Sayur boontjes met pittige gehaktballetjes

sajoer_gehaktballetjes (3K)

Kijk voor meer informatie in de woordenlijst van ingrediƫnten Indonesisch - Nederlands

  • 2 uien
  • 500 g gehakt
  • sambal brandal
  • 1 eetl. kecap manis
  • wokolie
  • 500 g gebroken sperziebonen
  • 1 bakje Conimex Boemboe voor Sayur Boontjes
  • 400 g (pandan) rijst

Pel de uien.
Snipper 1 ui fijn en snijd de andere ui in halve ringen.
Meng het gehakt met de fijngesnipperde ui, 2 theelepels sambal (hoe meer, hoe heter!), de kecap en maak er kleine balletjes van.
Breng in een ruime pan een flinke laag water (met wat zout of kecap) aan de kook.
Zet ondertussen een grote wok op het vuur en laat de wok goed heet worden.
Voeg een scheutje olie toe en wok de boontjes en de halve uienringen 2 minuten.
Voeg 20 cl water en de bumbu toe.
Goed mengen en ca. 15 minuten laten pruttelen.
Voeg de rijst toe aan het kokende water en kook deze in ca. 8 minuten gaar (kijk op de verpakking voor de exacte kooktijd).
Afgieten en terug in de pan met het deksel erop nog 2 minuten laten staan.
Verhit een flinke scheut olie in een koekenpan en bak de gehaktballetjes op een hoog vuur in ca. 2 minuten rondom bruin.
Draai het vuur laag.
Laat de gehaktballetjes in ca. 5 minuten gaar worden.
Geregeld voorzichtig draaien.
Schep de sayur boontjes en de rijst op 4 borden.
Verdeel de gehaktballetjes over de rijst.

Lekker anders kan ook
Vervang 100 g boontjes door 150 g schoongemaakte champignons.

Op tafel
Zet knapperige gebakken uitjes op tafel om erover te strooien.

Bron: Conimex

Terug