Babi pangang - I

babi pangang

  • 400 g doorregen varkenslappen (speklappen)
  • ½ eetl. citroensap
  • 6 eetl. ketjap manis
  • 2 theel. djahé
  • 1 theel. laos
  • zout
  • peper
  • 300 g witte rijst
  • wokolie
  • 1 zakje Conimex Babi Pangangsaus

Snijd het vlees in stukjes.
Meng in een kom het citroensap met, de ketjap, de djahé, de laos, wat zout en wat peper.
Voeg de vleesplakjes toe en laat ze 10 minuten trekken.
Breng in een ruime pan een flinke laag water (met wat zout of ketjap) aan de kook.
Voeg de rijst toe en kook deze in ca. 10 minuten gaar.
Afgieten en terug in de pan met het deksel erop nog 3 minuten laten staan.
Zet een grote wok op het vuur en laat de wok goed heet worden.
Voeg een scheutje olie toe en roerbak de vleesplakjes op een matig hoog vuur in ca. 8 minuten gaar en krokant.
Voeg al roerende 2 dl kokend water toe aan de sausmix.
Verdeel het vlees over 4 warme borden en schenk wat saus over de vleesstukjes.
Geef de rest van de saus en de warme rijst er apart bij.

Op tafel
Zet seroendeng en atjar op tafel, om naar eigen smaak toe te voegen en erbij te nemen.
Lekker geroerbakte groenten en een salade met verse vruchten (bijv. ananas, mango en lychee).

Lekker anders kan ook
De ene keer wil je uitgebreider koken, dan de andere keer.
Dus als je het jezelf nog makkelijker wilt maken, gebruik dan de Conimex Mix voor Babi Pangang: dat heb je zowel een marinademix als een sausmix.

Bron: Conimex


Babi pangang - II

Babi pangang

  • 1 ui
  • 2 teentjes knoflook
  • 1 stukje gember
  • 1 theel. sereh
  • 10 eetl. ketjap manis (zoet)
  • 0,5 eetl. maizena
  • 750 g varkenslappen of een stuk spek
  • 6 eetl. vloeibare boter
  • 3 bosuitjes
  • ½ l hot ketchup
  • 3 eetl. citroensap
  • 1 eetl. goela djawa of bruine suiker
  • sambal
  • 1 pot atjar tjampoer

Verwarm de oven op 175 °C.
Pel en snipper de ui en knoflook.
Snijd de gember in stukjes.
Roer de ui, knoflook, gember, sereh, 5 eetlepels ketjap en maizena door elkaar en wentel het vlees erdoor.
Verhit 5 eetlepels margarine in een ovenschaal, leg het vlees erin en braad dit in ca. 30 minuten gaar in de oven (als het te donker wordt, folie er overheen doen).
Maak intussen de bosui schoon en snijd deze in stukjes.
Smelt 1 lepel margarine en fruit de bosui ca. 3 minuten.
Roer de ketchup, 5 eetlepels ketjap, citroensap en goela djawa erdoor.
Breng het sausje met de 2 eetlepels van de marinade en sambal (pikant) op smaak!
Spreid de atjar uit op een schaal en leg het vlees erop.
Geef de saus er apart bij.

Serveersuggesties
Serveer dit met witte rijst en komkommersalade.

Bron: spikey1
Gepubliceerd door: MijnReceptenboek.nl


Babi pangang - III

Babi pangang

  • 700 g schouderkarbonade
  • 4 uien
  • 4 tenen knoflook
  • ½ citroen
  • 1 bosje lente-ui
  • 1 theel. sambal
  • 2 theel. gemberpoeder(of gebruik verse)
  • 1 eetl. olie
 
  • 1 eetl. + 1 theel. 5-spice poeder
  • 1 eetl. tomatenpuree
  • 2 eetl. sojasaus
  • 4 eetl. chilisaus
  • 4 à 5 eetl. ketchup
  • 6 eetl. ketjap manis
  • scheut azijn

Maak een marinade (boemboe) door 2 uien en 2 tenen knoflook ragfijn te snijden.
Of gebruik hiervoor de fijnsnijder of mixer.
Meng vervolgens de. olie, vijfkruidenpoeder (Chinese 5-spice poeder), gemberpoeder, 4 eetl. ketjap manis, sojasaus en het citroensap door het geheel zodat je een stevige boemboe krijgt.
Snijd het bot van de schouderkarbonade en marineer het vlees rondom grondig.
Laat nu minimaal 1 uur marineren, maar langer mag ook natuurlijk.
Neem een ruime (soep)pan en vul met 1 liter water.
Voeg een scheut azijn toe en breng tegen de kook.
Voeg nu de gemarineerde schouderkarbonades toe en laat het vlees circa 35 à 40 minuten zachtjes pruttelen met deksel (schuin) op de pan.
Dan nu de saus.
Snijd 2 uien of sjalotten en 2 tenen knoflook ragfijn.
Of gebruik de mixer natuurlijk.
Fruit de ui en knoflook in een steelpannetje op matig vuur even aan in een scheutje olie en voeg vervolgens de tomatenpuree toe.
Bak deze even mee.
Voeg vervolgens 1 theel. vijfkruidenpoeder toe samen met 2 eetlepels ketjap manis, sambal, gemberpoeder,
ketchup en zoete chilisaus.
Zet op het laagste pitje totdat het vlees klaar is.
Haal het vlees uit de pan en dep even droog met keukenpapier.
Neem een ruime (koeken)pan en bak het vlees in een flinke laag zonnebloem olie krokant.
Dit duurt een paar minuutjes.
Het vlees is immers al gaar.
Schenk ondertussen gefaseerd totaal circa 15 à 20 cl van het kookvocht van het vlees bij de saus.
Doe dit gefaseerd want zo kan je zelf bepalen hoe dik je de saus wilt.
Haal het vlees uit de pan en schenk de hete saus over het vlees.

Serveer met in ringen gesneden lente-ui, witte rijst, kroepoek en bijvoorbeeld atjar ketimoen of tjampoer.

Bron: Smaakmenutie

Terug