Saté

  • 500 g varkensvlees en/of kippenvlees
  • geperste knoflook naar smaak (ik gebruik zo'n teentje of 4)
  • heel fijngesneden (rode) ui
  • 1 kopje santen (blikje cocosmelk of blokje cocos, blokje aanlengen met water)
  • ongeveer ¾ eetl. zoete ketjap
  • citroensap (halve citroen)
  • een klein scheutje sherry (ongeveer 1 eetl.) door de marinade
  • stukje goela djawa (palmsuiker maar je kan ook flinke eetlepel donkerbruine basterdsuiker gebruiken als alternatief)
  • ongeveer 1 theel. ketoembar
  • ongeveer 1 theel. djintan
  • halve theel. gemberpoeder of een stukje verse gember van 2 centimeter fijn hakken
.

Alle ingrediënten mengen, vlees erbij en een uurtje in laten trekken, vlees op de pennen rijgen en roosteren (als je satéstokjes gebruikt dan de stokjes een uurtje van te voren in het water leggen zodat ze goed door en door nat zijn, dan verbranden ze niet tijdens het roosteren)
Een paar eetlepels pindakaas bij het marinadevocht en langzaam opwarmen, steeds goed roeren zodat de bodem van de pan niet aanbrandt.
Ik heb "ongeveer" hoeveelheden opgegeven omdat ik meestal uit de losse pols de hoeveelheid kruiden e.d. bepaal maar je moet zelf een beetje experimenteren met de kruiden.

Marianne

Terug