Japanse bouillonfondue
(Shabu-shabu)

  • 600 g ossehaas, biefstuk of entrecote
  • 1 blok tofu
  • 100 g mihoen
  • 1 kleine Chinese kool
  • zout
  • 100 g grofbladige spinazie
  • 1 prei
  • 1 bosje lente-uitjes
  • 1 blikje enokitake paddestoelen
  • 1 blikje bamboescheuten
  • ca. 2 liter dashi

Leg het vlees ca. 30 minuten in de diepvries zodat het gemakkelijk dun te snijden is; snijd het vlees in flinterdunne plakjes.
Snijd de tofu in blokjes.
Week de mihoen in kokend water volgend de gebruiksaanwijzing op de verpakking; spoel af met koud water en laat goed uitlekken.
Maak de kool en de spinazie schoon; kook 8 mooie koolbladeren ca. 1 minuut in kokend water met zout, schep ze uit het water en laat ze goed uitlekken.
Kook de spinazie ca. 30 seconden in het water van de kool; laat ook de spinazie uitlekken.
Snijd de rest van de kool in repen.
Leg 4 koolbladeren dapansgewijs op elkaar, leg de helft van de spinazie als een baan net onder het midden en rol dit stevig op.
Snijd de rol in stukjes van 4 cm.
Maak de rest van de groenten schoon; snijd de prei in smalle schuine ringen en de lente-uitjes in stukjes van 3 - 4 cm.
Laat de enokitake en de bamboescheuten uitlekken.
Breng de dashi aan de kook en zet hem op een rechaud op tafel.

Aan tafel:
Laat wat van de ingrediƫnten in de kokende bouillon gaar worden en doop ze in een van de sausjes.

Sesamsaus
  • 2 eetl. tahine (sesampasta)
  • 3/4 dl. dashi
  • 2 eetl. sojasaus
  • 2 eetl. rijstazijn
  • 2 eetl mirin

Roer de tahine los met de dashi en roer de rest van de ingrediënten erdoor.
Verdeel het sausje over 4 kommetjes.

Sojasaus
  • 6 eetl. sojasaus
  • 3/4 dl dashi
  • 2 eetl. rijstazijn
  • 1 citroen

Roer alle ingrediënten met 1 eetlepel citroensap door elkaar; snij de rest van de citroen in 4 plakjes.
Verdeel het sausje over 4 kommetjes en leg in elk kommetje een plakje citroen.

Thea Plus

Terug