Kijk voor meer informatie in de woordenlijst van ingrediënten Indonesisch - Nederlands
|
|
Snijd het vlees in blokjes.
Maak van de ingrediënten een marinade en leg het vlees 1 uur hierin.
Rijg het vlees aan ongeveer 16 stokjes en in ongeveer 4 - 5 minuten bruin roosteren.
Maak de kecapsaus door de sjalotten en de lombok rawit (pepertjes) fijn te snijden en aan te zetten in ruim olie.
Voeg de gula Jawa (palmsuiker) en een kopje water toe.
Meng daarna alle ingrediënten tot een gladde saus.
Gepubliceerd door: PM3 Receptensite
|
|
Snijd het geitenvlees in blokjes van ongeveer 1½ x 1½ cm, bewaar apart in een grote kom.
Pel en snij de uien en sjalotjes in kleine stukken.
Schil de gemberwortel en snij deze fijn.
Snij de rode pepers in stukjes, verwijder eventueel de pitjes.
Pel de knoflooktenen.
Snij de djeruk purut fijn.
Stop de gember, djeruk purut, uien, sjalotjes, knoflooktenen en rode pepers in een staafmixer / blender en pureer tot een pasta.
Voeg de kecap toe en breng op smaak met wat zout en peper.
Voeg de marinade toe aan de kom met geitenvlees en roer goed door elkaar.
Laat minstens 1 uur staan, het liefst een nachtje.
Bak de saté gambing op de barbecue en bestrijk beide kanten lichtjes met wat kecap, bijv. met een bakkerskwast.
|
|
Week de satéprikkers 30 minuten in water.
Snij de lamsfilet in blokjes.
Marineer het vlees met de kecap manis satémarinade.
Laat het 30 minuten marineren.
Pers de knoflook uit en snipper de rode uien.
Snij de rode peper fijn.
Verhit de wokolie in een pan en fruit hierin de knoflook, de rode ui en de rode peper.
Voeg de kecap manis en gembersiroop toe.
Verwarm het geheel op laag vuur.
Rijg de stukjes gemarineerd vlees op de satéprikkers en verhit een grillpan.
Gril de satéspiesjes in de grillpan of op een BBQ goudbruin en gaar.
Serveer de satéspiesjes met de warme kecapsaus.
Serveertip
Deze saté kambing wordt oorspronkelijk bereid met geitenvlees, mocht je liever een andere vleessoort gebruiken kan dat ook, varken, rund en kip is ook erg lekker met de Javaanse kecapsaus.
Variaties
Voor een iets frissere kecapsaus, kun je naar smaak 1 theelepel limoensap toevoegen aan de saus.