Nasi goreng - I

Kijk voor meer informatie in de woordenlijst van ingrediënten Indonesisch - Nederlands

  • 400 g speklappen
  • 3 eetl. reuzel
  • 2 teentjes knoflook, gesnipperd
  • 3 sjalotten, gesnipperd
  • 200 g prei of bosui in dunne ringen gesneden
  • 100 g taugé
  • 1 rode Spaanse peper of rawit, uiterst fijn gesneden
  • 1 eetl. sambal brandal
  • 1 theel. trassi
  • zout & peper
  • djahé
  • ketumbar
  • jintan
  • serehpoeder
  • laos
  • 250 g gekookte rijst, ongekookt gewogen
  • 4 eieren
  • 8 plakjes gebraden varkensfricandeau
  • kroepoek
  • ketjap naar keuze
  • sambal naar keuze
  • pickled komkommer

Wrijf de speklappen in met zout t/m laos en snijd ze in stukjes.
Laat een uur op kamertemperatuur intrekken.
Smelt de reuzel in de wadjan en bak hierin de speklapjes 15 minuten.
Voeg de knoflook, pepertje, sjalot, prei (houd een beetje prei achter) en trassi toe en bak alles ca. 8 minuten.
Voeg de taugé en gekookte rijst toe en bak alles nog ca. 5 minuten.
Roer tenslotte de sambal en resterende preiringetjes erdoor.
Bak de eieren en frituur de kroepoek.
Schep op het bord de nasi goreng, leg hierop in het midden een gebakken ei en aan beide kanten daarvan een plakje fricandeau.
Serveer de kroepoek en komkommer in een aparte schaaltjes en zet kecap en sambal op tafel.

Receptuur: Tonny Leeflang - Wondergem ©


Nasi goreng - II

nasi3 (2K)

  • 200 g rijst
  • 1 dubbele kippenfilet
  • 1 rode paprika
  • 1 wortel
  • 1 ui
  • 1 teentje knoflook
  • 150 g diepvriesdoperwtjes
  • 6 eetl. olie
  • peper & zout
  • 2 eieren
  • 100 g gepelde garnalen
  • sojasaus
  • voor een pikante toets: sambal
  • ketjap

Kook de rijst volgens de gebruiksaanwijzing op de verpakking.
Snij de kipfilets in reepjes.
Pel de ui en het teentje knoflook en snipper fijn.
Snij paprika en wortel in reepjes.
Kook de diepvriesdoperwtjes een drietal minuten.
Verhit de olie in de wokpan.
Roerbak eerst de kipreepjes.
Kruid met peper en zout en haal uit de pan.
Roerbak dan de ui.
Voeg de rest van de groentenreepjes toe.
Roerbak 5 minuten.
Kruid met peper en zout en haal de groenten uit de pan.
Klop de eieren los en bak ze in de wokpan tot een roerei.
Roer er vervolgens de rijst, groenten, kipreepjes en de gepelde garnalen door.
Breng op smaak met peper en sojasaus.
Voor de pikante versie doe je er nu ook de sambal en kecap toe.

Bron: Inge Deyck
Gepubliceerd door: Kook Jij


Nasi goreng - III

nasi3 (2K)

  • 300 g witte rijst
  • 300 g rundergehakt
  • 200 g katenspek, broodbeleg
  • 100 g achterham
  • 4 eieren
  • 3 eetl. melk of water
 
  • 3 tenen knoflook
  • 1 runderbouillonblokje
  • 5 à 6 eetl. kecap manis
  • 2 eetl. gebakken uitjes
  • 1 theel. knoflookpoeder (optioneel)

Kook de rijst in de pan of, liever nog, de rijststomer.
Snijd ondertussen de knoflook fijn en fruit deze even aan in een scheutje olie in een ruime pan (waar een deksel op kan).
Voeg vervolgens het rundergehakt toe en rul tot het gehakt bruin is.
Voeg nu de kecap manis toe en een verkruimeld runderbouillonblokje.
Meng alles goed door elkaar en laat met deksel op de pan op matig vuur zachtjes pruttelen.
Snijd de katenspek in kleine stukjes en bak deze in een (koeken)pan enkele minuten aan op matig vuur.
Ze hoeven niet doorbakken te zijn.
Laat uitlekken in een vergiet of op keukenpapier.

