Miso ramen - I

Japanse soep

Miso ramen

    • voor de bouillon
  • 35 cl water
  • 2 teentjes knoflook
  • 1 cm verse gember
  • ½ jalapeño
  • 1 sjalotje
  • 2 eetl. tamari
  • 10 cl plantaardige drank
  • 1 eetl. genmai miso, of instant misosoeppoeder
    • voor de vulling
  • 1 portie ramen zwarte rijst
  • 100 g seitan
  • 1 bosuitje

Breng het water aan de kook in een waterkoker.
Doe alle ingrediënten voor de bouillon, behalve de miso, in de blender en mix.
Gebruik je instant misosoeppoeder?
Voeg dit wel alvast toe aan de blender.
Doe de bouillon in een steelpannetje, doe de ramen en seitan erin en kook in 3 minuten gaar.
Maak ondertussen de miso aan met een beetje water, zodat het een papje wordt.
Sla deze stap over als je instant misosoeppoeder gebruikt.
Snijd het bosuitje fijn.
Zet het vuur uit zodra de noedels gaar zijn.
Giet dan pas het misopapje bij de ramen en meng tot het opgelost is.
Doe de bouillon en ramen in een bowl of bord.
Garneer met bosui.

Tips
Eet je glutenvrij? Vervang de seitan dan voor tofu. Gebruik je zijden tofu? Doe dat in de soep ná de miso, anders gaat de tofu stuk.

Een klein scheutje sesamolie of een theelepel furikake of gomasio maakt je soep helemaal af.

Bron: TerraSana
Gepubliceerd door: Ekoplaza


Miso ramen - II

Miso ramen

  • 1 paksoi, klein, in reepjes
  • 4 lente-uitjes, in ringen
  • 200 g sojascheuten
  • 200 g sugarsnaps
  • 250 g shiitake
  • 60 g misopasta, rode
  • 1½ l groentebouillon
  • 2 eetl. sojasaus
 
  • 1 eetl. sesamolie
  • 250 g noedels
  • 4 eieren
  • 4 centimeters gember, in plakjes
  • 2 rode chilipepers, in ringen
  • 2 knoflookteentjes, grof gehakt
  • arachideolie

Bak de look met 1 chilipepertje en de gember in arachideolie zacht.
Blus met de bouillon en breng aan de kook.
Laat 5 minuten zachtjes koken en giet dan door een zeef.
Kook de noedels ondertussen gaar zoals vermeld op de verpakking.
Kook de eieren in 7 minuten halfhard.
Breng de bouillon opnieuw aan de kook, zet daarna het vuur laag en roer er de misopasta met een garde onder.
Breng niet meer aan de kook.
Voeg de sugar snaps, shiitake, paksoi en sojascheuten toe.
Breng de bouillon op smaak met de sojasaus en sesamolie.
Verdeel de noedels over kommen.
Schep er de bouillon met de groenten over.
Pel de eieren en halveer ze.
Werk elke kom af met een eitje, de resterende chilipeper en de lente-ui.

Bron: Spar

Terug