Kimchi

Koreaanse gebakken rijst

Kimchi, Koreaanse gebakken rijst

  • 25 g kimchi (*zie opmerkingen), gesneden duimgrootte stukjes
  • 150 g spek, gesneden in duimgrootte stukjes
  • 200 g, enoki paddestoelen (fluweelpootjes), stam verwijderd, gespoeld en uitgelekt (optioneel)
  • 300 g gestoomde korrelige of halflangkorrelige rijst
  • 4 grote eieren gebakken met de zonnige kant naar boven of naar voorkeur
  • ½ theel. knoflook, gehakt
  • 12 cl kimchi-sap (*zie opmerkingen)
  • ½ theel. sesamolie
  • 1 eetl. bakolie
  • 1 theel. geroosterde sesamzaadjes om te garneren
  • ½ groene ui om te garneren, dun gesneden (optioneel)
  • geroosterd zeewier, versnipperd (optioneel)

Op een middelhoog vuur een pan of wok voorverwarmen en na het opwarmen de bakolie toevoegen en goed uitspreiden met een spatel.
Voeg de knoflook toe en roer het snel door elkaar gedurende ongeveer 10 seconden.
Voeg vervolgens het spek toe en roer het goed door elkaar tot de helft van het spek gaar is.
Voeg de kimchi toe en roer tot 80% gaar is.
(Optioneel) Voeg de champignons toe en roer ze een paar seconden goed door elkaar.
Verminder het vuur tot middelmatig laag.
Als de rijst vers wordt gekookt, laat het dan 5 tot 10 minuten bij kamertemperatuur uitlekken om af te koelen.
Voeg de rijst en het kimchisap toe.
Meng het allemaal goed en grondig door elkaar.
Voeg de sesamolie toe en meng goed door elkaar.
Haal van het vuur.
Serveer de kimchi met de rijst op een bord.
Garneer met de sesamzaadjes, groene ui en zeewierreepjes.
(Garnering is allemaal optioneel).
Leg het gebakken ei erop.

Opmerkingen
Idealiter is kimchi minstens 2 weken oud. Zo niet, voeg dan 1/2 theelepel rijstazijn toe aan het kimchisap om het zuur te maken. Het verkrijgen van 1/4 kopje kimchisap kan moeilijk zijn als uw kimchi vrij nieuw is. Gebruik in dat geval 2½ eetlepel kimchisap en 1 eetlepel gochujang. Als u wilt dat het niet pittig is, kunt u 1 eetlepel sojasaus toevoegen in plaats van gochujang.
1 theelepel = 1½ cl, 1 kopje = 25 cl

Bron: Sue
Gepubliceerd door: My Korean kitchen

Terug