Sambal goreng tahu - I

Gebakken tofu in pikante kokossaus

Sambal goreng tahu

Kijk voor meer informatie in de woordenlijst van ingrediënten Indonesisch - Nederlands

  • 300 g tofu
  • 2 eetl. citroen- of limoensap
  • 1 theel. laos
  • 3 uien
  • 2 teentjes knoflook
  • wokolie
  • 2 theel. sambal badjak
  • 1 pakje romige kokosmelk, 20 cl

Snijd de tofu in blokjes van ca. 2 cm.
Leg ze in een kom.
Voeg het sap, de laos en eventueel wat zout toe.
Goed omscheppen en ca. 10 minuten laten staan.
Pel en snijd de uien en de knoflook zeer fijn.
Verhit een wok, voeg een scheutje olie toe en bak de ui in ca. 3 minuten lichtbruin.
Voeg de knoflook, de sambal (eventueel wat bruine suiker) toe en schep goed om.
Voeg de tofublokjes toe en wok deze 2 minuten mee.
Voeg de kokosmelk en 5 cl kokend water toe en laat het geheel op een laag vuur ca. 10 minuten zachtjes pruttelen.
Serveer met gekookte Chinese mie en gewokte sperziebonen.

Bron: Conimex


Sambal goreng tahu - II

Sambal goreng tahu

voor 4 - 6 personen

  • 16½ cl dikke kokosmelk, 1 klein blikje
  • 2 blokken tahu
  • 2 sjalotten
  • 2 rode pepers
  • 2 à 3 tenen knoflook
  • 1 stengel sereh
  • 2 blaadjes salam
 
  • 1 theel. djahé
  • 1 theel. ketumbar
  • 1 theel. laos
  • 1 theel. trassi (vegetarisch? Laat het dan achterwege)
  • (arachide)olie
  • 1 eetl. tomatenpuree

Snijd de tofu in blokjes.
Bestrooi met zout en frituur in een laagje olie in de wok tot ze goudgeel zijn.
Laat uitlekken op keukenpapier.
Maak ondertussen de bumbu met behulp van een keukenmachine of (kom van de) staafmixer.
Mix hiervoor de sjalotjes samen met knoflook, pepers, tomatenpuree, djahé, ketumbar, laos, trassi en (arachide)olie tot een mooie pasta.

Sambal goreng tahu

Maak de wok schoon en fruit de bumbu enkele minuten aan.
Voeg vervolgens de kokosmelk toe samen met 10 cl (warm) water.
Voeg vervolgens de gebakken blokjes tofu toe.
Voeg ook de gekneusde stengel sereh toe en blaadjes.
Laat het geheel nu op laag vuur ongeveer 20 (à 25) minuten pruttelen.
Wel af en toe even omscheppen natuurlijk.
En vergeet niet de salam blaadjes en sereh te verwijderen voor je het serveert.

Bron: Smaakmenutie


Sambal goreng tahu - III

  • 1 tahu
  • 4 sjalotjes
  • 1 teentje knoflook
  • 1 volle theel. sambal oelek
  • 1 theel. laospoeder
  • 2 salamblaadjes
  • 2 djeroekblaadjes
 
  • 2 à 3 eetl. olie
  • 1 dunne prei
  • 3 stuks groene lombok
  • 1 à 2 theel. suiker
  • 2 kopjes kokosmelk
  • zout
  • citroensap

De tahu in dobbelsteentjes snijden (eerst goed wassen).
Sjalotjes, knoflook en de groene lombok heel fijn snijden en de prei in kleine stukjes.
In een wadjan wat olie doen.
Hierin de uien, knoflook, laos, sambal en groene lombok licht fruiten.
De salam- en djeroekblaadjes, zout, citroensap, suiker, prei en santen erbij doen, goed roeren en mengen.
Daarna de tahu er in doen.
Het geheel boven het vuur houden en blijven roeren en scheppen totdat het goed borrelt, wel er op letten dat de saus niet gaat schiften.
Verder op uw eigen smaak afmaken en het gerecht is klaar.

Bron: Indisch kookboek


Sambal goreng tahu - IV

  • 1 tahu
  • 1 prei
  • 4 sjalotjes
  • 1 teentje knoflook
  • ½ eetl. sambal oelek, 1 eetl. voor liefhebbers
  • 1 theel. laos
  • 3 of 4 salamblaadjes
 
  • 3 djeroekblaadjes
  • 4 kemiri
  • 2 kopjes kokosmelk
  • zout
  • suiker
  • citroensap, naar smaak

Tahu in plakjes snijden en in olie lichtbruin bakken.
Als het gaar is dan in kleine stukjes snijden, prei snijden in stukjes van plus minus 1 kootje lang.
Alle ingrediënten fijn maken, in wat olie fruiten.
Als de bumbus lichtbruin gekleurd zijn, dan de tahu en de prei er bij doen en goed mengen, een klein beetje water erbij doen, op smaak brengen en het laatst de kokosmelk erbij doen en verder gaar koken tot de saus wat ingedikt is.
Zorg er voor dat de saus niet schift.
Niet vergeten altijd eerst citroensap of azijn er in te doen en de kokosmelk het laatst om schiften te voorkomen en natuurlijk geregeld roeren.

Bron: Indisch kookboek

Terug