Babi panggang - I

babi pangang

Kijk voor meer informatie in de woordenlijst van ingrediënten Indonesisch - Nederlands

  • 400 g doorregen varkenslappen (speklappen)
  • ½ eetl. citroensap
  • 6 eetl. kecap manis
  • 2 theel. djahé
  • 1 theel. laos
  • zout
  • peper
  • 300 g witte rijst
  • wokolie
  • 1 zakje Conimex Babi Panggangsaus

Snijd het vlees in stukjes.
Meng in een kom het citroensap met, de kecap, de djahé, de laos, wat zout en wat peper.
Voeg de vleesplakjes toe en laat ze 10 minuten trekken.
Breng in een ruime pan een flinke laag water (met wat zout of kecap) aan de kook.
Voeg de rijst toe en kook deze in ca. 10 minuten gaar.
Afgieten en terug in de pan met het deksel erop nog 3 minuten laten staan.
Zet een grote wok op het vuur en laat de wok goed heet worden.
Voeg een scheutje olie toe en roerbak de vleesplakjes op een matig hoog vuur in ca. 8 minuten gaar en krokant.
Voeg al roerende 20 cl kokend water toe aan de sausmix.
Verdeel het vlees over 4 warme borden en schenk wat saus over de vleesstukjes.
Geef de rest van de saus en de warme rijst er apart bij.

Op tafel
Zet seroendeng en acar op tafel, om naar eigen smaak toe te voegen en erbij te nemen.
Lekker geroerbakte groenten en een salade met verse vruchten (bijv. ananas, mango en lychee).

Lekker anders kan ook
De ene keer wil je uitgebreider koken, dan de andere keer.
Dus als je het jezelf nog makkelijker wilt maken, gebruik dan de Conimex Mix voor Babi Panggang: dat heb je zowel een marinademix als een sausmix.

Bron: Conimex


Babi panggang - II

Babi pangang

  • 1 ui
  • 2 teentjes knoflook
  • 1 stukje gember
  • 1 theel. sereh
  • 10 eetl. kecap manis (zoet)
  • 0,5 eetl. maïszetmeel
  • 750 g varkenslappen of een stuk spek
  • 6 eetl. vloeibare boter
  • 3 bosuitjes
  • ½ l hot ketchup
  • 3 eetl. citroensap
  • 1 eetl. goela Jawa of bruine suiker
  • sambal
  • 1 pot acar campoer

Verwarm de oven op 175 °C.
Pel en snipper de ui en knoflook.
Snijd de gember in stukjes.
Roer de ui, knoflook, gember, sereh, 5 eetl. kecap en maizena door elkaar en wentel het vlees erdoor.
Verhit 5 eetl. margarine in een ovenschaal, leg het vlees erin en braad dit in ca. 30 minuten gaar in de oven (als het te donker wordt, folie er overheen doen).
Maak intussen de bosui schoon en snijd deze in stukjes.
Smelt 1 lepel margarine en fruit de bosui ca. 3 minuten.
Roer de ketchup, 5 eetl. kecap, citroensap en goela Jawa erdoor.
Breng het sausje met de 2 eetl. van de marinade en sambal (pikant) op smaak!
Spreid de acar uit op een schaal en leg het vlees erop.
Geef de saus er apart bij.

Serveersuggesties
Serveer dit met witte rijst en komkommersalade.

Bron: spikey1
Gepubliceerd door: MijnReceptenboek.nl


Babi panggang - III

Babi pangang

  • 700 g schouderkarbonade
  • 4 uien
  • 4 tenen knoflook
  • ½ citroen
  • 1 bosje lente-ui
  • 1 theel. sambal
  • 2 theel. gemberpoeder(of gebruik verse)
  • 1 eetl. olie
 
  • 1 eetl. + 1 theel. 5-spice poeder
  • 1 eetl. tomatenpuree
  • 2 eetl. sojasaus
  • 4 eetl. chilisaus
  • 4 à 5 eetl. ketchup
  • 6 eetl. kecap manis
  • scheut azijn

Maak een marinade (boemboe) door 2 uien en 2 tenen knoflook ragfijn te snijden.
Of gebruik hiervoor de fijnsnijder of mixer.
Meng vervolgens de. olie, vijfkruidenpoeder (Chinese 5-spice poeder), gemberpoeder, 4 eetlepels kecap manis, sojasaus en het citroensap door het geheel zodat je een stevige bumbu krijgt.
Snijd het bot van de schouderkarbonade en marineer het vlees rondom grondig.
Laat nu minimaal 1 uur marineren, maar langer mag ook natuurlijk.
Neem een ruime (soep)pan en vul met 1 liter water.
Voeg een scheut azijn toe en breng tegen de kook.
Voeg nu de gemarineerde schouderkarbonades toe en laat het vlees circa 35 à 40 minuten zachtjes pruttelen met deksel (schuin) op de pan.