Nasi goreng
Nasi goreng

Kluts ondertussen 3 eieren in een kommetje samen met melk of water.
Bak hiervan twee omeletten in de pan waarin je zojuist het katenspek hebt gebakken.
Rol de omeletten op (zoals een pannenkoek) en snijd in dunne reepjes.
Doe hetzelfde met de achterham.
Zet even apart.
Haal het deksel van de pan en voeg de gebakken uitjes toe aan het gehaktmengsel.
Kluts tevens een eitje door het mengsel.
Zodra het geheel wat begint te binden zet je het vuur wat lager.
Voeg de rijst toe aan het gehaktmengsel en meng alles grondig door elkaar.
Voeg nu ook de katenspek, de reepjes omelet en de ham toe.
Meng alles grondig door elkaar en voeg naar smaak extra kecap toe.

Serveer met acar ketimoen of acar campoer, kroepoek en sambal of chilisaus. Of maak er een lekker saté bij of foe yong hai.

Bron: Smaakmenutie


Nasi goreng - IV

Nasi goreng

  • 250 g rijst
  • 2 uien, in blokjes gesneden
  • 1 prei, fijn gesneden
  • 4 teentjes knoflook, gesraspt
  • 2 eetl. sambal oelek
  • 1 kipfilet, in blokjes gesneden
 
  • 100 g spekblokjes
  • 100 g schouderham, in reepjes gesneden
  • 2 eieren
  • zout & peper
  • 1 bouillonblokje

Kook de rijst in een ruime pan water met wat zout en kook de rijst gedurende 8 minuten.
Om te controleren of de rijst de juiste gaarheid heeft kunt u op de volgende wijze te werk gaan, u neemt wat korrels rijst uit de kokende pan en drukt die uit op een harde ondergrond, u ziet nu enkele kleine kernpitjes zijn het er drie dan de rijst in een zeef afgieten en uit laten lekken en terug in de pan, deksel erop en een kwartiertje laten staan.
Snijd de uien in blokjes van een halve cm en rasp daar de knoflook overheen.
Snijd de kipfilet in kleine stukjes en kruid de kipblokjes met knoflook, peper, zout en sambal.
Wok de kipfilet gaar en zet apart.
Snijd de prei in fijne reepjes en was hem goed zodat al het zand is verdwenen en laat goed uitlekken.
Klop twee eieren met wat melk en peper en zout los en bak daar een omelet van.
Af laten koelen en in reepjes snijden.
Nu begint het pas.
Doe wat olie in de wok en doe daar de spekjes metwat sambal bij en bak even aan.
Voeg daar de uien en geraspte knoflook aan toe en wok tot de uien glazig zijn.
Daar doe je de losse rijst bij en de gebakken kipfilet blokjes, goed doorspatelen en even laten bakken.
Op het laatst de prei, hamreepjes en de omeletreepjes toe en spatel goed om.
Op smaak maken met bouillonblokje of kippenpoeder, zout of maggi.
Persoonlijk voeg ik meestal ook gebakken champignons toe maar dat hoort eigenlijk niet in het recept.
Maar is wel extra lekker want dat maakt de nasi goreng wat gevulder.

Serveren met een gebakken eitje, pindasaus, kroepoek en wat acar.

Bron: Jan Rijks


Nasi goreng - V

Nasi goreng

  • 300 g pandan rijst, gekookt en afgekoeld
  • 1 uitje
  • 1 teen knoflook
  • 2 paprika's
  • 200 g fijngesneden prei
  • scheut kecap
  • 250 g champignons
 
  • theel. sambal
  • snuf komijn
  • snuf djahé
  • snuf kurkuma
  • peper & zout
  • 4 eieren
  • kroepoek

Kook de rijst gaar en laat deze helemaal afkoelen, het liefst in de koelkast.
Gebruik je warme rijst dan gaat deze plakken.
Snipper de ui en knoflook en bak deze in een wokpan aan in een beetje olie.
Voeg de kruiden toe en de sambal en een scheut kecap.
Laat dit mengsel 1 minuut bakken.
Voeg de paprika in blokjes toe een de pan en bak een paar minuten tot ze iets zacht beginnen te worden.
Schep dan de champignons in plakjes er door en laat iets slinken.
Voeg als laatste de prei toe en bak kort mee.
Schep de koude rijst beetje bij beetje door de groenten.
Proef of de nasi goreng goed op smaak is en voeg eventueel een beetje kecap of sambal toe.
Verhit een beetje olie in een koekenpan en bak de eieren, bijvoorbeeld een spiegelei of een omelet.
Serveer de nasi goreng met een gebakken ei en wat kroepoek.

Tip
Ook lekker met wat zelfgemaakte pindasaus

Bron: Leuke recepten

Terug