Pittige Thaise saté

thaise_sate (3K)

  • 500 gram varkensfricandeau
  • 1 teentje knoflook
  • 1 sjalotje
  • 1 rode peper
  • 1 limoen
  • 2 eetl. Thaise rode currypasta
  • 1 ½ eetl. vissaus
  • 1 eetl. donkere basterdsuiker
  • 2 eetl. olie
  • 1 djeroek poeroetblad
  • 2 dl kokosmelk
  • 100 gram pindakaas
  • 12 satéstokjes

Dep het vlees droog en snijd het in blokjes.
Pel en snipper het teentje knoflook en het sjalotje.
Maak het pepertje schoon, verwijder de zaadjes en hak het vruchtvlees fijn.
Pers de limoen uit.
Meng 1 ½ eetlepel currypasta met de helft van de volgende ingrediënten: het limoensap, de vissaus, de suiker, de olie, de knoflook en de rode peper.
Laat het vlees hierin minimaal 30 minuten afgedekt in de koelkast marineren.
Verdeel het daarna in 12 porties en prik het aan de satéstokjes.
Verhit de grill op de hoogste stand.
Verhit de overige olie in een steelpan
en fruit de rest van de knoflook, de rode peper en het sjalotje 3 minuten op halfhoog vuur.
Voeg de rest van het limoensap, de currypasta,
de vissaus, de suiker, de kokosmelk en het djeroek poeroetblad
toe en breng het mengsel tegen de kook aan.
Roer de pindakaas erdoor.
Warm het goed door maar laat het niet koken.
Rooster intussen de saté onder de hete grill in 6 - 8 minuten rondom bruin en gaar.
Verwijder het blad voor het serveren uit de pindasaus.
Lekker met frieten en een salade van mango met komkommer en rode peper met een dressing van sojasaus, vissaus, wokolie en sesamzaadjes.

Tip

Leg de stokjes voor gebruik 30 minuten in water.
Dan verbranden ze niet zo snel tijdens het roosteren.

Vegetarisch alternatief

Vervang het vlees door 325 gram in blokjes gesneden tofu en voeg extra zout aan de marinade toe.



Terug