Kijk voor meer informatie in de woordenlijst van ingrediënten Indonesisch - Nederlands
|
|
Snijd de ui en knoflook fijn en fruit deze in slaolie glazig.
Voeg alle bumbus toe en fruit die mee.
Los de assem op in water en voeg dit toe.
Laat het blokje santen smelten.
Als dit is gesmolten, leg dan de hardgekookte eieren, al dan niet gehalveerd, in de saus.
Laat he geheel nog 2 minuten sudderen.
Let er wel op dat de eieren niet uit elkaar vallen.
Verwijder voor het opdienen de blaadjes, sereh en laos.
Bron: Jan Rijks
|
|
Kook de eitjes in 12 minuten hard.
Laat afkoelen, pel ze en droog ze met keukenpapier.
Doe een laagje olie van ongeveer 1 cm in de wok en bak de eitjes op middelmatig vuur rondom in enkele minuten enigszins goudbruin.
![]() |
![]() |
Dit zorgt ervoor dat ze (extra) stevig blijven.
Laat ze uitlekken op keukenpapier en maak de wok schoon.
Snijd de sjalotjes, knoflooktenen en rode peper ragfijn (of gebruik een keukenmachine).
Meng hier grondig trassi en laos doorheen.
Doe nieuwe olie in de wok en fruit een minuutje aan.
Voeg de gula Jawa toe samen met de kokosmelk.
Voeg ook een stengel sereh (gekneusd en gevouwen) toe samen met salam blad.
Roer er tevens sambal oelek door.
Voeg nu de eitjes toe en laat het geheel 10 minuutjes sudderen terwijl je de saus af en toe over de eitjes schep.
Proef of het pittig genoeg is.
Voeg gerust extra sambal toe als je van echt spicy houdt!
|
|
Eieren pellen, uien en knoflook fijn snijden.
De lomboks fijn stampen of heel fijn snijden.
De uien, knoflook, lomboks of sambal en trassi in de slaolie fruiten, een glas water toevoegen, eieren halveren en er de rest van de kruiden bijdoen.
Tien minuten sudderen.
De santen toevoegen en verder laten sudderen.
Als er zich een olieachtig laagje vormt is het gerecht klaar.
Kookt het veel te droog, dan iets water bijgieten.
Serveren met kroepoek en sla.
|
|
In wat olie of margarine de fijn gesneden uien en knoflook heel licht fruiten, sambal oelek, laos, tomaten,
salamblaadjes, citroensap, suiker en zout bij doen, goed roeren en even laten door koken, daarna de melk bij
doen en flink roeren of scheppen om schiften te voorkomen.
Het moet een gladde saus worden.
De gepelde eieren er in doen en 4 à 5 minuten mee koken, alsmaar scheppen en roeren.
Verder op uw eigen smaak afmaken.
U kunt bijvoorbeeld ook een maggiblokje er in doen en als er geen tomaten zijn, dan kunt u ook een klein
blikje tomatenpuree nemen, de saus mag iets inkoken, bij het opdienen de eieren in twee helften snijden en
daaroverheen de saus gieten.
Bij gebrek aan citroensap kunt u ook gewoon azijn nemen (ongeveer 1 eetlepel).
Houdt u van heet eten dan neemt u meer sambal oelek.
|
|
Kook de eieren hard in 8 minuten.
Pel en bewaar in warm water.
Pel de uien en de knoflook.
Snijd de uien in halve ringen en de knoflook fijn.
Verhit een wok, voeg een scheutje olie toe en wok de uienringen op een hoog vuur lichtbruin.
Voeg de knoflook, de sambal, de suiker en de tomatenpuree toe en bak deze kort mee.
Voeg 30 cl kokend water toe en laat het geheel 4 minuten flink doorkoken.
Roer de kokos door de saus en zet het vuur laag.
Kerf de gepelde eieren lichtjes in zodat de smaak er beter intrekt.
Voeg de eieren toe en warm ze ca. 5 minuten mee.
Halveer eventueel de eieren, leg ze in een diepe schaal en schenk de warme saus erover.
Serveer de sambal goreng telor met mihoen en geef er gewokte sperziebonen bestrooid met wat gezouten pinda’s bij.