Thaise rode currypasta

  • 8 rode Chili- of Spaanse pepers
  • 1 stengel citroengras, onderste zachte deel, buitenblad verwijderd, in smalle ringetjes, 30 minuten geweekt in 2 eetl. limoensap
  • ½ eetl. dunne limoenschilreepjes
  • 3 cm verse, geschilde gemberwortel, in dunne plakjes
  • halve eetl. fijngehakte koriandersteeltjes
  • 1 theel. garnalenpasta
  • 1 theel. komijnzaadjes*
  • 1 theel. korianderzaadjes*
  • 3 knoflooktenen
  • 5 (oosterse) sjalotten

* geroosterd, fijngewreven

Blend alle ingrediënten tot een gladde pasta.

De Thaise curry onderscheidt zich van andere currys door de ingrediënten.
In plaats van gemalen of gestampte droge kruiden, wordt er in belangrijke mate gebruik gemaakt van verse kruiden.
Een eenvoudige Thaise currypasta (een soort kruidenmengsel, dat als basis dient voor de curry) bestaat uit pepers, sjalotten en garnalenpasta.
Aan meer gevarieerde currypasta's kunnen bijvoorbeeld ook knoflook, de wortel van de koriander, laos, citroengras en/of limoenschil worden toegevoegd.
Veel currys worden bereid door de currypasta te bakken of in te koken met olie of een enigszins dikke kokosmelk.
Wanneer de pasta gaar is, worden vlees of vis, groenten, zoals bamboe of Thaise aubergine, en verse kruiden zoals Thaise basilicum of citroenblad toegevoegd.

Receptuur: Tonny Leeflang - Wondergem ©

Terug