Babi pangang
Babi pangang

Dan nu de saus.
Snijd 2 uien of sjalotten en 2 tenen knoflook ragfijn.
Of gebruik de mixer natuurlijk.
Fruit de ui en knoflook in een steelpannetje op matig vuur even aan in een scheutje olie en voeg vervolgens de tomatenpuree toe.
Bak deze even mee.
Voeg vervolgens 1 theel. vijfkruidenpoeder toe samen met 2 eetl. kecap manis, sambal, gemberpoeder,
ketchup en zoete chilisaus.
Zet op het laagste pitje totdat het vlees klaar is.
Haal het vlees uit de pan en dep even droog met keukenpapier.
Neem een ruime (koeken)pan en bak het vlees in een flinke laag zonnebloem olie krokant.
Dit duurt een paar minuutjes.
Het vlees is immers al gaar.
Schenk ondertussen gefaseerd totaal circa 15 à 20 cl van het kookvocht van het vlees bij de saus.
Doe dit gefaseerd want zo kan je zelf bepalen hoe dik je de saus wilt.
Haal het vlees uit de pan en schenk de hete saus over het vlees.

Serveer met in ringen gesneden lente-ui, witte rijst, kroepoek en bijvoorbeeld acar ketimoen of campoer.

Bron: Smaakmenutie


Babi panggang - IV

Babi pangang

  • 1 theel. citroensap
  • 3 teentjes knoflook, fijngehakt
  • 2 uien, fijngehakt
  • 3 theel. gemberpoeder
  • 1 theel. laos
  • peper, versgemalen
  • snufje zout
 
  • 5 eetl. kecap manis
  • 500 g hamlappen, in reepjes
  • 6 eetl. olie
  • 10 cl tomato frito
  • 20 cl tomaatblokjes, gezeefd, uit pak
  • 1 vleesbouillontablet
  • 4 eetl. chilisaus
  • 1 pot acar campoer, zonder vocht

Roer in een kom het citroensap, 1 fijngehakt teentje knoflook, 1 fijngehakte ui, 2 theel. gemberpoeder, laos, zout, peper en 1 eetlepel kecap door elkaar.
Roer de reepjes hamlap door dit marinade-mengsel en laat dit 15 minuten afgedekt staan.
Verwarm 1 eetlepel olie in een pan en fruit de overige ui en knoflook.
Voeg toe: de tomato frito, de tomatenblokjes, 5 cl water, bouillontablet, chilisaus, 1 theel. gemberpoeder en 1 eetlepel kecap toe en verwarm de saus al roerende 10 minuten op een laag vuur.
Verwarm ondertussen in een braadpan de rest van olie en bak hierin de reepjes hamlap met de marinade al omscheppend in 10 minuten gaar.
Roer na ca. 5 minuten de rest van de kecap door het vlees.
Leg de acar op een voorverwarmde schaal en verdeel hierover de reepjes hamlap.
Schenk de saus over het vlees.

Lekker met rijst en taugé .

Bron: Vlees.nl


Babi panggang - V

  • 500 g mager buikspek
  • 30 g bosui
  • 20 g gember
  • 20 g knoflook
  • 5 stuks steranijs
  • 5 g sichuanpeper
  • 5 g kaneel
 
  • 4 g zout
  • 15 g suiker
  • 20 g sojasaus
  • 20 g Chinese kookwijn
  • 10 cl bouillon
  • 2 cl olie

Maak het buikspek schoon en kook het gaar.
Laat het buikspek in ijswater snel koud worden en snij het in blokken van 4 cm.
Bak het spek goudbruin aan alle kanten.
Bak de gember, knoflook, bosui, steranijs, sichuanpeper en kaneel in een andere pan in olie, tot de geur goed loskomt.
Wikkel ze als kruidenpakketje in een doek.
Karameliseer in een andere pan met olie de suiker en doe de sojasaus en het spek erbij.
Verpak al roerend het spek in de karamel en sojasaus.
Voeg de kookwijn en het kruidenpakketje hier aan toe.
Laat de alcohol verdampen en giet daarna de bouillon erbij.
Zet het vuur op een laag pitje en stoof langzaam tot je een dikke, rode saus krijgt.
Verwijder het kruidenpakketje en voeg naar smaak zout toe.

Bron: Jan Rijks

Terug