Gado gado - I

Gemengde groenten met pindasaus

gadogado (13K)

vegetarisch

Kijk voor meer informatie in de woordenlijst van ingrediënten Indonesisch - Nederlands

  • 2 eieren
  • 300 g witte rijst
  • wokolie
  • 800 g gemengde roerbakgroenten
  • kecap asin
  • 1 potje gado gado
  • gebakken uitjes
  • 1 zak kroepoek Java
  • 2 eetl. fijngehakte selderij of peterselie

Kook de eieren in 8 - 10 minuten hard.
Laat ze schrikken onder de koude kraan.
Pel de eieren en snijd ze in plakjes.
Breng in een ruime pan een flinke laag water (met wat zout of kecap) aan de kook.
Voeg de rijst toe en kook deze in ca. 10 minuten gaar.
Afgieten en terug in de pan met het deksel erop nog 3 minuten laten staan.
Zet ondertussen een grote wok op het vuur en laat de wok goed heet worden.
Voeg een scheutje olie toe en roerbak de groenten 5 minuten.
Voeg een scheutje kecap asin toe en roerbak nog 1 minuut.
Af laten koelen.
Meng de inhoud van het potje gado gado met 20 cl water en 3 eetl. kecap.
Breng al roerende aan de kook en even laten pruttelen.
Schep de gewokte groenten op een grote schaal, verdeel de plakjes ei erover en schenk de gado gadosaus erover.
Bestrooi de gado gado met wat gebakken uitjes, de kroepoek en de selderij of peterselie.
Geef de warme rijst er apart bij.

Op tafel
Zet sambal en kecap op tafel, om naar eigen smaak toe te voegen en erbij te nemen.

Lekker met kipsaté.

Bron: Conimex


Gado gado - II

gadogado (13K)

vegetarisch

  • 300 g witte rijst
  • 4 eieren, gekookt
  • 1 komkommer
  • 500 g sperziebonen
  • 250 g taugé
  • 1 zak cassave kroepoek
  • 2 eetl. gebakken uitjes
  • olie
  • 250 g tempeh, of tofu
  • 1 eetl. bruine basterdsuiker
 
    • pindasaus
  • 1 sjalotje
  • 1 theel. sambal
  • 2 eetl. kecap
  • 25 cl melk, soja
  • 150 g pindakaas
  • 1 teentje knoflook

Snipper het sjalotje en de knoflook heel fijn en fruit aan in een steelpan met een klein scheutje olie of boter.
Voeg de kecap toe en roer er door heen.
Giet de sojamelk er bij en verwarm deze.
Roer de suiker er door tot deze is opgelost en daarna ook de pindakaas en de sambal.
Laat de pindasaus ietsjes indikken.
Kook de rijst gaar in een pan met water.
Kook ook de sperziebonen ca 10 minuutjes in een pan met water, ze mogen nog best een beetje knapperig en beetgaar zijn.
Snijd de tempeh in plakken en daarna in stukken en bak deze in een pan met een scheutje wokolie 5 minuten op hoog vuur, voeg eventueel de laatste minuut nog een scheutje kecap toe voor extra smaak en kleur.

gadogado (13K)
gadogado (13K)
gadogado (13K)
gadogado (13K)

Snijd de komkommer doormidden in de lengte en verwijder eventueel het waterige gedeelte en snijd in plakjes.
Schep wat rijst op een bord en vervolgens wat sperziebonen, tauge, komkommer, tempeh en een gehalveerd ei.
Schep wat van de warme pindasaus er op en serveer de Indonesische gado gado met wat kroepoek en gebakken uitjes.

Tip
Is je pindasaus te dik geworden?
Voeg dan een beetje melk of water toe.
Probeer ook eens andere groenten in dit gado gado recept zoals wortel, kool of paksoi.

Bron: Leuke Recepten


Gado gado - III

gadogado (13K)

vegetarisch

  • 225 g groene bonen (of gierstbonen), in stukken van 5 cm gesneden en geblancheerd
  • 225 g taugé , geblancheerd
  • 225 g witte kool, gesneden en geblancheerd
  • 4 hardgekookte eieren, in vieren
  • 4 kleine komkommers, gesneden
  • 100 g stevige tofu
  • 100 g tempeh
  • 2 aardappelen, gekookt en in blokjes gesneden, optioneel
  • lontong of rijstkoek, optioneel
  • kroepoek of emping, optioneel
 
    • voor de saus
  • 250 g pinda's, ongezouten
  • 5 tenen knoflook, gepeld
  • 2 rode chilipepers, ontzaad en gehakt
  • 50 g palmsuiker
  • 1 eetl. tamarinde-extract
  • sap van 1 limoen
  • zout

