Sumeshi, rijst voor sushi

  • 4 dl. japanse rijst
  • 3 eetl. Japanse rijstazijn (Mitsukan)
  • zeezout, naar smaak
  • suiker, naar smaak

Doe de rijst in een kom en was ze grondig in koud water totdat het water helder blijft.
Doe de rijst over in een vergiet en laat ze goed uitlekken, dit duurt ca. 1 uur.
Doe de rijst in een diepe (bij voorkeur gietijzeren) pan en doe er 4,6 dl water bij.
Leg het deksel op de pan en breng de rijst op hoog vuur aan de kook.
Temper het vuur en laat de rijst 10 minuten zachtjes koken totdat het water volledig is opgenomen.
Laat tijdens het koken het deksel op de pan.
Neem de pan van het vuur en laat de rijst 15 minuten afgedekt staan.
Roer de helft van de azijn, suiker en zout door de rijst tot de suiker volledig is opgelost.
Doe de rijst in een ondiepe schaal, sprenkel de resterende azijn erover en spatel ze door de rijst.
Doe dit bij voorkeur op een koele plek zodat de rijst snel afkoelt tot 37 °C.
Bewaar Sumeshi nooit in de koelkast, het wordt dan hard.

Receptuur: Tonny Leeflang - Wondergem ©

Terug