Laksa betawi

Javaanse maaltijdsoep

Laksa betawi

Kijk voor meer informatie in de woordenlijst van ingrediënten Indonesisch - Nederlands

  • 50 cl kokosmelk
  • 450 g kipdijfilet
  • 150 g mihoen
  • 100 g gebakken uitjes
  • 100 g taugé
  • 4 eieren
  • 4 tenen knoflook
  • 3 jeruk purut
  • 2 sjalotten
  • 2 salam blad
  • 1 limoen
  • 1 stengel sereh, gekneusd
  • 1 bosje lente-ui
  • 1 kip bouillonblokje
  • 2 theel. sambal oelek
  • 2 theel. ketumbar
  • 1 theel. trassi
  • 1 theel. laos
  • 1 theel. kunyit
  • 1 theel. jahe, gemberpoeder

Mix in een foodprocessor of de kom van de staafmixer de sjalotten, knoflook,
trassi, koenjit, djahé, laos, ketumbar en sambal oelek tot een fijne bumbu.
Fruit de bumbu 2 à 3 minuutjes al roerend aan in een scheutje olie.
Gebruik een ruime (soep)pan.
Schenk 50 centiliter water in de pan samen met een verkruimeld kip bouillonblokje.
Voeg tevens 50 à 60 cl kokosmelk toe.
Breng tegen de kook.
Voeg ook de limoenblaadjes, sereh en salam blaadjes toe.

Laksa betawi, Javaanse maaltijdsoep met kip en mie
Laksa betawi, Javaanse maaltijdsoep met kip en mie

Voeg nu de kipdijfilet toe aan de pan en kook op matig vuur met deksel in 15 à 20 minuten gaar.
Wel ondertussen de mihoen 4 minuten in kokend water en giet af onder koud water.
Kook tevens de eieren in 6 à 7 middelhard.
Maak ook alvast de taugé schoon en snij de lente-ui in ringen.
Haal de kip uit de pan en trek met 2 vorken los.
Neem een kom of diep bord en begin met wat mihoen, vul vervolgens met de kip, taugé , lente-ui en een (half) eitje.
Schenk de hete soep over het geheel en maak af met gebakken uitjes, kroepoek, een schijfje limoen en extra sambal naar smaak.

Bron: Smaakmenutie

Terug