Ayam masak merah - I

Tomaten kipcurry

Ayam masak merah - Tomaten kipcurry

Kijk voor meer informatie in de woordenlijst van ingrediënten Indonesisch - Nederlands

  • 4 à 6 stukjes kip, dij, borst of been
  • 800 g rijst
  • ½ ui, in stukken gehakt
  • 40 cl plantaardige olie
  • 1 eetl. kurkumapoeder
  • 1 theel. zout
  • 4 sjalotten
  • 300 g kerstomaatjes, in stukjes gesneden
  • 2 eetl. verse laos of gember ca. 2 cm
  • 3 à 5 rode chilipepers
  • 2 stelen citroengras, alleen het witte deel, gehakt
  • 4 knoflooktenen
  • 2 hele steranijs
  • 2 kruidnagels
  • 1 theel. kaneel
  • 1 theel. suiker
  • 1 blikje tomatenpuree
  • 12 cl water
  • 12 cl kokosmelk
  • 1 handvol verse koriander
  • 4 daun jeruk purut

Wrijf de kip in met het kurkumapoeder en zout.
Plaats in de koelkast in een afgedekte kom gedurende 1 uur.
Doe de olie in een pan en verhit tot medium.
Er moet ongeveer een centimeter olie in de bodem van de pan zitten, dus de hoeveelheid die je gebruikt is afhankelijk van de gekozen pan.
Bak de kip aan alle kanten bruin in ongeveer 15 minuten.
Bak de kip indien nodig in kleine hoeveelheden.
De kip moet ongeveer ¾ gebakt zijn, maar nog niet helemaal gaar.
Als de olie is afgekoeld, reserveer 2 eetlepels en gooi de rest weg.
Voeg de sjalotten, knoflook, kurkuma, gember, citroengras, kaneel, en chilipeper toe aan een blender.
Meng tot een gladde massa.
Voeg een kleine hoeveelheid water of plantaardige olie toe als er meer vloeistof nodig is om te mengen.
Gebruik niet meer dan nodig is om de ingrediënten te bedekken.
Voeg steranijs, kruidnagel en ui toe aan de pan met de gereserveerde olie op middelhoog vuur. 5 minuten bakken.
Voeg het gemengde kruidenmengsel toe aan de pan en kook ongeveer 5 minuten, wanneer de kruiden aromatisch worden.
Voeg de helft van de tomatenblokjes, tomatenpuree en suiker toe.
Laat het 10 minuten op een matig vuur bakken.
Voeg de kip toe en laat de saus weer laag sudderen.
Blijf 5 minuten koken, roer af en toe en voeg water in kleine hoeveelheden toe als het mengsel te dik wordt.
Voeg de kokosmelk en citroenblaadjes toe (licht geplet in je handpalm om de smaak vrij te maken) en de rest van de tomaten.
Laat het 5 minuten sudderen.
Verwijder de kruidnagels, steranijs en limoenbladeren voor het opdienen.
Verdeel het in kommen en garneer met gejulienned limoenblaadjes, tomaat en koriander.

Ayam masak merah - Tomaten kipcurry
Ayam masak merah - Tomaten kipcurry

Serveer met rijst en sambal.

Bron: Venturists


Ayam masak merah - II

voor 4 á 6 personen

  • ½ eetl. gemalen kurkuma
  • een snufje fijn zeezout
  • 800 g kippenborst(filet), zonder bot, in flinke stukken gesneden
  • 15 cl plantaardige olie
  • 2 sjalotten, gesnipperd
  • 4 teentjes knoflook, gesnipperd
  • 2½ cm verse gember, fijngehakt
  • 1 pandanblad, geknoopt, of 1 stengel citroengras
  • 2 stuks steranijs
 
  • 5 cm van een kaneelstokje
  • 8 eetl. chilipasta
  • 4 eetlepels tomatenpuree
  • ½ eetl. tamarindepasta, of citroen- of limoensap
  • ½ eetl. witte suiker
  • 1 theel. fijn zeezout
  • 2 eetl. kokosmelk
  • 2 tomaten, in kwarten gesneden
  • 3 eetl. erwtjes uit de diepvries

Meng de kurkuma met het zout, wrijf er de stukken kip rondom mee in en zet 5 minuten apart.
Verhit de olie in een grote, zware braadpan op middelhoog vuur en bak daarin de stukken kip 4 minuten, tot ze mooi bruin zijn.
Bak ze in twee of drie porties.
De kip hoeft nu nog niet helemaal gaar te worden, want de stukken garen straks verder in de saus.
Schep de kip uit de pan en zet apart.
Warm de olie nadat de kip is gebakken weer op, en voeg de sjalotten, knoflook en gember toe.
Zodra zij hun geuren vrijgeven voeg je het pandanblad, de steranijs en kaneel toe.
Bak ze tot ze goudbruin beginnen te worden.
Voeg da snel de chilipasta, tomatenpuree, tamarinde, suiker en het zout toe en laat alles op middelhoog vuur bakken tot de olie boven komt drijven.
Voeg de stukken kip weer toe, samen met 20 centiliter water, roer alles goed door en houd 10 minuten tegen de kook aan.
De kip moet door en door gaar worden.
Giet de kokosmelk erbij en verwarm alles nog 1 minuut.
Voeg de tomaten en erwtjes toe en laat de pan nog 2 minuten op het vuur staan, tot de tomaten en erwtjes zacht en warm zijn.
Serveer meteen.

Bron: Esther's recepten

Terug