Bami goreng - I

bami_goreng (2K)

  • ½ zak (250 g) mie (nestjes)
  • 1 zakje Conimex Mix voor Bami Goreng
  • 300 g hamlapjes
  • 2 teentjes knoflook
  • wokolie
  • 500 g bahmigroentepakket
  • 4 eetl. ketjap manis
  • 2 - 3 theel. sambal oelek

Breng in een ruime pan een flinke laag water (met wat zout of ketjap asin) aan de kook.
Voeg de mie toe, kook deze in ca. 12 minuten gaar.
Afgieten in een vergiet en goed laten uitlekken.
Meng ondertussen de mix voor Bami Goreng met 1 dl kokend water en laat het tenminste 10 minuten staan.
Snijd de hamlapjes in kleine blokjes.
Pel en snijd de knoflook fijn.
Zet een grote wok op het vuur en laat de wok goed heet worden.
Voeg een scheutje olie toe en roerbak de vleesblokjes ca. 3 minuten.
Roer de gewelde mix erdoor.
Voeg de bahmigroenten en de knoflook toe en roerbak ze 5 minuten mee.
Voeg vervolgens de ketjap en de sambal (hoe meer, hoe heter!) toe, schep de goed uitgelekte mie erdoor en roerbak nog 3 minuten.
Schep de bahmi goreng op 4 borden.

Op tafel
Zet sambal, ketjap, kroepoek, seroendeng, gebakken uitjes en atjar op tafel, om naar eigen smaak toe te voegen en erbij te nemen.

Lekker anders kan ook
In Indonesië wordt er met bahmi boreng eindeloos gevarieerd.
Daar worden de restjes vlees en groenten van de vorige dag ervoor gebruikt.
Hier kun je er – voor een authentieke maaltijd – nog een omelet of spiegeleieren bijbakken.

Bron: Conimex


Bami goreng - II

voor 2 personen

  • 150 - 200 g mie
  • 1 ui
  • 1 prei
  • 1 kleine winterwortel
  • 100 g taugé
  • 150 g varkenspoelet
  • 2 eetl. olie
  • 2 theel. sambal
  • 2 eetl. ketjap

Kook de mie volgens de gebruiksaanwijzing op de verpakking.
Spoel de gare mie in een vergiet af met koud water en laat de mie goed uitlekken.
Maak de groente schoon.
Snijd de ui klein, de prei in ringen en de wortel in kleine blokjes.
Bak de varkenspoelet in de hete olie aan alle kanten bruin.
Bak wat sambal mee.
Voeg de ui en de wortel toe en roerbak dit in een paar minuten gaar.
Bak de prei mee gaar.
Voeg de uitgelekte mie toe en laat de mie al omscheppend mee heet worden.
Voeg de uitgelekte taugé toe en warm dit kort mee.
Maak de bami op smaak met wat ketjap en eventueel nog wat sambal.

Menusuggestie
Lekker met komkommersalade.

Bron: Voedingscentrum


Bami goreng - III

bami_goreng (2K)

  • ½ komkommer
  • ½ bosje selderij
  • azijn
  • 150 g volkoren mie
  • 1 ui
  • 1 prei
  • 1 kleine winterwortel
 
  • 1 rode peper
  • 100 g taugé
  • 100 g varkenspoelet
  • 2 eetl. olie
  • 2 eetl. ketjap manis
  • 1 eetl. ongezouten pinda's
  • å

Was de komkommer en de selderij.
Schaaf de komkommer in plakjes en maak er met wat selderij en azijn een salade van.
Kook de mie volgens de gebruiksaanwijzing op de verpakking.
Spoel de gare mie in een vergiet af met koud water en laat de mie goed uitlekken.
Maak de groente schoon.
Snijd de ui in snippers, de prei in ringen en de wortel in kleine blokjes.
Verwijder van het pepertje een deel van de pitjes.
Snijd het pepertje in reepjes.
Was de taugé.
Bak de varkenspoelet in de hete olie aan alle kanten bruin.
Voeg de ui, de peper en de wortel toe en roerbak dit in een paar minuten gaar.
Bak de prei mee gaar.
Voeg de uitgelekte mie toe en laat de mie al omscheppend mee heet worden.
Voeg de uitgelekte taugé toe en warm dit kort mee.
Hak de pinda´s grof.
Maak de bami op smaak met wat selderij en ketjap en strooi de pinda´s erover.

Taugé over?

Bron: Voedingscentrum


Bami goreng - IV

bami_goreng (2K)

voor 4 à 5 personen

  • 250 g Chinese eiermie
  • 200 g katenspek
  • 200 g spitskool
  • 1 prei
  • 1 kipfilet
  • 1 grote ui of 2 sjalotten
 
  • 1 rode peper, lombok
  • 1 kip bouillonblokje
  • 2 eieren
  • 4 tenen knoflook
  • 5 eetl. ketjap manis
  • 1 theel. laos

Snijd de katenspek in kleine stukjes en bak in de wok of (braad)pan enkele minuten tot ze net niet krokant zijn.
Gebruik geen of weinig olie, want de spek geeft voldoende vet af.
Haal uit de pan en laat uitlekken op keukenpapier.
Snijd de kipfilet in hele kleine stukjes en bak deze enkele minuten in het vet van het katenspek tot het gaar is.
Maak ondertussen de boemboe door de ui of sjalotten, rode peper, knoflooktenen en laos te mixen tot een gladde boemboe.
Je kan het overigens ook met een mes ragfijn snijden.

bami_goreng (2K)
bami_goreng (2K)
bami_goreng (2K)

Voeg de boemboe toe aan de gebakken kip en fruit 2 minuutjes mee.
Voeg vervolgens ook het katenspek weer toe.
Zet het vuur wat lager en voeg de ketjap manis toe samen met een verkruimeld kip bouillonblokje en meng alles grondig door elkaar.
Schuif nu het mengsel een beetje naar één kant van de pan en voeg twee eitjes toe.
Net zoals een roerei zorg je dat je stukjes ei krijgt.
Roer daarna door de rest van het geheel en laat even op laag vuur gaar pruttelen (eventueel met deksel).
Snijd ondertussen de prei in halve ringetjes en snijd de spitskool eveneens fijn (of gebruik een zakje kant-en-klaar gesneden witte- of spitskool van 200 gram).
Voeg de prei en witte kool toe bij de rest en meng grondig door elkaar.
Laat de eiermie (bami) volgens de verpakking een minuut of 4 à 5 weken in kokend water.
Voeg vervolgens stapsgewijs toe.
Ik gebruik ongeveer driekwart van het pak.

Serveer met atjar, kroepoek en sambal naar keuze.

Bron: Smaakmenutie

Terug