Pepesan ikan

Indonesische gestoomde makreel

Pepesan ikan

voor 2 - 3 personen

  • 2 verse makrelen, schoongemaakt
  • 1 blikje tomatenpuree, 70 g
  • 1 bouillonblokje, groente
  • 1 lombok, rode peper
  • 1 - 2 sjalotje of ui
  • 2 stengels sereh, citroengras
  • 3 tenen knoflook
  • 6 kemirinoten
  • 2 theel. assem, tamarinde
  • 1 theel. djahé, gemberpoeder
  • 1 theel. kunjit, kurkuma
  • 1 theel. ketoembar, korianderpoeder
  • 1 theel. gula djawa
  • paar blaadjes djeroek poeroet, limoenblaadjes

Verwarm de oven voor op 180 °C.
Mix met de kom van de blender of foodprocessor de sjalotjes, knoflook, lombok en kemirinoten tot een (niet te gladde) boemboe.
Meng in een kommetje de assem met 2 à 3 theelepels. water tot het dunner is geworden.
Fruit de boemboe even kort aan in een scheutje olie.
Zet het vuur wat lager en voeg het assem-water toe samen met de tomatenpuree en 10 cl water.
Meng goed door elkaar.

Pepesan ikan

Voeg nu het bouillonblokje toe, djahé, kunjit, ketoembar, gula djawa en een snuf zout.
Breng tegen de kook en zet het vuur wat lager.
Deksel op de pan en even zachtjes 10 minuten laten pruttelen.
Proef na 10 minuten of de smaak naar wens is.
Meer pit?
Voeg dan wat sambal toe.
Iets milder?
Voeg wat suiker toe of extra gula djawa.
Neem een ovenschaal en een flink stuk aluminiumfolie.
Haal de kop van de makreel (tenzij de visboer dit al gedaan heeft) en snijd hem met een scherp mes iets verder open.
Vul de makreel riant met de boemboe en plaats daarbovenop een paar blaadjes djeroek poeroet (limoenblaadjes) en 1 stengel (geneusde) sereh.
Bestrijk ook de rest van de vis zodat je alle boemboe hebt gebruikt.
Vouw het folie goed dicht en zet de schaal 30 minuten in de voorverwarmde oven.
Verwijder de blaadjes djeroek poeroet en de sereh.

Serveer met witte rijst, atjar ketimoen, gebakken uitjes en kroepoek.

Bron: Smaakmenutie

Terug