Bereid de saus eerst voor door de pinda's in een hete pan te bakken met een eetl. plantaardige olie (sla deze stap over als ze geroosterd zijn).
Roer regelmatig enkele minuten tot ze lichtbruin zijn.
Satmp de pinda's, knoflook en chili met een vijzel of in een blender om een homogene pasta te verkrijgen.
Meng in een steelpan het verwerkte mengsel met het tamarinde-extract, het limoensap en het water (ongeveer ¼ kopje).
Laat verder sudderen om de gewenste consistentie te bereiken gedurende ongeveer 5 minuten.
Haal van het vuur.
Snijd de tofu in blokjes van 2½ cm.
Bak de tofu in een pan met hete plantaardige olie om ze aan alle kanten lichtbruin te maken.
Snijd de tempeh in plakjes en bak deze enkele minuten.
Schik alle ingrediënten op een bord en serveer met de pindasaus.

Bron: Mike Benayoun
Bron: 196 flavors


Gado gado - IV

gadogado (13K)

vegetarisch

  • 1 pot Conimex Satésaus Pikant 400 g
  • 1 paprika
  • 1 komkommer
  • 150 g winterpeen
  • 1 spitskool
 
  • 170 g gekruide tofureepjes
  • 4 eetl. gembersiroop
  • 4 eetl. gebakken uitjes
  • 2 eetl. wokolie

Marineer de gekruide tofureepjes in de gembersiroop.
Snij de paprika, de winterpeen en de spitskool in dunne reepjes.
Snij de komkommer in halve schijfjes.
Verhit de wokolie in een (koeken)pan en bak hierin de tofureepjes krokant op een laag vuur.
Verwarm de satésaus volgens de aanwijzingen op de verpakking.
Meng alle groenten op het bord en serveer de salade met de satésaus.
Strooi de tofublokjes en de gefrituurde uitjes over de salade.

Bron: Conimex


Gado gado - V

gadogado (13K)

vegetarisch

  • 150 g sperzieboontjes
  • 200 g tahu , tofu, half blok
  • 2 eieren
  • 2 aardappelen, optioneel
  • 75 g taugé
  • ½ winterpeen
  • ½ Chinese kool, of spitskool
  • ½ komkommer
 
    • voor de pindasaus
  • 100 g pinda's, of walnoten of wat voor noten je maar in huis hebt
  • 20 cl kokosmelk, of santen natuurlijk
  • 1 sjalot of ui
  • 2 teentjes knoflook
  • 2 eetl. kecap manis
  • 2 theel. gula Jawa, of bruine suiker
  • 1 theel. trassi, achterwege laten voor de vegetariërs
  • 1 theel. sambal
  • ½ theel. laos

Blancheer de sperziebonen ca. 5 à 7 minuten, de wortel in ca. 2 minuten, de taugé en kool maximaal 1 minuut.
Kook de eitjes in 10 minuten hard.
De komkommer snijd je in halve maantjes zonder de zaadlijst, deze niet blancheren.
Snijd de tahu /tofu in blokjes van ca 1 cm en bak in een laagje zonnebloemolie krokant.
Voor het beste resultaat zijn ze helemaal ondergedompeld in de olie.
Laat ze uitlekken op keukenpapiert.
Ik gebruik daarna de olie altijd om de blokjes aardappel te bakken.
Je kan kant-en-klare aardappelblokjes kopen of je kookt de aardappel vooraf en snijd ze daarna in stukjes van 1 cm en bak ze in de olie.

gadogado (13K)

Dan de pindasaus.
Snipper de ui en knoflook heel fijn, of nog makkelijker, gebruik een mixer.
Voeg de trassi en laos toe.
Bak het geheel een minuutje aan op halfhoog vuur in een scheut (olijf)olie.
Voeg daarna de kokosmelk toe en laat het rustig warm worden.
Mix, of hak ondertussen de pinda's fijn.
Voeg de sambal, gula Jawa en kecap toe en tot slot de fijngemalen pinda's.
En nu blijven roeren.
En vooral proeven.
Voeg naar smaak zout, sambal of kecap toe.
Verdeel de groenten, aardappel en tahu over een bord en neem ruim pindasaus.
Lekker met wat rijst, kroepoek (emping voor de vegetariërs onder ons) en gebakken uitjes.

