Nasi goreng - I

  • 400 g speklappen
  • 3 eetl. reuzel
  • 2 teentjes knoflook, gesnipperd
  • 3 sjalotten, gesnipperd
  • 200 g prei of bosui in dunne ringen gesneden
  • 100 g taugé
  • 1 rode Spaanse peper of rawit, uiterst fijn gesneden
  • 1 eetl. sambal brandal
  • 1 theel. trassi
  • zout & peper
  • djahé
  • ketoembar
  • djinten
  • serehpoeder
  • laos
  • 250 g gekookte rijst (ongekookt gewogen)
  • 4 eieren
  • 8 plakjes gebraden varkensfricandeau
  • kroepoek
  • ketjap naar keuze
  • sambal naar keuze
  • pickled komkommer

Wrijf de speklappen in met zout t/m laos en snijd ze in stukjes.
Laat een uur op kamertemperatuur intrekken.
Smelt de reuzel in de wadjan en bak hierin de speklapjes 15 minuten.
Voeg de knoflook, pepertje, sjalot, prei (houd een beetje prei achter) en trassi toe en bak alles ca. 8 minuten.
Voeg de taugé en gekookte rijst toe en bak alles nog ca. 5 minuten.
Roer tenslotte de sambal en resterende preiringetjes erdoor.
Bak de eieren en frituur de kroepoek.
Schep op het bord de nasi goreng, leg hierop in het midden een gebakken ei en aan beide kanten daarvan een plakje fricandeau.
Serveer de kroepoek en komkommer in een aparte schaaltjes en zet ketjap en sambal op tafel.

Receptuur: Tonny Leeflang - Wondergem ©


Nasi goreng - II

nasi3 (2K)

  • 200 g rijst
  • 1 dubbele kippenfilet
  • 1 rode paprika
  • 1 wortel
  • 1 ui
  • 1 teentje knoflook
  • 150 g diepvriesdoperwtjes
  • 6 eetl. olie
  • peper & zout
  • 2 eieren
  • 100 g gepelde garnalen
  • sojasaus
  • voor een pikante toets: sambal
  • ketjap

Kook de rijst volgens de gebruiksaanwijzing op de verpakking.
Snij de kipfilets in reepjes.
Pel de ui en het teentje knoflook en snipper fijn.
Snij paprika en wortel in reepjes.
Kook de diepvriesdoperwtjes een drietal min.
Verhit de olie in de wokpan.
Roerbak eerst de kipreepjes.
Kruid met peper en zout en haal uit de pan.
Roerbak dan de ui.
Voeg de rest van de groentenreepjes toe.
Roerbak 5 minuten.
Kruid met peper en zout en haal de groenten uit de pan.
Klop de eieren los en bak ze in de wokpan tot een roerei.
Roer er vervolgens de rijst, groenten, kipreepjes en de gepelde garnalen door.
Breng op smaak met peper en sojasaus.
Voor de pikante versie doe je er nu ook de sambal en ketjap toe.

Bron: Inge Deyck
Gepubliceerd door: Kook Jij

Terug