Teri Yaki

  • een stukje gemberwortel van 3 cm
  • 4 eetl. Japanse sojasaus
  • 4 eetl. saké
  • 1 eetl. mirin
  • 1 eetl. suiker
  • 450 g kippenborstfilet
  • 3 eetl. olie
  • peterselie
  • sesamzaad

Schil het stukje gemberwortel en rasp dit fijn.
Roer een marinade van sojasaus, saké, mirin, suiker en het gemberraspsel.
Leg de kipfilets hier in en laat deze 2 uur op een koele plaats marineren.
Verhit nu de olie en bak de kip in 5 minuten rondom bruin.
Neem de kip uit de pan en schep de olie eruit.
Leg de kip weer terug in de pan, schenk de marinade erbij en laat het op een laag vuur, in een afgesloten pan, in 10 minuten gaar stoven.
Neem nu de kip uit de pan en houd deze warm in aluminiumfolie.
Kook de saus op een hoog vuur nog iets in.
Knip de peterselie fijn.
Rooster in een droogverhitte koekepan 2 eetlepels sesamzaad goudbruin.
Snijd de kip in dikke plakken, verdeel die op 4 borden en bestrooi ze met de peterselie en sesamzaadjes.
Serveer de saus er in een apart kommetje bij, evenals de witte rijst die vermengd dient te worden met licht aangekookte diepvries-erwtjes.
Serveer hierbij een 'salade' van komkommer, omgeschept met wat zout en azijn (naar smaak kan de komkommer 10 tot 60 minuten trekken in het mengsel van zout en azijn).

Leo Kortland

Terug