Khao phad
Siamese "morgenrijst"

  • 300 g gekookte rijst,
    bij voorkeur de vorige dag gekookt en afgekoeld
  • ½ theel. djinten
  • ½ theel. ketoembar
  • ½ theel. laos
  • ½ theel. serehpoeder
  • ½ theel. gemberpoeder
  • 2 tenen knoflook uit de pers of geraspt
  • 6 eetl. vissaus
  • 1 eetl. gembersiroop
  • 2 grote vleestomaten,
    ontveld, ontpit, ontzield, brunoise gesneden
  • ½ komkommer, ontpit, brunoise gesneden
  • 1 groene chilipeper, naar (scherpe) smaak ontpit, in ragfijne ringetjes
  • 1 rode chilipeper, naar (scherpe) smaak ontpit, in ragfijne ringetjes
  • 200 g gaar varkensvlees of kip) samen ca. 400 g vlees en
  • 12 grote, gebakken of gekookte garnalen ) garnalen
  • 100 g magere spekreepjes
  • 4 eieren
  • arachideolie
  • 3 eetl. korianderblad, fijngesneden
  • 3 lente-uitjes,
    het wit en frisse groen groen, in flinterdunne ringetjes gesneden

Snijd het vlees in reepjes en de garnalen 1 x doormidden.
Verwarm een scheut olie in een koekenpan of wok en bak hierin de spekreepjes uit, voeg de specerijen en knoflook toe en bak alles 5 minuten op zacht vuur, voeg de chilipepertjes toe en bak ze 2 minuten mee.
Voeg de rijst toe en bak ze, nog steeds op zacht vuur, tot de korrels los zijn.
Voeg nu tomaten en komkommerblokjes toe en besprenkel ze met de vissaus en gembersiroop, schep alles goed door elkaar en bak het mengsel 5 minuten.
Voeg nu vlees en garnalen toe en laat alles goed warm worden, schep vlak voor het serveren koriander en lente-uitjes door de rijst.
Bak 4 spiegeleieren, schep de rijst op voorverwarmde borden en leg hierop een gebakken ei, drink er een Singha-biertje bij.

Dit is het Thaise variant op de Indonesische nasi goreng een ontbijtgerecht van resten van de rijsttafel van de avond daarvoor.

Bron: Conimex

Terug