Dal, simpel

  • 100 g bruine linzen
  • 2 grote tomaten, of 4 tasty toms, of iets uit blik
  • 1 eetl. cayennepeper
  • 1 theel. komijnzaadjes
  • glazen pot rundvleesbouillon
  • 1 ui
  • 1 dikke teen knoflook
  • olie

Olie verhitten in grote pan.
Komijnzaadjes ca 30 seconden aanbakken (hoge temp, maar laat ze niet verbranden).
Cayennepeper erbij, 30 sec. doorbakken.
Gesnipperde ui erin, flink bruin laten worden maar niet bitter (in de Indiase keuken houden ze niet van 'glazig').
Op het laatste moment knoflook erbij, even meefruiten.
Dan linzen meefruiten.
Afblussen met rundvleesbouillon en zoveel water als de verpakking zegt (iets van twee of drie keer de inhoud van de pot).
Tomaat in stukjes erbij.
Drie kwartier laten sudderen op laag vuur.
Na afloop eventueel de blender erin, of niet.
Dit recept is op te leuken door er aan het eind wat spinazie (gehakt) doorheen te doen, of om geroosterde paprika mee te koken.
Rijst erbij, en je krijgt al je aminozuren binnen.


Dal, ingewikkeld

  • 50 g rode linzen
  • 50 g toor dal
  • blik gepelde tomaten, tasty toms of whatever
  • pot rundvleesbouillon
  • 1 ui
  • 1 theelepel komijn
  • twee rode pepers, of een theelepel cayennepeper
  • ca. 10 kerrieblaadjes
  • 1 theel. fenegriekblaadjes
  • 2 eetl. sambar masala

Komijn 30 seconden in hete olie bakken, uitje erbij, flink bruin laten worden.
Fijngesneden rode pepers erbij.
Dan linzen even mee laten fruiten.
Bouillon erbij.
Tomaten erdoorheen.
Kerrieblaadjes erdoorheen.
Sambarkruiden erdoorheen, fenegriekblaadjes erdoorheen, 45 minuten laten pruttelen.
Dan al of niet de blender erdoorheen en voila.

Sterre

Terug