Mongoolse bouillonfondue

  • 300 g lamsbout zonder been
  • 250 g varkensfricandeau
  • 250 g biefstuk
  • 200 gm gamba's of Noorse garnalen
  • 1 dl Chinese sojasaus
  • 3 eetl. medium dry sherry
  • 2 eetl. sesamolie
  • 2 theel. sambal trassi
  • 3 bosuitjes
  • 100 g shiitake of grote champignons
  • ½ struik paksoi of Chinese kool
  • 20 g fijngehakte koriander
  • 125 g mihoen
  • 2½ liter lams- of vleesbouillon

Leg de lamsbout, de fricandeau en de biefstuk ca. 1 uur in de vriezer.
Snijd ze daarna in reepjes van ½ cm dik.
Verdeel de plakjes vlees en garnalen over vier schaaltjes, dek ze af en zet ze tot gebruik in de koelkast.
Roer de sojasaus met de sherry, sesamolie en sambal tot een sausje.
Verdeel dit sausje over twee schaaltjes.
Maak de bosuitjes schoon en snijd ze in stukjes van ca. 3 cm.
Maak de shiitake schoon.
Maak de paksoi schoon en snijd de struik in repen van ca. 3 cm.
Verdeel de bosui, de shiitake en de paksoi over vier bordjes.
Leg de koriander in het midden.
Leg de mihoen op een schaal.
Zet de schaaltjes op tafel.
Verwarm de bouillon op het vuur.
Leg de stukjes houtskool op een stukje fijn gaas en verwarm ze boven een gasvlam tot ze roodgloeiend zijn.
Laat de stukjes houtskool met een tangetje door de schoorsteen op het roostertje glijden.
Schenk de bouillon in de pan rond de schoorsteen.
Doop de stukjes vlees, de garnalen en groenten eerst in het sojasausje en laat ze dan met een schepnetje in de hete bouillon zakken.
Laat de stukjes vlees en groenten zachtjes tegen de kook aan gaar worden en schep ze dan weer uit de pan.
Zo kunt u ook plukjes mihoen in de bouillon gaar laten worden.

Bron: NN

Terug