Ayam pedis

Indonesische hete kip

Ayam pedis

  • 500 tot 800 g kipdijfilet
  • 1 ui
  • olie
  • 1 lombok
  • 3 à 4 tenen knoflook
  • 2 eetl. tomatenpuree
  • 20 cl water
  • 2 theel. (bruine) suiker of gula djawa
  • 1 theel. djahé
  • 1 theel. trassi
  • 1 theel. sambal oelek, of meer

Snijd de kipdijfilet in hapklare stukjes.
Bestrooi rondom met zout en peper.
Bak de stukjes kipdij rondom bruin in 7 à 10 minuten in een scheutje olie.
Laat uitlekken op keukenpapier.
Mix ondertussen met de staafmixer of foodprocessor de ui, lombok, knoflook, trassi, djahé en sambal (of meer) tot een gladde boemboe.

Ayam pedis
Ayam pedis

Fruit de boemboe even aan in (een deel) van de olie waar je de kip in gebakken hebt.
Voeg ook de (bruine) suiker of gula djawa en tomatenpuree toe.
Schep de gebakken stukjes kip door de boemboe tot alles bedekt is.
Voeg vervolgens ongeveer het water toe (of iets meer als je meer kip hebt).
Laat het geheel met deksel van de pan nu minimaal 30 minuten pruttelen.
Schep geregeld even om.
En nu proeven.
Niet pedis genoeg?
Voeg een extra lepel sambal toe.
Check ook of de saus genoeg is ingedikt.
Maar wees voorzichtig met té veel saus eten, want die is pittig.

Bron: Smaakmenutie

Terug