Indische saté

Indische saté

  • 1 kg schouderkarbonade zonder bot
  • 2 eetl. ketjap asin
  • 6 eetl. ketjap manis
  • 2 kleine uien
  • 2 flinke scheuten zonnebloemolie
  • sap van een halve citroen
 
  • 8 tenen knoflook
  • 8 flinke eetl. Indonesische gebakken uitjes
  • 2 eetl. sambal oelek
  • 2 theel. gula djawa ofwel palmsuiker
  • zout naar smaak
  • zwarte peper naar smaak

De karbonade in blokjes snijden en vervolgens mengen in een kom met ketjap manis, ketjap asin, zonnebloemolie, het sap van ½ citroen, zout en wat zwarte peper.
Even goed door elkaar roeren.
Pel de ui en knoflook.
Snijd de ui en knoflook fijn.
Zet een wadjan aan op het vuur met wat zonnebloemolie.
Fruit de ui en knoflook in circa 5 minuten lichtbruin.
Haal uit de pan met bijvoorbeeld een schuimspaan of giet af in een zeef.
Voeg de ui en knoflook toe aan de foodprocessor en mix goed door elkaar.
Voeg nu de eetlepels gebakken ui toe en maal tot een pasta (als de foodprocessor zijn werk niet goed gedaan hebt, kun je het altijd nog vijzelen, het moet een pasta worden!).
Voeg het mengsel/pasta toe aan de kom met schouderkarbonade, en voeg de sambal en palmsuiker toe.
Roer goed door elkaar.
Haal 40 satéstokjes tevoorschijn en rijg ongeveer 4 á 5 blokjes per stokje.
Leg de Indische saté op de barbecue en bak rondom mooi bruin.

Bron: Indische gerechten

Terug