Kijk voor meer informatie in de woordenlijst van ingrediënten Indonesisch - Nederlands
|
|
Pel en snijd de ui en de knoflook zeer fijn.
Verhit een scheutje olie in een pan.
Bak de ui en de knoflook lichtbruin.
Voeg de rijst er al roerende, beetje bij beetje aan toe.
Blijf net zo lang roeren tot de rijst er glazig uitziet.
Voeg de kokosmelk, 40 cl water en 3 theelepel kerrie toe en blijf roeren totdat het vocht aan de kook is gekomen.
Laat de rijst met het deksel op de pan op een laag vuur in ca. 15 minuten gaar worden.
Wrijf ondertussen de drumsticks goed in met 2 theelepel kerrie.
Verhit een scheutje olie in een koekenpan en bak hierin de drumsticks in ca. 15 minuten rondom gaar en goudbruin.
Was en snijd de snijbonen in stukjes en kook ze in ca. 5 minuten in ruim kokend water gaar.
Haal het deksel van de pan en schep met een vork de rijst om.
Even laten droogstomen.
Schep de rijst in een warme grote kom of schaal met de kerriedrumsticks erop.
Geef de snijbonen er apart bij.
vegetarisch
|
|
Doe de rijst in de pan van je rijststomer.
Verdeel over de rijst de ietwat fijn gesneden santen (van een blok).
Bestrooi met zout en kunyit.
Schenk nu water in de pan tot de rijst ruim onder water staat.
Zorg dat er een laagje water boven de rijst staat ter grootte van één vingerkootje.
Meng alles even goed door elkaar en voeg het salamblad toe samen met de gekneusde sereh en limoenblaadjes.
![]() |
![]() |
![]() |
Zet de rijststomer aan en roer halverwege alles even door elkaar zodat de santen goed wordt opgenomen.
Als de rijststomer overslaat op de warmhoud-stand meng dan alles even grondig door elkaar en laat nog een kwartiertje tot een half uurtje op deze stand staan.
vegetarisch
|
|
Voeg de sereh met de laurierblaadjes en kurkuma toe aan de kokosmelk en breng aan de kook.
Roer de rijst erdoor en kook zachtjes 25 minuten (of volgens de aanwijzingen op de verpakking).
Verwijder voor het serveren de sereh en laurier.
Bron: Astrid Veltman
vegetarisch
|
|
Breng de santen met het pandanblad, jeruk purut, laos, sereh en kunyit aan de kook.
Voeg de rijst toe en kook deze tot de rijst het vocht heeft opgenomen.
Laat de rijst daarna 15 minuten in een afgedekte pan staan tot de korrels al het vocht hebben opgenomen.
Stoom de rijst verder gaar in 15 à 20 minuten in een rijststomer.
Serveer nasi koening met empal, rempah balletjes, ayam opor en gefruite uitjes.
voor 6 à 8 personen
|
|
Stamp de knoflook en het kemirienootje samen fijn.
Meng de koenjit door het water en roer er de fijngestampte ingrediënten door.
De rijst hierin een nacht, of tenminste 6 - 8 uur, laten weken.
Afgieten.
Zout en citroensap aan de santen toevoegen.
De helft hiervan bewaren en het resterende gedeelte door de rijst roeren.
De rijst in de geperforeerde pan van een rijstkoker overdoen, het pandanblad in het water strooien en dit laten koken.
Stoom de rijst tot ze kleverig, glanzend en gaar is.
Vervolgens de achtergehouden santen beetje bij beetje door de rijst roeren.
De rijst in een schotel overdoen.
Garneren met de gebakken uitjes en warm serveren met één van de volgende gerechten: Ayam goreng, Singgang ayam of Pisang goreng.