Jackfruit-curry met ananas

Jackfruit-curry met ananas

  • 1 eetl. gehakte gember
  • 1½ eetl. gehakte knoflook
  • 1 grote ui, in ringen
  • 2 eetl. plantaardige olie, om in te bakken
  • 1 rode peper, zaadlijst verwijderd en fijngehakt
  • 1 eetl. maanzaad
  • 1 handvol verse muntblaadjes
  • ½ theel. komijnzaad gemalen
  • 2 rijpe tomaten, in grove stukken + 1 stevige tomaat, in blokjes (voor garnering)
  • 1 theel. geelwortel gemalen
  • 1 theel. garam masala
  • 2 blikken jackfruit, à 400 g, uitgelekt en in kleinere stukjes gesneden
  • zout naar smaak
  • 30 cl kokosmelk
  • 2 dikke plakken verse ananas, in stukjes
  • 8 gedroogde abrikozen, in stukjes
  • 1 bosui, in ringetjes

Pureer de gember en knoflook met 3 à 4 eetlepels water in een blender of met de staafmixer.
Bak de ui glazig in 1 eetlepel van de olie.
Voeg de gember-knoflookpasta, het maanzaad en de fijngehakte peper toe bak 1 minuut mee.
Haal van het vuur en laat iets afkoelen.
Doe alles dan in de blender.
Voeg de muntblaadjes en 2 à 3 eetlepels water toe en pureer tot een stevige pasta.
Zet opzij.
Verhit 1 eetlepel olie in de pan en bak de gemalen komijn heel even.
Voeg de tomaten, geelwortel, garam masala en de jackfruit-stukjes toe, roer en laat sudderen tot de tomaat zacht is.
Meng de pasta uit de blender erdoor en voeg zout toe.
Giet de kokosmelk erbij, breng aan de kook, roer om en haal van het vuur.
Roer de ananas en de abrikozen erdoor en laat 2 minuten warm worden.
Garneer de jackfruit-curry met bosuitjes en in blokjes gesneden tomaat.

Tips
Sri Lankaans jackfruit populair als (vegan) vleesvervanger, en de nieuwe ‘tofu'. Het is een soort ‘pulp’ gemaakt van jackfruit: de grootste boomvrucht ter wereld met een stekelig uiterlijk afkomstig uit Sri Lanka. De natuurlijke, vleesachtige structuur lijkt veel op pulled pork of pulled chicken.

Bron: Ekoplaza

Terug