Kabuli met spinazie

Rijst met lam en wortelen

Kabuli met spinazie

voor 6 personen

    • voor de kabuli
  • 1½ kg lamsbout, uitgebeend, bewaar het bot
  • 500 g uien
  • 4 knoflookteentjes
  • 5 eetl. olijfolie
  • peper & zout
  • 400 g basmatirijst
  • 300 g wortelen
  • 150 g rozijnen
  • 80 g amandelpitten
  • 100 g tomatenpuree
  • 3 eetl. garam masala
  • 2 eetl. boter
    • voor de spinazie
  • 500 g prei
  • 1 kg bladspinazie
  • 3 teentjes knoflook
  • 2 groene pepers
  • 4 eetl. olijfolie
  • zout & peper
  • 1 theel. korianderzaad, gemalen
  • 1 theel. komijn, gemalen

Verwijder voor de kabuli het vet en de huid van het lam.
Snijd het vlees in blokjes van 5 cm, spoel af in koud water en laat uitlekken.
Hak de uien en knoflook grof en doe ze in een braadslee met het lamsvlees, de lamsbeenderen en 3 eetlepels olijfolie.
Breng op smaak met peper en 3 à 4 eetlepels zout en smoor afgedekt 2 uur in een voorverwarmde oven op 160 °C (gas 1 - 2, heteluchtoven 140 °C) op het laagste rooster.
Week de rijst in koud water.
Maak voor de spinazie de prei schoon en was hem, snijd het witte en het lichtgroene gedeelte in plakjes.
Maak de spinazie schoon, was, laat uitlekken en hak medium fijn.
Snijd de knoflook in grove blokjes en de Spaanse peper in ringetjes.
Verhit de olie in een pan en fruit hierin de prei op matig vuur gedurende 8 à 10 minuten.
Voeg knoflook, chili en spinazie toe en breng op smaak met zout, peper, koriander en komijn.
Kook onafgedekt op matig vuur gedurende 1 à 1:20 uur tot de vloeistof bijna volledig is ingekookt, af en toe roeren.
Voor de kabuli, schil de wortelen en snijd ze in fijne staafjes.
Verhit 1 eetlepel olie in een pan en fruit de wortelen kort.
Voeg de rozijnen toe en sauteer kort.
Verwijder en zet apart.
Rooster de amandelen in een pan zonder vetstof tot ze goudbruin zijn.
Meet aan het einde van de kooktijd 15 cl van de bouillon uit de braadslede.
Voeg tomatenpuree en 2½ eetlepel garam masala aan het vlees toe en roer door.
Zet de braadpan terug in de oven en laat nog 1 uur verder garen.
Laat intussen de rijst uitlekken in een vergiet.
Kook 2 l water met 2 à 3 eetlepels zout.
Kook de rijst hierin in 2 à 3 minuten beetgaar.
Doe in een zeef, spoel af met lauw water en laat uitlekken.
Spoel de pan om, verhit de boter en de rest van de olijfolie erin.
Meng de afgemeten bouillon en de resterende garam masala met de rijst in een kom.
Breng op smaak met zout en peper en roer de rozijnen, wortels en amandelen erdoor.
Giet het rijstmengsel in de pot.
Prik met de steel van een houten lepel enkele gaatjes (schoorsteentjes) in de rijst zodat de stoom kan ontsnappen.
Wikkel het deksel van de pot in een keukenhanddoek en dek de pot ermee af.
Kook op middelhoog vuur gedurende 10 minuten, verlaag de temperatuur en kook verder op zacht vuur gedurende 20 minuten.
Haal de botten uit de stoofpot en breng op smaak met zout en peper.
Serveer de kabuli met spinazie en rijst.

Bron: essen & trinken

Terug