Ayam setan - I

Ayam setan

Duivelse kip

Kijk voor meer informatie in de woordenlijst van ingrediënten Indonesisch - Nederlands

  • 8 kipkarbonades
  • 1 bouillonblokje, kip
  • 2 theel. satékruiden
  • 1 ui
  • 2 eetl. sambal
  • 2 theel. laos
  • 2 eetl. kecap, zoet
  • 2 teentjes knoflook
  • 4 theel. citroensap
  • 100 g tempeh

Begin tijdig, met afkoelen en intrekken ben je zo een halve dag verder voordat de kip voor de laatste keer de oven ingaat!
Gebruik kipkarbonades zonder vel en ongekruid.
Wrijf ze in met de satékruiden, bak ze bruin en goed gaar in olie.
Haal ze er uit.
Doe de kip in een open ovenschaal 30 minuten op 200 °C in de oven voor een droge korst.
Ui gesnipperd in het braadvocht van de kip in de pan doen.
Sambal, laos, kippenbouilon - 30 cl van 1 blokje, kecap en als laatste citroensap toevoegen.
Laat het maar staan tot dat de ui lekker zacht is.
Knoflook erbij (kijk uit, te hard meekoken maakt bitter).
De pan van het vuur en laten afkoelen.
Als het is afgekoeld, de gegrilde kip er in en 4 uur laten intrekken in de koeling.
Daarna nog 45 minuten in de oven op 200 °C, op een schaal doen en tempeh er overheen kruimelen.

Bron: PM3 Receptensite


Ayam setan - II

Ayam setan

voor 2 à 3 personen

  • 450 g kipdijfilet
  • 2 rode pepers
  • 2 tenen knoflook
  • 2 sjalotten
  • 1 limoen
 
  • 1 stengel sereh
  • 2 à 3 eetl. kecap manis
  • 2 theel. gemalen laos
  • 1 theel. ketumbar
  • zonnebloemolie

Bak de grof gesneden kipdijfilet in een scheutje zonnebloem (of arachide)olie rondom halfgaar.
Haal uit de pan en zet even weg.
Maak ondertussen een bumbu door de pepers, knoflooktenen, sjalotten, gemalen laos, ketumbar en een scheut zonnebloemolie te mixen tot een gladde pasta met behulp van de (kom van) de staafmixer.

Ayam setan
Ayam setan
Ayam setan

Fruit de bumbu enkele minuten aan in de pan waar de kip in zat.
Voeg vervolgens de kecap manis toe, het sap van een ½ limoen en de gekneusde stengel sereh.
Schenk ook 10 cl water erbij.
Breng het geheel al roerend tegen de kook en voeg de kip weer toe.
Laat met deksel op de pan circa 20 minuten pruttelen.
Haal het deksel van de pan en laat nog 10 à 15 minuten iets indikken.

Bron: Smaakmenutie

Terug