Bron: Smaakmenutie


Gado gado - VI

gadogado

vegetarisch

  • 400 g Chinese kool
  • 200 g sperzieboontjes
  • 1 komkommer, halve plakjes
  • 4 hardgekookte eieren
  • 2 eetl. koriander, gehakt
 
    • voor de bumbu
  • 1 ui, grof gesneden
  • 3 teentjes knoflook
  • 4 theel. sambal
  • 1 theel. komijn
  •  
    • voor de gado gado
  • 5 cl kokosmelk
  • 5 cl kokosdrink
  • 150 g pindakaas
  • ca. 1 eetl. azijn

Gebruik de Chinese kool rauw of doe de repen in een vergiet en spoel af met kokend water.
Goed uitlekken en/of droog deppen.
Kook de sperziebonen in ca. 4 à 6 minuten beetgaar.
Maak een pasta met alle bumbu-ingrediënten in de keukenmachine of blender.
Fruit voor de gado-gado de bumbu 5 minuten op laag vuur in een beetje kokosolie.
voeg de kokosmelk toe en roer de pindakaas erdoor.
Breng de saus op smaak met een beetje azijn.
Proef op zout.
Check de dikte en voeg eventueel extra water toe of kook heel zachtjes in.
Haal van het vuur.
Schik alle groenten op een grote schaal of verdeel over 4 borden.
Schenk de gado-gado erover en garneer met ei en koriander.

Bron: Lekker-weten
Gepubliceerd door: Ekoplaza


Gado gado - VII

gadogado

vegetarisch voor 2 personen

  • 500 g aardappelen
  • 100 g wortels
  • 100 g sperziebonen
  • 100 g taugé
  • 100 g komkommer
  • 1 kleine ui
  • 2 teentjes knoflook
 
  • 2 eieren
  • 2 eetl. olie
  • 1 eetl. kecap manis
  • 1 theel. sambal
  • 50 g 100% pindakaas
  • 15 cl halfvolle melk

Was de aardappelen, kook ze in weinig water in 20 minuten gaar en laat ze afkoelen.
Was de wortels, boontjes, komkommer en taugé .
Snijd de wortel in stukken, maak de boontjes schoon en snijd ze doormidden.
Snijd de komkommer over de lengte doormidden en snijd in halve maantjes.
Pel de ui en de knoflook en snijd ze heel fijn.
Kook de eieren hard.
Verwarm de olie in een pan en fruit de ui en knoflook 10 minuten.
Voeg de kecap, sambal, pindakaas en melk toe en warm goed door.
Kook de wortels en boontjes in 8 minuten beetgaar.
Voeg de laatste minuut de taugé toe.
Giet de groente af en laat goed uitlekken en afkoelen.
Snijd de aardappelen in stukken.
Pel de eieren en snijd ze in parten.
Verdeel de groente, aardappelen en eieren over een schaal en serveer met de pindasaus.

Melk over?

Bron: Voedingscentrum


Gado gado - VIII

gadogado

  • 300 g witte rijst
  • 2 eieren (gekookt)
  • 2 gekookte aardappelen
  • 1 komkommer
  • 200 g sperziebonen
  • 200 g taugé
  • 200 g witte of spitskool
  • 1 zak kroepoek
  • 1 zakje empeng belindjoe
  • 2 eetl. gebakken uitjes
  • olie
  • 250 g tempeh, of tofu
    • voor de pindasaus
  • 1 ui zeer fijn gesneden haringuitje
  • 1 eetl. sambal oelek
  • 2 teentjes knoflook
  • 1 theel. trassi
  • 1 theel. laos
  • 1 theel. djahé
  • 1 theel. ketumbar, koriander
  • 1 eetl. goela Jawa of een theel. suiker
  • 8 eetl. pindakaas
  • 2 theel. citroensap
  • 1 eetl. bruine basterdsuiker
  • kecap manis

Fruit de de ingrediënten, sambal, knoflook, trassi, laos, djahé, ketumbar, goela Jawa samen met de heel fijn gesneden ui en geraspte knoflook aan.
Voeg de pindakaas toe en roer even met een garde los.
Doe daar de citroensap en basterdsuiker bij.
Voeg wat heet water toe om de saus op de gewenste dikte te krijgen en breng alles op smaak met wat zout en sambal.
Kook de rijst gaar in een pan met water.
Kook ook de sperziebonen ca. 10 minuutjes in een pan met water, ze mogen nog best een beetje knapperig en beetgaar zijn.
Snijd de tempeh in plakken en daarna in stukken en bak deze in een pan met een scheutje wok olie 5 minuten op hoog vuur, voeg eventueel de laatste minuut nog een scheutje kecap toe voor extra smaak en kleur.
Snijd de komkommer doormidden in de lengte en verwijder eventueel het waterige gedeelte en snijd in plakjes.
Schep wat rijst op een bord en vervolgens wat sperziebonen, tauge, komkommer, tempeh en een gehalveerd ei.
Schep wat van de warme pindasaus er op en serveer de gado gado met wat kroepoek en gebakken uitjes.

Tip
Is je pindasaus te dik geworden?
Voeg dan een beetje melk of water toe.
Probeer ook eens andere groenten in dit gado gado recept zoals wortel, kool of paksoi.

