Haring met Balinese sambal

Kijk voor meer informatie in de woordenlijst van ingrediënten Indonesisch - Nederlands

  • 4 haringen
  • 2 kaffirlimoentjes,
    ter garnering, optioneel
    • voor de sambal matah
  • 8 rode Thaise sjalotjes, 100 g, gepeld
  • 4 onderkanten van sereh,
    overlangs gehalveerd, het buitenste deel en wortelaanzet verwijderd
  • 8 limoenblaadjes, middennerf verwijderd
  • 20 g verse gemberwortel, geschild
  • 1 groene lombokpeper, kroontje en pitjes verwijderd
  • 2 rode lombokpepers, kroontjes en pitjes verwijderd
  • 2 kaffirlimoentjes, goed gewassen
  • ½ limoen
  • ½ theel. zout
  • 1 eetl. zonnebloemolie of vloeibare kokosolie

Snijd de sjalotjes, het binnenste van sereh, limoenblaadjes en gember afzonderlijk van elkaar met een scherp mes zeer fijn.
Hak de cabé rawits ook heel fijn - als je het niet pittig wilt, verwijder dan de zaadlijsten.
Meng in een kom door elkaar.
Rasp de kaffirlimoentjes op een scherpe rasp boven de kom, halveer ze daarna en knijp het sap eruit boven een kleine zeef - er zit weinig sap in, maar het geeft wel een specifieke, aromatische lichtbittere smaak.
Voeg nu het sap van de halve limoen toe - dit maakt het wat natter en frisser.
Als je geen kaffirlimoen kunt vinden, gebruik dan alleen de rasp en het sap van de halve limoen.
Maak af met een snuf zout en 1 eetlepel zonnebloemolie.
Serveer op haring, of snijd deze in stukjes en serveer als hapje.
Garneer eventueel met een half kaffirlimoentje.

Bron: Esther's recepten

Terug