Gado gado - I

gadogado (13K)

vegetarisch

  • 2 eieren
  • 300 g witte rijst
  • wokolie
  • 800 g gemengde roerbakgroenten
  • ketjap asin
  • 1 potje gado gado
  • gebakken uitjes
  • 1 zak kroepoek Java
  • 2 eetl. fijngehakte selderij of peterselie

Kook de eieren in 8 - 10 minuten hard.
Laat ze schrikken onder de koude kraan.
Pel de eieren en snijd ze in plakjes.
Breng in een ruime pan een flinke laag water (met wat zout of ketjap) aan de kook.
Voeg de rijst toe en kook deze in ca. 10 minuten gaar.
Afgieten en terug in de pan met het deksel erop nog 3 minuten laten staan.
Zet ondertussen een grote wok op het vuur en laat de wok goed heet worden.
Voeg een scheutje olie toe en roerbak de groenten 5 minuten.
Voeg een scheutje ketjap asin toe en roerbak nog 1 minuut.
Af laten koelen.
Meng de inhoud van het potje gado gado met 20 cl water en 3 eetlepels ketjap.
Breng al roerende aan de kook en even laten pruttelen.
Schep de gewokte groenten op een grote schaal, verdeel de plakjes ei erover en schenk de gado gadosaus erover.
Bestrooi de gado gado met wat gebakken uitjes, de kroepoek en de selderij of peterselie.
Geef de warme rijst er apart bij.

Op tafel
Zet sambal en ketjap op tafel, om naar eigen smaak toe te voegen en erbij te nemen.

Lekker met kipsaté.

Bron: Conimex


Gado gado - II

gadogado (13K)

vegetarisch

  • 300 g witte rijst
  • 4 eieren, gekookt
  • 1 komkommer
  • 500 g sperziebonen
  • 250 g taugé
  • 1 zak cassave kroepoek
  • 2 eetl. gebakken uitjes
  • olie
  • 250 g tempeh, of tofu
  • 1 eetl. bruine basterdsuiker
 
    • pindasaus
  • 1 sjalotje
  • 1 theel. sambal
  • 2 eetl. ketjap
  • 25 cl melk, soja
  • 150 g pindakaas
  • 1 teentje knoflook

Snipper het sjalotje en de knoflook heel fijn en fruit aan in een steelpan met een klein scheutje olie of boter.
Voeg de ketjap toe en roer er door heen.
Giet de sojamelk er bij en verwarm deze.
Roer de suiker er door tot deze is opgelost en daarna ook de pindakaas en de sambal.
Laat de pindasaus ietsjes indikken.
Kook de rijst gaar in een pan met water.
Kook ook de sperziebonen ca 10 minuutjes in een pan met water, ze mogen nog best een beetje knapperig en beetgaar zijn.
Snijd de tempeh in plakken en daarna in stukken en bak deze in een pan met een scheutje wokolie 5 minuten op hoog vuur, voeg eventueel de laatste minuut nog een scheutje ketjap toe voor extra smaak en kleur.

gadogado (13K)
gadogado (13K)
gadogado (13K)
gadogado (13K)

Snijd de komkommer doormidden in de lengte en verwijder eventueel het waterige gedeelte en snijd in plakjes.
Schep wat rijst op een bord en vervolgens wat sperziebonen, tauge, komkommer, tempeh en een gehalveerd ei.
Schep wat van de warme pindasaus er op en serveer de Indonesische gado gado met wat kroepoek en gebakken uitjes.

Tip
Is je pindasaus te dik geworden?
Voeg dan een beetje melk of water toe.
Probeer ook eens andere groenten in dit gado gado recept zoals wortel, kool of paksoi.

Bron: Leuke Recepten


Gado gado - III

gadogado (13K)

vegetarisch

  • 225 g groene bonen (of gierstbonen), in stukken van 5 cm gesneden en geblancheerd
  • 225 g taugé, geblancheerd
  • 225 g witte kool, gesneden en geblancheerd
  • 4 hardgekookte eieren, in vieren
  • 4 kleine komkommers, gesneden
  • 100 g stevige tofu
  • 100 g tempeh
  • 2 aardappelen, gekookt en in blokjes gesneden, optioneel
  • lontong of rijstkoek, optioneel
  • kroepoek of emping, optioneel
 
    • voor de saus
  • 250 g pinda's, ongezouten
  • 5 tenen knoflook, gepeld
  • 2 rode chilipepers, ontzaad en gehakt
  • 50 g palmsuiker
  • 1 eetl. tamarinde-extract
  • sap van 1 limoen
  • zout

Bereid de saus eerst voor door de pinda's in een hete pan te bakken met een eetlepel plantaardige olie (sla deze stap over als ze geroosterd zijn).
Roer regelmatig enkele minuten tot ze lichtbruin zijn.
Satmp de pinda's, knoflook en chili met een vijzel of in een blender om een homogene pasta te verkrijgen.
Meng in een steelpan het verwerkte mengsel met het tamarinde-extract, het limoensap en het water (ongeveer ¼ kopje).
Laat verder sudderen om de gewenste consistentie te bereiken gedurende ongeveer 5 minuten.
Haal van het vuur.
Snijd de tofu in blokjes van 2½ cm.
Bak de tofu in een pan met hete plantaardige olie om ze aan alle kanten lichtbruin te maken.
Snijd de tempeh in plakjes en bak deze enkele minuten.
Schik alle ingrediënten op een bord en serveer met de pindasaus.

Bron: Mike Benayoun
Bron: 196 flavors

Terug