|
|
Verhit de olie in een kookpan en stoof de ui en knoflook.
Voeg de chilipepers, de geraspte gember, kurkuma, komijn en mosterdzaadjes toe.
Na enkele seconden hoor je ploffende geluidjes; dit zijn de mosterdzaadjes die open spatten.
Stoof alles gedurende 10 minuten.
Spoel ondertussen de linzen met koud water tot het spoelwater helder blijft.
Voeg ze toe aan het ui-kruidenmengsel en voeg eveneens 70 cl water toe.
Breng op smaak met zout.
Laat pruttelen gedurende 50 minuten.
Schep het schuim dat zich op het kookwater vormt regelmatig af.
Er ontstaat een gladde, dikke soep.
Voeg indien nodig extra water toe, want de linzen absorberen veel vocht.
Voeg naar smaak citroensap toe.
voor 6 personen
|
|
Spoel de linzen goed af met water.
Doe water of bouillon in een grote soeppan en voeg de uitgelekte linzen toe.
Breng de linzen in een afgedekte pan op matig vuur aan de kook.
Laat ze 10 à 15 minuten zachtjes koken tot ze zacht zijn.
Voeg zo nodig extra water toe.
Haal de pan van het vuur.
Roer de linzen fijn met een garde of houten lepel.
Zet de pan terug op het vuur en voeg de tomaten en chili toe.
Laat alles 2 minuten sudderen.
Haal de pan van het vuur en laat het geheel even afkoelen.
Roer er de yoghurt of zure room doorheen.
Verwarm de soep, maar laat hem niet koken.
Smelt de boter in een pan en fruit hierin zachtjes de ui.
Haal de chili uit de soep en breng hem op smaak met zout en peper.
Strooi er de koriander en de uitjes overheen.
Direct serveren.
Serveersuggestie
Geef er sneetjes volkorenbrood met boter of warme pistolets bij.
Variatie: Gebruik verse, gepelde pomodori-tomaten in plaats van tomaten uit blik.
Neem crème fraîche in plaats van yoghurt of zure room.
Tip van de kok
De gekookte linzen kunt u in de keukenmachine of de blender pureren.