Nasi goreng - I

  • 400 g speklappen
  • 3 eetl. reuzel
  • 2 teentjes knoflook, gesnipperd
  • 3 sjalotten, gesnipperd
  • 200 g prei of bosui in dunne ringen gesneden
  • 100 g taugé
  • 1 rode Spaanse peper of rawit, uiterst fijn gesneden
  • 1 eetl. sambal brandal
  • 1 theel. trassi
  • zout & peper
  • djahé
  • ketoembar
  • djinten
  • serehpoeder
  • laos
  • 250 g gekookte rijst, ongekookt gewogen
  • 4 eieren
  • 8 plakjes gebraden varkensfricandeau
  • kroepoek
  • ketjap naar keuze
  • sambal naar keuze
  • pickled komkommer

Wrijf de speklappen in met zout t/m laos en snijd ze in stukjes.
Laat een uur op kamertemperatuur intrekken.
Smelt de reuzel in de wadjan en bak hierin de speklapjes 15 minuten.
Voeg de knoflook, pepertje, sjalot, prei (houd een beetje prei achter) en trassi toe en bak alles ca. 8 minuten.
Voeg de taugé en gekookte rijst toe en bak alles nog ca. 5 minuten.
Roer tenslotte de sambal en resterende preiringetjes erdoor.
Bak de eieren en frituur de kroepoek.
Schep op het bord de nasi goreng, leg hierop in het midden een gebakken ei en aan beide kanten daarvan een plakje fricandeau.
Serveer de kroepoek en komkommer in een aparte schaaltjes en zet ketjap en sambal op tafel.

Receptuur: Tonny Leeflang - Wondergem ©


Nasi goreng - II

nasi3 (2K)

  • 200 g rijst
  • 1 dubbele kippenfilet
  • 1 rode paprika
  • 1 wortel
  • 1 ui
  • 1 teentje knoflook
  • 150 g diepvriesdoperwtjes
  • 6 eetl. olie
  • peper & zout
  • 2 eieren
  • 100 g gepelde garnalen
  • sojasaus
  • voor een pikante toets: sambal
  • ketjap

Kook de rijst volgens de gebruiksaanwijzing op de verpakking.
Snij de kipfilets in reepjes.
Pel de ui en het teentje knoflook en snipper fijn.
Snij paprika en wortel in reepjes.
Kook de diepvriesdoperwtjes een drietal min.
Verhit de olie in de wokpan.
Roerbak eerst de kipreepjes.
Kruid met peper en zout en haal uit de pan.
Roerbak dan de ui.
Voeg de rest van de groentenreepjes toe.
Roerbak 5 minuten.
Kruid met peper en zout en haal de groenten uit de pan.
Klop de eieren los en bak ze in de wokpan tot een roerei.
Roer er vervolgens de rijst, groenten, kipreepjes en de gepelde garnalen door.
Breng op smaak met peper en sojasaus.
Voor de pikante versie doe je er nu ook de sambal en ketjap toe.

Bron: Inge Deyck
Gepubliceerd door: Kook Jij


Nasi goreng - III

nasi3 (2K)

  • 300 g witte rijst
  • 300 g rundergehakt
  • 200 g katenspek, broodbeleg
  • 100 g achterham
  • 4 eieren
  • 3 eetl. melk of water
 
  • 3 tenen knoflook
  • 1 runderbouillonblokje
  • 5 à 6 eetl. ketjap manis
  • 2 eetl. gebakken uitjes
  • 1 theel. knoflookpoeder (optioneel)

Kook de rijst in de pan of, liever nog, de rijststomer.
Snijd ondertussen de knoflook fijn en fruit deze even aan in een scheutje olie in een ruime pan (waar een deksel op kan).
Voeg vervolgens het rundergehakt toe en rul tot het gehakt bruin is.
Voeg nu de ketjap manis toe en een verkruimeld runderbouillonblokje.
Meng alles goed door elkaar en laat met deksel op de pan op matig vuur zachtjes pruttelen.
Snijd de katenspek in kleine stukjes en bak deze in een (koeken)pan enkele minuten aan op matig vuur.
Ze hoeven niet doorbakken te zijn.
Laat uitlekken in een vergiet of op keukenpapier.

Nasi goreng
Nasi goreng

Kluts ondertussen 3 eieren in een kommetje samen met melk of water.
Bak hiervan twee omeletten in de pan waarin je zojuist het katenspek hebt gebakken.
Rol de omeletten op (zoals een pannenkoek) en snijd in dunne reepjes.
Doe hetzelfde met de achterham.
Zet even apart.
Haal het deksel van de pan en voeg de gebakken uitjes toe aan het gehaktmengsel.
Kluts tevens een eitje door het mengsel.
Zodra het geheel wat begint te binden zet je het vuur wat lager.
Voeg de rijst toe aan het gehaktmengsel en meng alles grondig door elkaar.
Voeg nu ook de katenspek, de reepjes omelet en de ham toe.
Meng alles grondig door elkaar en voeg naar smaak extra ketjap toe.

Serveer met atjar ketimoen of atjar tjampoer, kroepoek en sambal of chilisaus. Of maak er een lekker saté bij of foe yong hai.

Bron: Smaakmenutie

Terug