Murtaba

Gevulde roti’s

Murtaba

voor 10 à 12 porties

  • 3 koppen roti-meel of gewone bloem
  • 1 theel. zout
  • 1 eetl. ghee of olie
  • 1 kop lauwwarm water
  • ½ kop olie
    • voor de vulling
  • 2 koppen langkorrelige rijst
  • 3 eetl. ghee of olie
  • 1 theel. komijnzaad
  • 1 middelgrote ui, gesnipperd
  • 1 teentje knoflook, ragfijn gehakt
  • ½ theel. geraspte, verse gemberwortel
  • 6 kruidnagels
  • 250 g gehakt van mager lamsvlees of rundvlees
  • 4 koppen kokend water
  • 3 theel. zout
  • 1 theel. garam masala
  • 2 losgeroerde eieren, eventueelzout & peper
  • 1 ui, grof gesnipperd

Zeef de bloem met het zout in een kom.
Voeg ghee of olie en water in een keer toe.
Blijf roeren tot een tamelijk stevig beslag is verkregen.
Laat het even staan en kneed het daarna gedurende 10 minuten.
Vorm er kleine balletjes van en doe ze in een kom.
Giet de olie erover en laat het ten minste 1 uur staan.
Was, indien noodzakelijk, de rijst, laat het goed uitlekken en maak het in een doek droog.
Verwarm de ghee.
Voeg komijnzaad, ui, knoflook, gemberwortel en kruidnagels toe.
Laat alles al omscheppende fruiten tot de ui heel licht begint te kleuren.
Stel de hittebron op de hoogste stand, voeg het gehakt toe en laat alles al omscheppende fruiten tot het gehakt de oorspronkelijke kleur heeft verloren en in korrels uiteenvalt.
Voeg 1 kop kokend water toe.
Leg het deksel op de pan en laat alles gedurende 5 minuten heel zachtjes koken.
Voeg de rijst toe en doe er de rest van het kokende water en het zout bij.
Leg het deksel op de pan.
Breng alles weer aan de kook.
Laat het gedurende 10 minuten koken.
Neem het deksel van de pan.
Sprenkel de garam masala over de inhoud en leg het deksel er weer op.
Laat het nogmaals 10 minuten zachtjes koken.
De vulling moet gaar en zeer droog zijn.
Bestrijk een hete plaat (mag ook een grote koekenpan zijn) met wat olie uit de kom.
Druk een deegballetje met de vingers zo plat mogelijk uit.
Leg het voorzichtig op de hete plaat en schep er eventueel een beetje losgeroerd ei, een deel van de vulling en enkele snippers ui op.
Vouw het deeglapje om de vulling en bak het daarna ook aan de andere zijde mooi goudbruin.
Dien de roti’s zo warm mogelijk op.

Bron: Esther's recepten

Terug