Ayam pedis - I

Indonesische hete kip

Ayam pedis

Kijk voor meer informatie in de woordenlijst van ingrediënten Indonesisch - Nederlands

  • 500 tot 800 g kipdijfilet
  • 1 ui
  • olie
  • 1 lombok
  • 3 à 4 tenen knoflook
  • 2 eetl. tomatenpuree
  • 20 cl water
  • 2 theel. (bruine) suiker of gula Jawa
  • 1 theel. djahé
  • 1 theel. trassi
  • 1 theel. sambal oelek, of meer

Snijd de kipdijfilet in hapklare stukjes.
Bestrooi rondom met zout en peper.
Bak de stukjes kipdij rondom bruin in 7 à 10 minuten in een scheutje olie.
Laat uitlekken op keukenpapier.
Mix ondertussen met de staafmixer of foodprocessor de ui, lombok, knoflook, trassi, djahé en sambal (of meer) tot een gladde bumbu.

Ayam pedis
Ayam pedis

Fruit de bumbu even aan in (een deel) van de olie waar je de kip in gebakken hebt.
Voeg ook de (bruine) suiker of gula Jawa en tomatenpuree toe.
Schep de gebakken stukjes kip door de bumbu tot alles bedekt is.
Voeg vervolgens ongeveer het water toe (of iets meer als je meer kip hebt).
Laat het geheel met deksel van de pan nu minimaal 30 minuten pruttelen.
Schep geregeld even om.
En nu proeven.
Niet pedis genoeg?
Voeg een extra lepel sambal toe.
Check ook of de saus genoeg is ingedikt.
Maar wees voorzichtig met té veel saus eten, want die is pittig.

Bron: Smaakmenutie


Ayam pedis - II

Ayam pedis

  • 1 kip
  • 6 ontpitte lomboks
  • 1½ theel. trassi
  • 6 rode uien
  • 2 teentjes knoflook
 
  • 1 stukje laos
  • 1 stukje sereh
  • 1½ kopje santen
  • asem of citroensap
  • zout naar smaak

De schoongemaakte kip in stukken snijden, in asem doen en even braden in hete olie.
De lomboks, trassi, uien, knoflook worden fijngewreven in een oelekan of vijzel en in 1 eetlepel hete olie gefruit.
Doe daarna de santen, laos, sereh, asem en de kip bij deze bumbu en laat alles bijna droog koken.
Als de kip nog niet zacht genoeg is, dan kan men telkens wat water erbij voegen.

Bron: Jan Rijks


Ayam pedis - III

  • 1 kip
  • 1 ui
  • 5 teentjes knoflook
  • olie
  • 8 lomboks (grote pepers)
  • 1 theel. trassi
  • 1 theel. zout
  • 2 eetl. asemwater of citroensap

Wrijf de kip in met olie, bestrooi haar van binnen met zout en grilleer haar.
Snijd de ui, de knoflook en de lomboks zeer fijn en giet er het asemwater over.
Voeg tot slot de trassi toe.
Bestrijk de kip tijdens het grilleren met de saus tot de kip gaar is.

Uit: Het Nieuw Indonesisch kookboek
Gepubliceerd door: Astrid Veltman


Ayam Pedis - IV

  • 1 kip (1000 g) of 5 a 6 pootjes
  • 50 cl slaolie om te frituren
  • 5 á 7½ cl slaolie
  • 2 middel grote uien
  • 4 teentjes knoflook
  • 4 cabé rawits
  • ½ eetl. assem
  • 2 á 30 cl water

Boemboe

  • 2 blaadjes salam
  • 2 plakjes laos
  • 2 eetl. sambal oelek
  • 1 theel. trassi
  • 2 theel. suiker
  • 1 theel. ve-tsin
  • zout naar smaak

Maak de kip schoon en snijd die in 5 á 6 stukken.
Laat in een wadjang of frituurpan slaolie goed heet worden en frituur hierin de stukken kip bruin.
Snijd de uien en knoflook fijn en fruit deze in slaolie glazig.
Kneus de cabé rawits, voeg ze met de bumbu toe en fruit ze even mee.
Doe dan de gebakken kip erbij.
Los de assem op in water en voeg dit ook toe.
Laat het geheel ongeveer een half uur sudderen, totdat de kip gaar is.
Verwijder voor het opdienen de blaadjes en de laos.

Bron: Laurenz


Ayam Pedis - V

  • 1 braadkip
  • 3 eetl. fijngesneden uien
  • 3 teentjes knoflook
 
  • 1 theel. sambal manis
  • 1 theel. zout
  • 2 lepels asemwater

Maak de kip schoon en wrijf ze in met zout.
Rijg haar aan het spit en zet haar onder de grill.
Voeg de kruiden bij elkaar, pers er de knoflook bij uit en maak er een saus van door toevoeging van asemwater.
Smeer dit papje regelmatig over de kip terwijl die aan het roosteren is.
Rooster de kip in circa 1 uur gaar.

Bron: Indisch kookboek


Ayam Pedis - VI

  • 1 kip (+/- 1 kg) of 5 à 6 pootjes
  • 50 cl slaolie om te frituren
  • 5 - 7½ cl slaolie
  • 2 middelgrote uien
  • 4 teentjes knoflook
  • 4 cabé rawits
  • ½ eetlepel asem
  • 20 - 30 cl water
 
    • voor de bumbu
  • 2 blaadjes salam
  • 2 plakjes laos
  • 2 eetl. sambal oelek
  • 1 theel. trassi
  • 2 theel. suiker
  • 1 theel. ve-tsin
  • zout naar smaak

Maak de kip schoon en snijd die in 5 á 6 stukken.
Laat in de wadjan of frituurpan slaolie goed heet worden en frituur hierin de stukken bruin.
Snijd de uien en knoflook fijn en fruit deze in slaolie glazig.
Kneus de cabé rawits, voeg ze met de bumbu toe en fruit ze even mee.
Doe dan de gebakken kip erbij.
Los de asem op in water en voeg dit ook toe.
Laat het geheel ongeveer een half uur sudderen, tot de kip gaar is.
Verwijder voor het opdienen de blaadjes en laos.

Bron: Indisch kookboek

Terug