Filippijnse adobo kip

Filippijnse adobo kip

  • 8 kippenpoten en -dijen
  • 12½ cl sojasaus, bijv. Kikkoman
  • 12½ à 19 cl rijstazijn, naar smaak
  • 2 eetl. plantaardige olie
  • 5 cm lang stuk gember, geraspt
  • zwarte peper
  • 5 tenen knoflook, geplet
  • 2 à 3 laurierbladeren
  • ½ theel. versgemalen zwarte peper
  • 1 wortel, gesneden in grote stukken
  • 1 aardappel, gesneden in grote stukken
  • 12½ cl water
  • 1 eetl. maizena
  • 1 eetl. water
  • 1 limoen
  • 1 lente-ui, optioneel

Meng in een grote kom sojasaus, rijstazijn, 1 eetl. olie, 4 teentjes knoflook, de helft van de geraspte gember, zwarte peper, voeg stukjes kip toe en laat ze 30 minuten in de koelkast marineren.
In een wok of een diepe pan de kipstukken gedurende 3 minuten aan elke kant bruinen, het kan nodig zijn om dat in partijen te doen, anders zullen ze stomen in plaats van bruinen.
Gooi de marinade niet weg.
De kip zal nog niet helemaal gaar zijn, haal het uit de pan en doe op een bord en zet het opzij.
Voeg in dezelfde pan 1 eetlepel plantaardige olie, knoflook en de resterende gember toe, roerbak 1 minuut, maar laat ze niet bruin worden.
Voeg de kip, de marinade, water, laurierblaadjes, aardappelen en wortelen toe (de saus zal de kip niet helemaal bedekken), zet het vuur hoger en breng de saus aan de kook, verlaag dan het vuur tot laag en laat het 45 minuten sudderen tot de wortelen en de aardappelen gemakkelijk doorgeprikt kunnen worden met een vork en de kip helemaal gaar is.
Meng in een kleine kom maizena met water, zorg ervoor dat er geen klonters zijn en voeg het toe aan de saus, meng doorheen en laat het nog een paar minuten sudderen, zodat de saus kan indikken.
Schep de saus over de kip, deze moet dik genoeg zijn om de stukken te bedekken.
Als de saus niet dik genoeg is, kook het dan wat langer tot de gewenste consistentie.
Bestrooi eventueel met gesneden lente-ui.

Serveer met gewone rijst en limoenpartjes.

Bron: Vikalinka

Terug