Lamsgehaktballetjes met pikante tomatensaus

Lamsgehaktballetjes met pikante tomatensaus

voor 6 porties

Kijk voor meer informatie in de woordenlijst van ingrediënten Indonesisch - Nederlands

  • 1 eetl. komijnzaad
  • 4 uien
  • 4 knoflooktenen
  • 10 eetl. olijfolie
  • 1 eetl. suiker
  • ½ kaneelstokje
  • 4 eetl. rozijnen
  • 1 tl gedroogde tijm
  • ½ eetl. chilipeper, chilivlokken
  • 2 blikken tomaten, gepeld, à 400 g
  • zout & peper
  • 400 g lamsgehakt
  • 600 g rundergehakt
  • 2 eieren
  • 4 eetl. paneermeel
  • 2 eetl. paprikapasta of tomatenpuree
  • 2 eetl. zwart komijnzaad
  • 4 stengels munt
  • 200 g Griekse roomyoghurt, 10 % vet
  • sap van 1 citroen
  • 30 g amandelpitten
  • 3 stengels peterselie
  • pita brood

Rooster de komijnzaadjes in een pan zonder vetstof, laat afkoelen en maal fijn in een vijzel.
Snijd 3 uien en knoflook in fijne blokjes.
Verhit 3 eetl. olijfolie in een koekenpan.
Bak de uien en knoflook tot ze goudbruin zijn.
Voeg suiker, kaneel, rozijnen, tijm, komijn, chilipeper, 20 cl water en tomaten toe en breng op smaak met zout en peper.
Kook de saus gedurende 20 minuten op een matig vuur.
Snijd de overgebleven ui in fijne blokjes en fruit deze in 1 eetl. olijfolie tot de ui doorschijnend is.
Meng gehakt, eieren, paneermeel, paprikapulp, 1 eetl. olijfolie en de afgekoelde uien, breng op smaak met zout en peper.
Vorm 8 gehaktballetjes van het mengsel, dek af en zet 15 minuten in de koelkast.
Verhit 3 eetl. olijfolie in een grote koekenpan.
Schroei de gehaktballetjes op matig vuur 2 minuten aan elke kant dicht en leg ze naast elkaar in een braadslee.
Gaar afgedekt in een voorverwarmde oven op 180 °C (gas 2 - 3 , heteluchtoven niet aanbevolen) gedurende 25 minuten op het 2e rek van onderen.
Rooster de zwarte komijn in een pan zonder vetstof, laat het afkoelen en maal het fijn in een vijzel.
Pluk de muntblaadjes en hak ze fijn.
Meng yoghurt, resterende olijfolie en citroensap.
Meng de munt en zwarte komijn erdoor en breng op smaak met zout en peper.
Rooster amandelschaafsel in een pan zonder vetstof tot ze goudbruin zijn.
Pluk de blaadjes van de peterselie en hak fijn.
Serveer de gehaktballetjes met de saus.
Bestrooi met peterselie en amandelen en serveer met de yoghurt.
Serveer met pita brood.

Bron: essen & trinken

Terug