Rijsttafelbelazer

Is een oud scheepsgerecht.
  • 500 g magere spekblokjes
  • 1 grote ui
  • ½ komkommer
  • zout
  • 2 blikken bruine bonen
  • piccalilly
  • mosterd
  • zilveruitjes
  • atjar
  • augurkjes
  • evt. reepjes paprika
  • 1 theel. sambal

Bak de spekblokjes langzaam krokant.
Pel en snipper de ui.
Fruit de uisnippers.
Snij de halve komkommer in de lengte in kwarten.
Snij de zaadlijsten weg en verdeel de kokommerkwarten in blokjes.
Bestrooi de komkommerblokjes met zout.
Verwarm de bruine bonen.
Zet verschillende kleine kommetjes klaar en schep hierin piccalily, mosterd, zilveruitjes, atjar, augurk (heel of in stukjes) en eventueel reepjes paprika.
Meng de blokje komkommer met de sambal.
Schep ook de uiringen en spekblokjes elk in een schaaltje.
Schenk wat van het uitgebakken spekvet over de bruine bonen en zet de schaal met bonen in het midden tussen alle andere schaaltjes.
Laat ieder naar eigen genoegen de bruine bonen 'aankleden'.

Bron: Zeemanseten

Terug