Ayam smoor

Ayam smoor

  • 1 kg drumsticks
    • voor de boemboe
  • 4 sjalotten, of 2 uien
  • 3 teentjes knoflook
  • 1 rode peper, zonder zaadlijsten
  • 1 tomaat, zonder vel
  • 1 theel. nootmuskaat
  • 1 theel. laos
  • 1 theel. djahe, gemberpoeder
  • 2 à 3 theel. gula djawa, palmsuiker
  • ½ theel. assem, tamerindepasta
  • 3 geroosterde kemirinoten, optioneel
    • verder nodig
  • 6 eetl. ketjap manis
  • 2 salamblaadjes, laurierblaadjes
  • 1 stengel sereh, citroengras

Neem de kom van de staafmixer of foodprocessor en mix de sjalotjes, knoflooktenen, rode peper, tomaat, nootmuskaat, laos, djahé, assem, gula djawa en de kemirinoten tot een gladde boemboe.
Verwarm een flinke scheut olie in de (braad)pan of wok en fruit de boemboe enkele minuten of matig vuur.
Voeg vervolgens 25 à 30 cl water en 5 à 6 flinke eetlepels ketjap manis toe.
Breng het geheel tegen de kook.

Ayam smoor
Ayam smoor

Voeg nu de kip drumsticks toe samen met de salamblaadjes en sereh.
Doe het deksel op de pan en laat het geheel nu minstens 90 minuten zachtjes smoren (stoven).
Hoe langer je het smoort hoe malser de kip.
Om het geheel wat in te dikken laat je het deksel de laatste 15 minuten van de pan.
Proef of het smaakt naar wens.
Voeg eventueel extra ketjap manis toe of sambal als je het pittiger wil hebben.

Tip
Zoek je hier een lekker groente gerecht bij? Probeer eens met ketoprak. Het zuur past goed bij deze smoor. Of neem een klassieker, de sajoer boontjes. Maak het geheel af met een bolletje (gele) rijst, kroepoek en gebakken uitjes!

Bron: Smaakmenutie

Terug