Ayam kecap - I

Ayam kecap

Kijk voor meer informatie in de woordenlijst van ingrediënten Indonesisch - Nederlands

  • 6 à 10 drumsticks
  • 2 à 3 sjalotten
  • 3 tenen knoflook
  • 10 cl kokosmelk
  • 8 eetl. kecap manis
  • 1 theel. sambal, bijv. oelek
  • 1 theel. laos
  • 1 theel. gemberpoeder, of sap
  • sap van een halve citroen
  • ½ theel. trassi, optioneel

Verwarm de oven voor op 180 °C.
Maak de bumbu door de sjalotjes en knoflook ragfijn te snijden en deze grondig te mengen met sambal, laos, gember en een evt. trassi.
Natuurlijk kan je hiervoor ook een keukenmachine of kom van de staafmixer gebruiken!
Bak de drumsticks in 5 à 10 minuten in wat olie op middelhoog vuur even tot ze verkleurd zijn.
De kip hoeft niet te garen!
Haal de kip uit de pan en plaats deze in een ovenschaal.
Gebruik de pan (of wok) waar je de kip in hebt gebakken nu voor de bumbu.

Tip
Liever een wat meer ‘pedis’ versie? Maak dan eens de pittige variant van deze kip kecap!

Ayam kecap
Ayam kecap
Ayam kecap

Bak de bumbu 2 à 3 minuten en voeg de kecap manis, citroensap en kokosmelk toe.
Laat het geheel, terwijl je roert, even op laag vuur sudderen.
Verdeel het mengsel over de kip in de ovenschaal en zorg dat de kip ook mooi bedekt is.
Plaats nu 35 à 40 minuten in de voorverwamde oven op 180 °C.
Keer halverwege de kip een keertje om en bedek de andere kant ook met het mengsel.
Serveer met witte rijst en bijvoorbeeld sayur boontjes!
Uiteraard de overgebleven bumbu uit de ovenschaal mee serveren.

Bron: Smaakmenutie


Ayam kecap - II

Ayam kecap

  • 1 kleine kip van ± 800 g
  • 1 theel. peper
  • ½ theel. nootmuskaat
  • 6 eetl. olijfolie
  • 3 eetl. gesnipperde uien
 
  • 2 eetl. kecap manis
  • 2 eetl. azijn
  • 3 kruidnagels
  • 3 laurierblaadjes

Snijd de kip in 4 stukken en wrijf ze in met de peper en de nootmuskaat.
Bak ze in de olie goudbruin.
Bak de laatste minuten ook de uien mee tot die geelbruin zijn.
Voeg er dan een scheutje water aan toe en maak de jus af met de kecap en azijn.
Voeg de kruidnagels en laurierblaadjes toe en stoof tot de kip gaar is.

Erg lekker bij bami goreng.

Bron: Jan Rijks

Terug