjalotten en de uitgeperste knoflook.
Voeg de basterdsuiker toe en fruit kort mee.
Voeg de hoisinsaus, 4 eetlepels water en sambal oelek toe en roer het goed door.
Kook de saus 5 minuten door totdat deze iets ingedikt is, neem de pan van het vuur.
Laat de saus afkoelen en hak intussen de pinda's.
Schep de pinda's door de afgekoelde saus.
Kook de rijstnoedels volgens de aanwijzingen op de verpakking en spoel ze koud.
Snijd de sla, komkommer en winterpeen in dunne reepjes en meng ze samen met de taugé in een kom.
Blancheer de gamba's kort in kokend water en spoel koud.
Leg 1 rijstvel 30 seconden in een grote schaal met lauwwarm water.
Spreid het vel voorzichtig uit op een snijplank en zorg dat het vel helemaal vlak ligt.
Leg op het rijstvel onderaan in het midden (ong. 2 cm van de rand) 2 halve gamba’s.
Leg hierop wat gekookte rijstnoedels, wat van de gemengde groenten en wat gehakte munt.
Vouw de zijkanten naar binnen en rol vanaf de korte kant de spring roll verder strak op.
Maak op dezelfde wijze nog 11 spring rolls.
Serveer met de dipsaus.

Bron: Conimex

Terug