Pepesan ikan - I

Indonesische gestoomde makreel

Pepesan ikan

voor 2 - 3 personen

  • 2 verse makrelen, schoongemaakt
  • 1 blikje tomatenpuree, 70 g
  • 1 bouillonblokje, groente
  • 1 lombok, rode peper
  • 1 à 2 sjalotjes of uien
  • 2 stengels sereh
  • 3 tenen knoflook
  • 6 kemirinoten
  • 2 theel. asem
  • 1 theel. djahé
  • 1 theel. kunyit
  • 1 theel. ketumbar
  • 1 theel. gula Jawa
  • paar daun jeruk purut

Verwarm de oven voor op 180 °C.
Mix met de kom van de blender of foodprocessor de sjalotjes, knoflook, lombok en kemirinoten tot een (niet te gladde) bumbu.
Meng in een kommetje de assem met 2 à 3 theelepels water tot het dunner is geworden.
Fruit de bumbu even kort aan in een scheutje olie.
Zet het vuur wat lager en voeg het assem-water toe samen met de tomatenpuree en 10 cl water.
Meng goed door elkaar.

Pepesan ikan

Voeg nu het bouillonblokje toe, djahé, kunyit, ketumbar, gula Jawa en een snuf zout.
Breng tegen de kook en zet het vuur wat lager.
Deksel op de pan en even zachtjes 10 minuten laten pruttelen.
Proef na 10 minuten of de smaak naar wens is.
Meer pit?
Voeg dan wat sambal toe.
Iets milder?
Voeg wat suiker toe of extra gula Jawa.
Neem een ovenschaal en een flink stuk aluminiumfolie.
Haal de kop van de makreel (tenzij de visboer dit al gedaan heeft) en snijd hem met een scherp mes iets verder open.
Vul de makreel riant met de bumbu en plaats daarbovenop een paar blaadjes jeruk purut en 1 stengel (geneusde) sereh.
Bestrijk ook de rest van de vis zodat je alle bumbu hebt gebruikt.
Vouw het folie goed dicht en zet de schaal 30 minuten in de voorverwarmde oven.
Verwijder de blaadjes jeruk purut en de sereh.

Serveer met witte rijst, acar ketimoen, gebakken uitjes en kroepoek.

Bron: Smaakmenutie


Pepesan ikan - II

Pepesan ikan

  • 4 gestoomde makreel of gerookte makreel van 150 g per stuk
  • 2 grote uien, gesnipperd
  • 4 teentje knoflook, gesnipperd
  • 4 kemirienoten, gekneusd
  • 2 rode lomboks in ringetjes
  • 1 theel. sereh
  • 1 theel. laos
 
  • 1 theel. ketumbar
  • ½ theel. trassi
  • 2 eetl. limoensap
  • 2 eetl. olijfolie
  • 1 eetl. vissaus, Nam Pla
  • 1 eetl. tamarindepasta
  • ¼ blok santen

Alles, behalve de olie, tot een pasta wrijven
Daarna de pasta in een pannetje in de olie fruiten tot die vreselijk lekker gaat ruiken.
Vervolgens de vis goed insmeren met de bumbu, en inpakken in de aluminium folie.
Dan garen in oven die op 200 °C staat gedurende 45 minuten.

Bron: Jan Rijks


Pepesan ikan Djawa- III

verpakte vis uit java

voor 4 - 6 personen

  • 500 g sprot
  • 1 kleine rode ui
  • 1 teentje knoflook
  • 1 stukje lengkuas van 1½ cm
  • 4 cabé rawit
  • 2 rode lomboks
  • 1 theel. trassi
  • 2 blaadjes salam
  • ½ eetl. asam
  • ½5 cl. water
  • 2 grote stukken pisangblad

Snijd de sprot in kleine stukjes en leg de stukjes in een schaal met zoveel water dat ze onder staan.
Laat dit 15 minuten weken om de vis te ontzouten.
Laat daarna de vis in een vergiet goed uitlekken.
Pel de ui en de knoflook en haal het velletje van de laos.
Haal de steeltjes van de rawit en de lomboks.
Maal in een foodprocessor deze ingrediënten en de trassi zeer fijn.
Schep de inhoud over in een schaal en vermeng dit goed met de salamblaadjes, asam en water.
Voeg de uitgelekte sprot erbij en roer alles voorzichtig dooreen.
Leg 2 grote stukken pisangblad neer en schep de inhoud van de schaal op deze bladeren.
Vouw de zijkanten tegen elkaar, sluit eerst de benedenkant, rol het op naar boven en sluit de bovenkant met 1 of 2 cocktailprikkertjes.
Verwarm een stomer 10 minuten voor en leg dan de pakketjes erin.
Laat de vis 30 minuten stomen op hoog vuur.
Steek met een (saté)stokje in het pakketje; als het stokje nog vochtig is, stoom dan de vis nogmaals 15 minuten.
Is het stokje droog dan is ook de vis gaar.

Terug