Oosterse vlees-groentenschotel

  • 500 g kipfilet, in smalle reeepjes gesneden
    (of andere vleesreepjes, pas de kruiderij aan)
  • 50 g taugé
  • 2 kleine blikjes ananasstukjes, op eigen sap, uitgelekt
  • 250 g champignons, in plakjes gesneden
  • 3 fijngesneden sjalotjes of 1 ui
  • 2 bananen, niet te rijp, in plakjes gesneden
  • 12 gemberbolletjes, gehalveerd
  • 3 bosuitjes of een kleine prei,
    in dunne ringetjes gesneden
  • 2 eetl. sojasaus
  • 3 eetl. gembersiroop
  • 1 theel. kerriepoeder,
    meer of minder naar smaak
  • Jane's Krazy Mixed-Up Salt
  • peper, djahé, serehpoeder, ketoembar
  • 3 eetl. olijfolie

Wrijf de kipfiletreepjes in met het zout, peper, kerrie en kruiden en laat 10 minuten intrekken.
Verhit de olie en bak hierin het vlees 5 minuten.
Voeg de sjalot en de champignons toe, bestrooi ze met wat zout & peper en bak 5 minuten.
Voeg gember, gembersiroop, sojasaus en ananasstukjes toe en roer alles goed door elkaar.
Voeg de tauge toe en laat 5 minuten meebakken, als het te droog is voeg dan een scheutje ananassap toe.
Roer voorzichtig de plakjes banaan erdoor en laat alles goed warm worden.
Proef of er zout of peper bij moet en strooi, van het vuur, de bosui-ringetjes er overheen.
Serveer met rijst of pasta.
Het Jane's Krazy Mixed-Up Salt is een zout/kruiden/knoflookmengsel, heel lekker op allerlei soorten vlees, in gehakt enz.
Je hoeft dan geen knoflook te snijden.

Receptuur: Tonny Leeflang - Wondergem ©

Variatie op het Oosters vlees-groentegerecht

  • 500 g kipfilet, in smalle reeepjes gesneden
  • 150 g rookspek in reepjes
  • 250 g spitskool, fijngesneden
  • 2 kleine blikjes ananasstukjes, op eigen sap, uitgelekt
  • 3 fijngesneden sjalotjes of 1 ui
  • 2 tenen knoflook, gesnipperd
  • 2 bananen, niet te rijp,in plakjes gesneden
  • 12 gemberbolletjes, gehalveerd
  • 3 bosuitjes of een kleine prei, in dunne ringetjes gesneden
  • 4 eetl. sojasaus (bijv. Kikkoman)
  • 2 eetl. gembersiroop of het ingekookte sap van de ananasblokjes
  • 1 - 2 rode Spaanse pepertjes, fijngesneden of chiliflakes
  • zout & peper, gemberpoeder
  • 1 eetl. kerriepoeder
  • olie
  • 4 eieren
  • mie, pasta of rijst

Wrijf de kipfiletreepjes in met het zout, peper en gemberpoeder en laat 10 minuten intrekken.
Verhit een klein beetje olie en bak hierin de spekreepjes uit, schep ze uit de pan en bak in het spekvet het vlees ca. 10 minuten (afhankelijk van de dikte van de reepjes).
Schep het vlees uit de pan en zet vlees en spekblokjes apart.
Voeg eventueel nog een scheutje olie toe aan de olie in de pan en bak de kerriepoeder zachtjes 5 minuten, voeg de spitskool, pepertjes, sjalot en knoflook toe, bestrooi ze met wat zout & peper en bak alles, onder voortdurend omschappen, tot de kool geslonken is en knoflook en sjalot glazig.
Voeg gember, gembersiroop, sojasaus en ananasstukjes toe en roer alles goed door elkaar.
Schep de plakjes banaan, spekreepjes en kipfilet erdoor en laat alles goed warm worden.
Proef of er zout of peper bij moet en strooi, van het vuur, de preiringetjes er overheen.
Bak de eieren, schep het gerecht op voorverwarmde borden en leg de eieren er bovenop, serveer met mie, pasta of witte rijst.
Dit gerecht doet het ook goed met andere vleessoorten, bijv.: shoarmavlees, rosbiefreepjes, reepjes varkensvlees, rulgebakken gehakt enz.
Ook met stukjes stevige vis (ongepaneerde kibbeling bijv.) of grote garnalen is het erg lekker.

Receptuur: Tonny Leeflang - Wondergem ©

Terug