Indonesische loempiaatje's

Indonesische loempiaatje's

voor 20 à 25 stuks

Kijk voor meer informatie in de woordenlijst van ingrediënten Indonesisch - Nederlands

  • 20 à 25 kleine loempiavellen
  • 250 g kipfilet
  • 200 g hamlap
  • 100 g taugé
  • 75 g soe-oen
  • 50 cl zonnebloemolie
  • 3 tenen knoflook
  • 2 sjalotten
  • 1 kleine prei
  • 1 (kip) bouillonblokje
  • ½ rode paprika
  • ½ Chinese (of witte) kool
  • 1 theel. zout
  • 1 flinke eetl. bloem
  • 1 eetl. kecap manis
  • 1 theel. ketumbar
  • 1 theel. sambal oelek

Loempia vulling

Indonesische loempiaatje's

Haal de loempiavellen 1 uur van te voren uit de vriezer om te ontdooien.
Snijd de prei in dunne halve ringetjes, paprika in kleine stukjes en hak de Chinese kool fijn.
Snijd tevens sjalotjes en knoflookteentjes ragfijn.
Maak de taugé schoon en spoel af onder koud water.
Snijd ook een hamlapje (200 °C) en een kipfilet (250 °C) in hele kleine stukjes.
Ongeveer ter grootte van het vlees van steak tartaar.
Bereid de soe-oen door het 4 minuten te weken in kokend water en direct af te gieten onder ijskoud water.
Laat goed uitlekken in een vergiet.
Als alles gesneden is gaan we beginnen.
Doe olie in een wok en fruit de sjalotjes en knoflookteentjes even op matig vuur.
Voeg sambal toe en bak even mee.
Voeg ketumbar en het verkruimelde kippenbouillonblokje toe en meng door het geheel.
Voeg nu ook de gesneden kip en hamlap mee.
Blijf roerbakken tot het vlees verkleurd is.
Voeg nu prei en paprika toe en tevens een flinke snuf zout.
Zet het vuur wat hoger en roerbak enkele minuten mee.
Voeg kecap manis toe en gesneden kool en taugé.
Roerbak op hoog vuur een minuut of 2 mee.
Je zal zien dat het vocht opdroogt.
Meng tot slot de soe-oen door het geheel.
Zet het vuur uit en giet het mengsel in een vergiet zodat het kan afkoelen en uitlekken.
Hoe droger hoe beter.

Loempia's vouwen

Indonesische loempiaatje's

Nu gaan we de loempia's maken.
Begin met het maken van een meelpapje: meng bloem en 1 eetl. water en door elkaar.
Je hebt nu de 'lijm' om de loempia vast te vouwen.
Pak een loempiavel, vul met een flinke eetl. vulling en vouw zoals hieronder afgebeeld tot een mooie loempia.
Het laatste driehoekje bestrijk je met het meelpapje zodat het goed dicht blijft zitten.

Loempia's bakken

Doe een laagje olie van 2 à 3 cm in een wok of pan en bak de loempia's op middelhoog vuur in een minuut of 4 à 6 tot deze mooi goudbruin is.
Vergeet niet geregeld om te keren.
Je kan ook een frituurpan gebruiken.
Zet deze dan op 170 à 180 °C.

Bron: Smaakmenutie

Terug