Bami Kuah - I

Bami soep

  • 1 pak mie
  • 250 g in blokjes gesneden varkensvlees
  • 1 grote ui
  • 6 teentjes knoflook
  • 100 g gesneden prei
  • 100 g gesnede selderie
  • 100 g peultjes
  • 100 g tauge
  • 3 eetl. olie
  • reuzel
  • 1 ei
  • 1 eetl. kecap
  • zout
  • peper
  • 2 eetlepels ve-tsin (weglaten bij alergie)
  • 1 zakje gefruite uitjes

U kookt de mie gaar, u laat deze uitlekken in de vergiet.
U vermengt de mie, om plakken te voorkomen, met 3 eetlepels olie.
U kookt het varkens vlees in niet te veel water en u bewaart de bouillon.
Ui en knoflook wrijft u in de vijzel fijn.
U fruit dit in de reuzel.
Hierbij voegt u de prei, peultjes, vlees en een losgeklopt ei.
Hierdoor mengt u de bami en de selderie.
U doet de kecap erbij en voegt zout & peper naar smaak toe.
Hierna giet u voorzichtig de bouillon erover, u voegt de tauge toe en u kookt het gerecht even door.
Tauge moet knapperig blijven.
U brengt de bami kuah op smaak met de ve-tsin en garneert de soep bij het opdienen met de gefruite uitjes.

Jan (Tuan Belanda)


Bami Kuah - II

Bami Kuah

voor 2 à 3 personen

  • 300 g hamlappen
  • 150 g witte of spitskool
  • 150 g Chinese mie
  • 3 limoenblaadjes, daun jeruk purut
  • 2 à 3 tenen knoflook
  • 2 eieren
  • 1 prei
 
  • 1 ui
  • 2 lente-ui
  • 2 eetl. kecap manis
  • 1 theel. trassi
  • 2 runderbouillonblokjes
  • gebakken uitjes naar smaak

Bestrooi de hamlappen rondom met zout en peper.
Bak de hamlappen in een (braad of soep)pan in een scheut olie op middelhoog vuur rondom bruin in 2 minuten.
Voeg 1,1 l warm water toe, de runderbouillon blokjes en limoenblaadjes.
Kook de hamlappen nu in circa 12 à 15 minuten gaar op matig vuur met deksel op de pan.
Snijd ondertussen 1 ui en knoflook fijn.
Fruit deze aan op matig vuur in een wok (of andere braadpan).
Voeg de trassi toe en meng dit goed door het geheel.
Zet het vuur op de laagste stand en wacht tot het vlees klaar is.
Snijd ondertussen de prei in halve ringen en kool fijn (of koop kant-en-klare kool).

Bami Kuah
Bami Kuah
Bami Kuah

Haal het vlees uit de pan en snijd dit in kleine stukjes (of grote stukjes, net wat jij wil).
Doe het vlees bij de ui en knoflook in de wok en meng door het geheel.
Laat de soep ondertussen op laag vuur pruttelen.
Voeg de fijngesneden prei en kool toe en meng alles goed door elkaar.
Bak op matig vuur een paar minuutjes mee terwijl je roert.
Doe nu de soep (het vocht waar het vlees in gegaard is) bij de rest in de wok.
Voeg de kecap manis toe en roer even goed door elkaar.
Proef natuurlijk even of de smaak naar wens is.
Voeg desgewenst extra kecap of wat zout toe.
Kluts twee eieren en bak hier een omelet van.
Snijd de omelet in stukjes en voeg toe aan de soep.
Bereid ondertussen de mie volgens de verpakking (10 minuten koken en afgieten).
Doe wat mie in een kom en giet daar een ruime hoeveelheid van de soep overheen.
Vergeet niet af te maken met gebakken uitjes, verse lente-ui en wat chilisaus of sambal.

Bron: Smaakmenutie


Bami Kuah - III

Bami Kuah

  • 1 pond grove of fijne bami
  • 2 á 3 zeer magere speklappen,
    hamlappen of geplukt kippenvlees
  • Daon jeruk purut, citroenblaadjes
  • ½ blikje bamboescheuten, ca. 100 g
  • 1½ ons schoongemaakte taugé
  • 1 ons in reepjes gesneden peentjes
  • ⅛ fijngesneden witte kool
  • zout & peper
 
  • kippenbouillonblokje, optioneel
  • nootmuskaat
  • 2 blaadjes
  • 1 grote fijngesneden ui
  • 3 fijngehakte teentjes knoflook
  • een stukje trassi ter grootte van 1 cm
  • bosje fijngesneden selderie
  • 1 theel. djahépoeder, gemberpoeder

Trek van de fijngesneden speklappen of hamlappen, en kippenpoot een bouillon met de twee citroenblaadjes en gemberpoeder.
Fruit in wat slaolie de trassi, ui en knoflook totdat de ui bruin begint te kleuren.
Intussen heb je het vlees in stukjes of reepjes gesneden en het kippenvlees en fruit dit mee.
De schoongemaakte groenten laat je uitlekken en doe dit er dan bij, het afkruiden moet je naar eigen smaak doen.
Meestal doe ik er persoonlijk een kippenbouillonblokje bij.
De bami apart koken en uit laten lekken en afspoelen met koud water anders word het plakkerig.
Nu de bouillon erbij gieten, doe dat langzaam en laat het geheel langzaam koken.
(Wel zorg dragen dat het niet te gaar wordt !)
Nu de bami erbij voegen en de warmtebron laag zetten.
De bami kuaha bij voorkeur uit metalen soepkommetje eten dan komt de nostalgie helemaal weer terug.
Als extra garnering over het geheel wat in reepjes gesneden omelet doen.
Als sambal gewone sambal oelek gebruiken.

Bron: Jan Rijks

Terug