Kari Ikan Asl

Traditionele viscurry

    • Voor de curry
  • 6 eetl. plantaardige olie
  • 2 takjes curryblad,
    blaadjes geplukt, of 3 laurierblaadjes
  • 1 theel. Halba campur
    Maleisische specerijenmix
  • 2 eetl. tamarindepasta,
    of citroen- of limoensap
  • 1 ½ theel. fijn zeezout
  • 800 g zalmfilet,
    in 4 centimeter brede moten gesneden
  • 5 cl kokosmelk
  • 6 okra’s,
    diagonaal doormidden gesneden
  • 8 cherrytomaatjes
  • 2 eetl. koriander,
    fijngehakt, om te garneren
    • Voor de specerijenmelange
  • 2 eetl. korianderzaad
  • 1 theel. venkelzaad
  • ½ theel. komijnzaad
  • ½ theel. fenegriekzaad
  • 1 theel. zwarte peperkorrels
  • kaneelstokje, 5 cm
  • 1 steranijs
  •  
    • Voor de pasta
  • 3 sjalotten
  • 8 gedroogde chilipepers,
    10 minuten geweekt in kokendheet water
  • 4 teentjes knoflook
  • 2½ centimeter verse gember
  • 5 cm verse kurkuma, of 2 theel. gemalen kurkuma

Rooster de ingrediënten voor de specerijenmelange in een droge koekenpan 1 minuut, tot de geuren vrijkomen.
Maal of druk de specerijen vervolgens tot poeder in een specerijenmolen of vijzel.
Maal de ingrediënten voor de pasta samen met een scheutje water in de keukenmachine tot een mooi glad mengsel.
Schep de pasta over in een kom, doe de specerijenmelange erbij en roer goed door.
Verhit een braadpan of hoge koekenpan op middelhoog vuur en voeg de olie toe.
Bak daarin de curryblaadjes 10 seconden tot ze gaan geuren, voeg dan het kruidenmengsel toe en de halba campur.
Bak het geheel tot de olie boven komt drijven.
Warm de tamarinde en het zout 1 minuut mee.
Zeg de zalmmoten erin, druppel en 10 centiliter water bij en laat 2 minuten koken, totdat de vis aan de onderkant een korstje heeft gekregen.
Voeg de kokosmelk, okra en cherrytomaatjes toe, samen met nog 30 centiliter water, breng aan de kook en laat nog 2 minuten zachtjes koken, tot de groente zacht is geworden.
Duw met een vork twee laagjes vissenvlees van elkaar en kijk of de vis gaar is (als een vork er makkelijk in gaat, is de vis gaar).
Schep het gerecht in een mooie schaal, garneer met koriander en geef er rijst bij.

Bron: Astrid Veltman

Terug