Kijk voor meer informatie in de woordenlijst van ingrediënten Indonesisch - Nederlands
|
|
Op een middelhoog vuur een pan of wok voorverwarmen en na het opwarmen de bakolie toevoegen en goed uitspreiden met een spatel.
Voeg de knoflook toe en roer het snel door elkaar gedurende ongeveer 10 seconden.
Voeg vervolgens het spek toe en roer het goed door elkaar tot de helft van het spek gaar is.
Voeg de kimchi toe en roer tot 80% gaar is.
(Optioneel) Voeg de champignons toe en roer ze een paar seconden goed door elkaar.
Verminder het vuur tot middelmatig laag.
Als de rijst vers wordt gekookt, laat het dan 5 tot 10 minuten bij kamertemperatuur uitlekken om af te koelen.
Voeg de rijst en het kimchisap toe.
Meng het allemaal goed en grondig door elkaar.
Voeg de sesamolie toe en meng goed door elkaar.
Haal van het vuur.
Serveer de kimchi met de rijst op een bord.
Garneer met de sesamzaadjes, groene ui en zeewierreepjes.
(Garnering is allemaal optioneel).
Leg het gebakken ei erop.
Opmerkingen
Idealiter is kimchi minstens 2 weken oud. Zo niet, voeg dan 1/2 theelepel rijstazijn toe aan het kimchisap om het zuur te maken. Het verkrijgen van 1/4 kopje kimchisap kan moeilijk zijn als uw kimchi vrij nieuw is. Gebruik in dat geval 2½ eetlepel kimchisap en 1 eetlepel gochujang. Als u wilt dat het niet pittig is, kunt u 1 eetlepel sojasaus toevoegen in plaats van gochujang.
1 theelepel = 1½ cl, 1 kopje = 25 cl
Bron: Sue
Gepubliceerd door: My Korean kitchen
Kijk voor meer informatie in de woordenlijst van ingrediënten Indonesisch - Nederlands
|
|
De Chinese kool schoonmaken, ongeveer 3 cm diep de steel in de lengte snijden .
Scheur de koppen in 2 helften, zodat de bladeren aan de steel blijven plakken, verdeel de helften op dezelfde manier.
Dompel de koolkwarten onder in water, besprenkel de bladeren met zout.
Laat 4 à 5 uur staan, draai ze elke 30 minuten.
Breng 25 cl water, rijstmeel en suiker al roerend aan de kook op een zacht vuurtje.
Laat het geheel afkoelen in een kom.
Pluk de sesambladeren van de stengels af.
Hak knoflook in en gember fijn.
Snijd de ui in kleine blokes.
Maak de lente-uitjes en de knoflook schoon en hak ze fijn.
Wortelen en radijs wassen en in fijne reepjes snijden.
Hak de garnalen fijn.
Voeg bereide ingrediënten met de chili en vissaus toe aan het rijstmengsel en meng.
Spoel de Chinese kool af onder koud stromend water, knijp zachtjes, giet af in vergiet.
Bestrijk de koolbladeren afzonderlijk met de kimchipasta.
Vouw de koolkwarten naar binnen en leg ze strak in een luchtdichte container.
Maak de resterende pasta los met 20 centiliter water uit de kom, bedek de kimchi er volledig mee.
Sluit de container goed af.
Laat de kool gisten bij een constante kamertemperatuur van ongeveer 20 °C.
Open het deksel 1 keer per dag om de fermentatiegassen te laten ontsnappen en de kimchi te proeven.
Na 2 à 3 dagen, wanneer de gisting is begonnen, zal de kimchi steeds zuurder worden.
Bewaar kimchi voortaan in de koelkast.
Giet de kimchi af, snijd ze in stukken en serveer ze bestrooid met sesamzaad.
Tip
Luchtdichte zuurkoolbussen of plastic doosjes zijn geschikt voor het fermenteren. Opgeslagen in de koelkast is het twee tot drie maanden houdbaar.