Kroepoek udang

Krokant gebakken kroepoek van garnalen

Kroepoek udang

Kijk voor meer informatie in de woordenlijst van ingrediënten Indonesisch - Nederlands

  • 250 g garnalen
  • 250 g tapiocameel
  • 3 teentjes knoflook
  • 1 eetl. water
  • zout
  • aluminiumfolie
  • keukenmachine
  • scherp mes
  • rijststomer
  • oven
  • frituurpan met kokosolie
  • keukenpapier
  • schuimspaan

Vermaal de garnalen
Pel de garnalen en doe ze daarna in de keukenmachine.
Laat deze net zolang draaien, tot de garnalen helemaal fijn zijn.
Let er goed op dat er geen harde stukjes meer in het mengsel zitten.

Maak het deeg
Roer de vermalen garnalen door het meel en water.
Voeg een snufje zout toe.
Snijd de knoflook fijn en voeg dit ook bij het mengsel.
Roer alles goed door elkaar en kneed er deeg van.
Rol dit deeg in een lange rol en verpak het in aluminiumfolie.
Eventueel kun je hier ook bananenblad voor gebruiken.

Stoom het deeg
Als het deeg goed ingepakt is, leg je het in de rijststomer.
Laat het hier ongeveer twee uur in stomen.
Na twee uur haal je het deeg weer uit de rijststomer en laat je het afkoelen.
Verwijder vervolgens het aluminiumfolie of bananenblad.

Droog het deeg.
Snijd het deeg vervolgens in hele dunne plakjes.
Des te dunner de plakjes, des te krokanter de kroepoek wordt.
Laat ze daarna drogen.
Dit kun je het beste in de oven doen.
Zet de oven in dat geval op 70 °C.
Het drogen duurt ongeveer 10 tot 12 uur.
Je kunt na verloop van tijd eventueel vast één stukje kroepoek proberen; als het nog te taai is, dan moet het nog langer drogen.

Frituur de kroepoek
Zet de frituurpan aan op 180 °C en wacht tot deze helemaal op temperatuur is.
Frituur de kroepoek vervolgens.
Doe er steeds maar een paar plakjes per keer in, zodat ze niet aan elkaar gaan plakken.
Je kunt de kroepoek bakken in ruim frituurvet en om het mooi recht te houden kun je het door tussen twee schuimspanen te houden en ondergedompeld te houden.
De kroepoek zet dan vanzelf mooi recht uit.

Bron: Jan Rijks

Terug