Als een niet-vegetarische aanvulling kun je stukje apart gebakken kipfilet mee serveren

Bron: Jan Rijks


Gado gado - IX

gadogado

vegetarisch voor 2 à 3 personen

  • 200 g tahu, half blok
  • 150 g sperzieboontjes
  • 100 g pinda's, of walnoten of wat voor noten je maar in huis hebt
  • 75 g taugé
  • 20 cl kokosmelk
  • 2 eieren
  • 2 aardappelen, optioneel
  • ½ winterpeen
 
  • ½ Chinese kool, of spitskool
  • ½ komkommer
  • 2 tenen knoflook
  • 1 sjalot, of ui
  • 2 eetl. kecap manis
  • 2 theel. gula Jawa, of bruine suiker
  • 1 theel. trassi (achterwege laten voor vegetarisch)
  • 1 theel. sambal oelek
  • ½ theel. laos

Blancheer de sperziebonen ca. 5 à 7 minuten, wortel in ca. 2 minuten, taugé maximaal 1 minuut en kool ook 1 minuut.
Kook de eitjes in 10 minuten hard.
De komkommer snijd je in halve maantjes zonder de zaadlijst (deze niet blancheren).
Snijd de tahu / tofu in blokjes van ca. 1 cm en bak in een laagje zonnebloemolie krokant.
Voor het beste resultaat zijn ze helemaal ondergedompeld in de olie.
Laat ze uitlekken op een keukenpapiertje.
Ik gebruik daarna de olie altijd om de blokjes aardappel te bakken.
Je kan kant-en-klare aardappelblokjes kopen of je kookt de aardappel vooraf en snijd ze daarna in stukjes van 1 cm en bak ze in de olie.

gadogado

Dan de pindasaus.
Snipper de ui en knoflook heel fijn (of nog makkelijker, gebruik een mixer).
Voeg trassi en laos toe.
Bak het geheel een minuutje aan op halfhoog vuur in een scheut (olijf)olie.
Voeg daarna de kokosmelk toe en laat het rustig warm worden.
Mix (of hak) ondertussen de pinda's fijn.
Voeg sambal, gula Jawa en kecap toe en tot slot de fijngemalen pinda's.
En nu blijven roeren.
En vooral proeven.
Voeg naar smaak zout, sambal of kecap toe.
Verdeel de groenten, aardappel en tahu over een bord en neem ruim pindasaus.

Lekker met wat rijst, kroepoek (emping voor de vegetariërs onder ons) en gebakken uitjes.

Bron: Smaakmenutie


Gado gado - X

gadogado

  • 375 à 500 g tofu
  • 200 g sperziebonen
  • 200 g spitskool
  • 200 g geschrapte worteltjes
  • 125 g taugé
  • 100 g pinda's
  • 25 cl kokosmelk
  • 4 eieren
  • 1 grote sjalot
  • 1 à 2 tenen knoflook
  • 1 komkommer
 
  • 3 à 4 eetl. kecap manis
  • 1 eetl. gula Jawa, of bruine suiker
  • 1 theel. trassi
  • 1 theel. sambal oelek
  • 1 theel. gemalen laos
  • 1 theel. ketumbar
  • gebakken uitjes
  • witte rijst
  • kroepoek
  • zonnebloemolie

Snijd het blok tofu in blokjes.
Bestrooi riant met zout en bak in een laagje zonnebloemolie rondom goudgeel.
Laat uitlekken op keukenpapier.
Snijd ondertussen de komkommer in halve maantjes, wortels julienne en maak detaugé schoon (staartjes verwijderen indien gewenst).
Kook ook alvast de eieren in 7 minuten (half)hard en kook de rijst.
Snipper voor de pindasaus de sjalot en snijd knoflooktenen ragfijn.
Fruit in een scheutje zonnebloemolie kort aan en voeg trassi, laos, sambal oelek, ketumbar en gula Jawa toe.
Bak op laag vuur al omscheppend kort mee.
Schenk 25 cl kokosmelk bij het geheel samen met kecap manis.

gadogado
gadogado
gadogado
gadogado

Mix ondertussen circa 100 g pinda's fijn en voeg toe.
Meng met een garde tot een mooie gebonden pindasaus ontstaat.
Voeg indien nodig extra kokosmelk toe.
Blancheer ondertussen de sperziebonen in ruim kokend water 10 minuten.
Haal uit de pan en blancheer achtereenvolgens de wortels 2 minuten en taugé 1 minuut.
Spoel direct af onder ijskoud water zodat de groenten niet doorkoken.
Maak de borden op met van alles wat: witte rijst, tofu, komkommer, taugé, spitskool, sperzieboontjes, wortel en een (half) eitje.
Maak af met een riante laag pindasaus en serveer met gebakken uitjes en kroepoek.

Bron: Smaakmenutie

Terug