Bulgogi - I

Koreaans vuurvlees

  • 500 g entrecote (of ander vetarm rundervlees)

marinade:

  • 6 eetl. ketjap of andere zoute sojasaus
  • 2 eetl. suiker
  • 2 bos/lente-uien
  • 3 eetl. sesamolie
  • 2 tenen knoflook (mag ook meer)
  • zwarte peper
  • klein scheutje wittewijn azijn

bijgerecht

  • ijsbergsla (hele bladeren)
  • witte plakrijst (gekookt)
  • sojasaus of oestersaus
  • knoflook in dunne plakjes kimchi
  • (eventueel) rode pepers
  • (eventueel) champignons
  • (eventueel) uien (eventueel)

Meng alle ingrediënten voor de marinade door elkaar.
Snij de entrecote in flinterdunne plakjes (varkenshaas snij ik in kleine blokjes) met een zeer scherp mes.
Schep het vlees door de marinade en dit ruim een uur laten staan (mag ook langer, wel regelmatig door scheppen).
(Steen)grillen of op een bakplaat op tafel (bakken in een koekenpan mag ook maar is minder gezellig).
Eventueel uien en champignons mee grillen.

Serveertips

Hoe te eten? Blaadje sla daarin het vlees, beetje witte rijst erbij, beetje soja saus erover, kimchi erbij, paar ringetjes rode peper.
Pakketje dicht vouwen en in een keer in je mond steken. ERG lekker.

Bron: Smulweb


Bulgogi - II

basis recept

Bulgogi

  • ¼ peer, geraspt
  • 1 teentje knoflook, geraspt
  • 2 eetl. sojasaus
  • 1 eetl. gochugaru (Koreaans peperpoeder), of 1 theel. gemalen rode paprikavlokken
  • 1 eetl. geraspte gepelde gember
  • 1 eetl. lichtbruine suiker
  • 1 eetl. sesamolie
  • 1 pond varkenshaas zonder been, rib zonder been, of zonder huid, kippenborsten of dijen zonder been
  • 2 eetl. plantaardige olie
  • zout
  • lente-uitjes, gesneden

Doe de peer, knoflook, sojasaus, gochugaru, gember, suiker en sesamolie in een grote hersluitbare plastic zak of middelgrote kom.
Snij het vlees met een scherp mes in zeer dunne reepjes.
Voeg toe aan de marinade, sluit het zakje af en pers alles rondom tot het vlees bedekt is.
Laat 30 minuten op kamertemperatuur zitten, of koel tot 8 uur.
Verhit 1 eetl. olie in een grote koekenpan op een medium vuur tot de olie glinstert.
Haal de helft van het vlees uit de marinade en laat het overtollige vlees terug in de zak.
Breng het licht op smaak met zout en kook het in een enkele laag zonder te bewegen tot het licht bruin is, ongeveer 1 minuut.
Schud het vlees om en blijf koken, ondertussen af en toe omgooien, tot het door en knapperig aan de randen is, in ongeveer 3 minuten.
Breng het over op een bord.
Herhaal dit met de resterende olie, het resterende vlees en meer zout.
Serveer met de lente-uitjes erbovenop.

Bron: Chris Morocco
Gepubliceerd door: Bon appétit


Dak Bulgogi - III

Koreaanse BBQ kip

Dak Bulgogi

  • 450 g kippendij en/of -borst zonder been
  • 3 eetl. sojasaus
  • 1 eetl. citroensap
  • 1 eetl. bruine suiker
  • 1 eetl. honing of 1⅓ meer eetl. bruine suiker
  • 1 eetl. rijstwijn of mirin of witte wijn
 
  • 1 eetl. knoflook, gehakt
  • 1 theel. geraspte gember
  • 1 eetl. sesamolie
  • snuifje zwarte peper
  • ½ theel. sesamzaadjes

Spoel de stukken kip af.
Verwijder het overtollige vet.
Snijd elk van de stukken kip in kleine afmetingen (ca. 5 x 2½ cm).
Als u dit recept wilt gebruiken voor buitengrillen, snijd de kip dan in grotere stukken en marineer langer.
Verdubbel (of verdriedubbel) het recept indien nodig.
Meng de ingrediënten voor de marinade in een kom tot de suiker is opgelost.
Smeer de stukken kip in met de marinade.
Marineren voor ongeveer 30 minuten in de koelkast.
Verwarm een koekenpan voor op middelhoog vuur.
Voeg de stukken kip toe en reserveer de marinade.
Kook door en licht gekarameliseerd, ongeveer 2 minuten per kant.
(De suiker en honing in de marinade zullen gemakkelijk branden, dus let goed op en voeg de gereserveerde marinade per eetlepel toe als de pan droog is.
U kunt het vuur licht verminderen om verbranding te voorkomen, indien nodig).

Bron: Hyosun Ro
Gepubliceerd door: Korean bapsang

Terug