Kleine Rijsttafel of Nasi Rames

Menu

Kijk voor meer informatie in de woordenlijst van ingrediënten Indonesisch - Nederlands

  • witte rijst
  • sajoer lodeh
  • boemboem bali ayam
  • babi kecap
  • rempé balletjes in pindasaus
  • acar campoer
  • kroepoek
  • sambal

Sayur Lodeh

Sayur Lodeh is een gekruid groentesoepje,
waarin één of meerdere soorten groenten zijn verwerkt, dikwijls in combinatie met vlees, tahu en tempé.
Laat de groenten niet al te gaar worden.

Kijk voor meer informatie in de woordenlijst van ingrediënten Indonesisch - Nederlands

  • 50 g grof gesneden wittekool
  • een kwart blok tempé in kleine blokjes snijden
  • ½ liter bouillon, gemaakt van wat runderpoulet (50 g)
  • 50 g diepvries sperzieboontjes
  • 50 g winterwortel in plakjes gesneden
  • ½ blikje bamboo schijfjes
  • 1 theel. tamarindepasta
  • ¼ blikje kokosmelk
    of een stukje santen (kokosnootboter)
  • 1 theel. plantaardige olie

kruiden

Kijk voor meer informatie in de woordenlijst van ingrediënten Indonesisch - Nederlands

  • 1 eetl. gesnipperde uien
  • 1 theel. knoflookpulp
  • ½ theel. terasipoeder
  • ½ theel. sambal oelek
  • ½ theel. kemiriepasta
  • 1 schijfje laoswortel
  • ½ theel. gula Jawa
  • ½ spriet sereh (citroengras)
  • 1 klein blaadje salam (Indonesische laurier)
  • zout

Breng de bouillon aan de kook met de sereh, laos, salamblad, tamarindepasta.
Verhit de olie in een pan, fruit de ui, voeg het mengsel toe.
Bak de groenten mee, ook de tempé.
Voeg het geheel toe aan de bouillon.
Even laten koken, zet het vuur laag, voeg de santen of kokosmelk toe en blijf roeren.
Breng het geheel op smaak met wat zout of wat bouillonpoeder.

Boemboebali

Boemboebali met kip is een pittig gerecht.

Kijk voor meer informatie in de woordenlijst van ingrediënten Indonesisch - Nederlands

  • pond kipfilet (in grove stukken snijden, inwrijven met wat zout)
  • 1 tomaat (schoonmaken en in blokjes snijden)
  • 1½ eetl. plantaardige olie
  • 50 cc water

kruiden

Kijk voor meer informatie in de woordenlijst van ingrediënten Indonesisch - Nederlands

  • 1 eetl. gesnipperde uitjes
  • ½ theel. knoflookpulp
  • ½ theel. terasipoeder
  • ½ theel. sambal oelek
  • ½ schijfje laoswortel
  • een mespuntje gemberpoeder
  • ½ spriet sereh (citroengras)
  • ½ salamblaadje (Indonesische laurier)
  • 1 theel. suiker
  • zout

Verhit de olie in een ruime braadpan, bak de kip met de laos, salamblad en de sereh tot de kip goudbruin is.
Voeg dan het kruidenmengsel toe en bak het geheel al roerend door.
Voeg dan de tomaat toe.
Goed doorroeren.
Op smaak brengen met zout of kippenbouillonpoeder.
Laat het geheel sudderen tot de tomaat is verpulverd.
Blijf wel af en toe roeren.

Babi kecap

Babi kecap is een gerecht van speklappen, bereid in kecapsaus.

Kijk voor meer informatie in de woordenlijst van ingrediënten Indonesisch - Nederlands

  • 1 pond speklappen
    (in grove repen gesneden, bestrooien met peper, gemberpoeder en zout)
  • 1 eetl. plantaardige olie
  • 1 eetl. water
  • mespuntje zout

kruiden

Kijk voor meer informatie in de woordenlijst van ingrediënten Indonesisch - Nederlands

  • 2½ eetl. gesnipperde uien
  • ½ theel. knoflookpulp
  • 1 theel. gemberpoeder
  • 1 eetl. bakgember in stukjes snijden
  • 1 theel. gembervocht
  • 1 theel. azijn
  • 1½ eetl. kecap manis (zoet)
  • zout

Verhit in een ruime braadpan de olie, bak het vlees lichtbruin, voeg dan de uien en knoflookpulp toe.
Voeg een scheut water toe alsmede de stukjes bakgember, het gembervocht, de azijn en de kecap, laat het gerecht doorsudderen tot het vlees zacht is.
Babi kecap is bijzonder lekker als je deze één of twee dagen van tevoren maakt.

Rempé balletjes

Dit is een gerecht van rundergehakt.

Kijk voor meer informatie in de woordenlijst van ingrediënten Indonesisch - Nederlands

  • 500 g rundergehakt
  • 25 g gedroogde geraspte kokos
  • 1 ei
  • 1 theel. paneermeel
  • 1 eetl. gesnipperde ui
  • mespuntje knoflookpulp
  • ½ theel. ketumbar
  • mespuntje jintan
  • ½ theel. sambal oelek
  • zout

Het geheel in een beslagkom doen, goed kneden en mengen.
Balletjes draaien ter grootte van een pingpongballetje.
Bak de balletjes in olie gaar en bruin.
Serveren met pindasaus.

Ed Wardenaar, gepubliceerd via Teleac

Terug