Lemper isi ayam

Kleefrijstrolletje met kipvulling

Lemper isi ayam

voor ongeveer 24 stuks

Kijk voor meer informatie in de woordenlijst van ingrediënten Indonesisch - Nederlands

  • 1 kg ketan
  • 1 liter water
  • snufje zout
  • 1 spriet sereh
  • ½ blokje santen
    • voor de vulling
  • 1 kg kipfilet
  • 1 middelgrote ui
  • 2 teentjes knoflook
  • 5 cl slaolie
  • 2 fijngemaakte kemirinootjes
  • 2 blaadjes salam
  • 2 sliertjes daun pandan
  • 1 spriet sereh
  • 1 theel. laospoeder
  • 1 theel. kencurpoeder
  • 2 theel. kunyit
  • 3 theel. suiker
  • zout naar smaak
  • ¼ blokje santen

Was de ketan in een zeef totdat het water helder is.
Breng de ketan met het water, zout, sereh en het blokje santen op een hoog vuur aan de kook.
Roer goed, totdat het water verdampt is en draai het vuur uit.
Laat de ketan 10 minuten rusten.
Verwarm een stoompan ongeveer 10 minuten voor en doe in de gaatjespan de ketan en laat deze 30 tot 45 minuten gaar stomen.
Maak intussen de vulling: kook de kipfilet met een beetje water ongeveer 30 minuten zacht.
Giet het water af en laat de kipfilet uitlekken.
Pluis daarna het vlees uit tot 'draadjes'.
Pel de ui en knoflook, rasp de ui heel fijn en pers de knoflook uit.
Laat in een wadjan slaolie goed heet worden en fruit ui en knoflook glazig.
Voeg alle bumbus toe, behalve de santen en fruit ook dit goed mee.
Voeg dan het kippenvlees toe en roer dat totdat alles is vermengd.
Rasp het blokje santen en laat de santen erbij smelten.
Als de vulling goed droog is, verwijder de blaadjes en sereh.
Neem op een stukje plastic- of aluminiumfolie een schepje warme ketan, druk de ketan plat en leg er een eetlepel vulling op.
Rol de rijst om de vulling en sluit dan de folie.
Het moeten mooie rolletjes worden, de vulling mag er niet 'uitlopen'.
Serveer de lempers warm.
De lempers kunnen kant en klaar worden ingevroren en worden opgewarmd in de stoompan, magnetron of (in aluminiumfolie) in de oven.

Bron: Indisch kookboek

Terug