Indonesische rendang - I

Indonesische rendang

  • 900 g of meer runderlappen
  • 50 cl kokosmelk
  • 5 kemirinoten, optioneel
  • 3 sjalotten
  • 3 salam blaadjes
  • 3 tenen knoflook
  • 3 rode pepers en/of 4 rawitpepers
  • 2 kruidnagels
  • 1 stengel sereh
  • 2 theel. ketumbar
  • 1 theel. laos
  • 1 theel. djahé
  • 1 theel. kunyit, kurkuma
  • 1 theel. tamerindepasta, optioneel

Snijd de runderlappen in grove stukken en bak in een scheut olie in enkele minuten rondom bruin in een ruime braadpan.
Mix ondertussen de sjalotten, knoflooktenen, rode pepers, rawitpepers, kemirinoten, kruidnagels, laos, djahé, kunyit, ketumbar en een scheut olie tot een gladde bumbu.

Indonesische rendang
Indonesische rendang
Indonesische rendang
Indonesische rendang

Voeg de bumbu toe aan het vlees en fruit al omscheppend enkele minuutjes mee.
Voeg nu ook tamerindepasta toe als je dit hebt.
Schenk (liefst dikke) kokosmelk bij het geheel samen met salamblaadjes en een gekneusde stengel sereh.
Breng net niet tegen de kook en zet het vuur laag.
Laat nu minimaal 3 uur zachtjes sudderen.
Af en toe alles even omscheppen.
Haal het laatste half uurtje het deksel van de pan zodat het geheel kan indikken tot de gewenste dikte.

Serveer met witte of gele rijst, komkommer of acar ketimoen en bijvoorbeeld sayur boontjes.

Bron: Smaakmenutie


Indonesische rendang - II

Indonesische rendang

voor 3 à 4 personen

  • ca. 800 g riblappen
  • 1 stengel citroengras, sereh
  • 40 cl kokosmelk
  • 3 tenen knoflook
  • 2 uien
  • ongeveer 3 centimeter verse gember
  • 1 rode peper
  • 2 blaadjes laurier
  • 2 theel. laos
  • 1 theel. kurkuma
  • 2 theel. komijn
  • 2 theel. korianderpoeder

Allereerst beginnen we met het snijden van het vlees.
Snijd de riblappen in blokjes ter grootte van een dobbelsteen.
Zet een pan op het vuur en laat goed heet worden.
Voeg vervolgens een scheutje (wok)olie toe en braad de riblappen ongeveer 5 minuten, totdat ze mooi bruin van kleur zijn.
Snipper de uien, schil en rasp de gember, hak de knoflooktenen en voeg ze toe aan het vlees en bak het even mee.
Voeg dan de laos, kurkuma, komijn- en korianderpoeder toe en roer goed door.
Verwijder de zaadjes van de rode peper (of laat ze zitten als je goed tegen pittigheid kan) en snijd hem dan in halve ringetjes.
Voeg het samen met de laurierblaadjes en kokosmelk toe aan de pan en roer goed door.
Nu moet je geduld hebben, want de rendang moet minimaal 2½ uur stoven op een laag pitje.
Neem de tijd, want soms heeft het net wat langer nodig en het vlees moet echt super gaar zijn.

Bereid je de Indonesische rendang in de slowcooker?
Zet de slowcooker dan op stand medium en gaar ook voor minimaal 2½ uur.

Is het vlees gaar?
Proef dan alles nog even goed na en breng eventueel op smaak met wat zout en peper.

Bron: Thomas Culinair

Terug