Sambal goreng boontjes - I

pittig groentegerecht

Kijk voor meer informatie in de woordenlijst van ingrediënten Indonesisch - Nederlands

  • 5 cl slaolie
  • 1 ui
  • 3 teentjes knoflook
  • 1 rode lombok
  • 500 g gesneden snijbonen (evt. sperzieboontjes)
  • ½ eetl. asem
  • 15 à 20 cl water
  • ¼ blokje santen

Boemboe

  • 2 fijngemaakte kemirienootjes
  • 2 blaadjes salam
  • 1 spriet sereh
  • 1 plakje laos
  • 2 theel. ketumbar
  • 2 theel. sambal oelek
  • 1 theel. trassi
  • 2 theel. suiker
  • zout

Snij de ui en de knoflook fijn en fruit in slaolie glazig.
Snij de lombok schuin (als bij snijbonen) en fruit samen met de bumbus.
Voeg de gewassen en gesneden snij(of sperzie)bonen erbij.
Roeren.
Los asem in water op en voeg het toe, evenals het blokje santen.
Laat het goed sudderen, totdat de santen is gesmolten en de groenten gaar zijn in ca. 15 minuten
Verwijder voor het opdienen blaadjes, sereh en laos, tenzij u natuurlijk poeders daarvoor hebt gebruikt.

Receptuur: PM3 ©


Sambal goreng boontjes - II

Sambal goreng boontjes

  • 300 à 500 g sperziebonen
  • 40 g santen of 16½ cl kokosmelk, 1 blikje
  • 1 stengel sereh
  • 1 salam blad, optioneel
  • 3 tenen knoflook
  • 40 g santen
 
  • 1 sjalot
  • ½ theel. trassi
  • 1 theel. sambal oelek
  • 1 theel. laos
  • 1 eetl. gulu Jawa

Maak de sperziebonen schoon en snijd in stukjes van de gewenste grootte.
Gebruik de kom van de staafmixer of foodprocessor voor de bumbu.
Mix de knoflook, sjalot, sambal oelek, trassi, laos en gulu Jawa tot een gladde pasta (boemboe).
Fruit de bumbu in een scheutje olie op middelhoog vuur enkele minuutjes aan.
Voeg de boontjes toe en roerbak deze even al omscheppend een minuutje of 2 om.
Voeg nu 15 cl (warm) water toe samen met de santen in blokjes.
Breng aan de kook en roer alles goed door elkaar.

Sambal goreng boontjes
Sambal goreng boontjes

Voeg de sereh toe (gekneusd en in een knoop) en optioneel het salam blad.
Laat nu ongeveer 15 minuten met deksel op de pan stoven.
Roer af en toe alles even door elkaar.
Haal na 15 minuten het deksel van de pan en proef of de boontjes goed zijn.
Ze moeten nog een beetje een bite hebben.
Maar als je ze liever wat zachter hebt laat je ze gewoon nog even stoven.
Voeg naar smaak extra sambal toe en laat het geheel nog even zonder deksel wat indikken.

Bron: Smaakmenutie


Sambal goreng boontjes - III

Sambal goreng boontjes

  • 250 g sperziebonen
  • 3 eetl. fijn gesnipperde uien
  • 1 teentje knoflook geraspt
  • 1 theel. sambal trassi
  • 1 theel. laos
  • 1 theel. djahé
  • 1 theel. ketumbar
 
  • 1 theel. goela Jawa
  • 1 theel. sereh
  • 1 salamblaadje
  • ⅛ blokje santen
  • 2 eetl. olie
  • wat zout

Snijd de boontjes in drie à vier stukjes.
Wrijf de uien, knoflook en kruiden tot een bumbu.
Bak de bumbu in de olie en voeg de boontjes toe.
Even doorbakken en daarna de santen toevoegen met 10 cl water.
Zorg dat de boontjes beetgaar blijven.

Bron: Jan Rijks

Terug